Cestovanie

Tieto európske mestá sa oplatí vidieť

"Cestovanie po Európe, to nie je len Paríž, Rím, Viedeň či Londýn. Starý svetadiel ponúka tisíce krásnych miest, ktoré sa oplatí navštíviť."

Veronika Rosputinská, 11. septembra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Ak nie ste typ, ktorý pravidelne každé leto vycestuje na Makarskú alebo do inej typickej letnej destinácie a uprednostňujete radšej neskoršiu dovolenku mimo rozpálených pláží, máme pre vás zopár tipov. Pripravili sme zoznam ôsmich európskych miest a mestečiek, ktoré síce nepatria medzi hlavné alebo najväčšie, určite sa ich však oplatí navštíviť.

Lauterbrunnen


Lauterbrunnen je čarovné mestečko vsadené do jedného z najkrajších alpských údolí s rovnakým menom. Nachádza sa v kantóne Bern vo Švajčiarsku medzi obrovskými skalnými stenami. Na samote, s vyše piatimi desiatkami vodopádov a farebných lúk, údolie patrí medzi najväčšie chránené prírodné oblasti vo Švajčiarsku. Ideálne miesto pre milovníkov prírody a turistiky.

Bordeaux


Bordeaux je francúzske prístavné mesto, od roku 2007 patrí na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Nachádza sa v ňom veľa historických pamiatok, múzeí, ale aj blšie trhy a obchody so starožitnosťami. Každoročne sa tam koná aj viacero festivalov. V júli je to Festival vín, v septembri Medzinárodný festival ženského filmu, v októbri sa oslavujú nové vína a v novembri súčasné umenie. Okrem iného je mesto významným obchodným prístavom, ktorý prosperuje najmä vďaka medzinárodnému obchodu s vínom. Výlet je ideálny pre milovníkov nápoja bohov.

V Bordeaux sa oplatí vyskúšať aj vínnu cestu. Foto: TASR/AP Photo

Bristol


Britský Bristol je známy ako mesto mostov, balónov, bicyklov či lodí. Je tretím najväčším prístavom pre námorné loďstvo v Británii a leží pri známej rieke Avon neďaleko jej ústia do Bristolského zálivu. Na oficiálnej stránke mesta turistov lákajú prísľubom, že na svoje si prídu rodinky s deťmi, romantické páry aj milovníci dobrodružstva.

Niedzica


Poľské mestečko Niedzica leží kúsok od slovensko-poľských hraníc v krásnom prostredí Pienin. Jeho dominantou je romantický hrad z čias Uhorska obklopený vodou. Okrem neho je v ňom pomerne veľká priehrada s plážou, ideálna pre milovníkov vodných športov. A pravdepodobne ste nevedeli, že v malom poľskom mestečku Niedzica sa nachádza aj rodný dom slovenského herca Michala Dočolomanského. Od roku 2010 je v meste aj pamätná tabuľa na jeho počesť.

V poľskej Niedzici (Nedeca) v sobotu 10. júla 2010 slávnostne odhalili pamätnú tabuľu slovenskému hercovi Michalovi Dočolomanskému, ktorý sa narodil v tejto obci v roku 1942. Na snímke pamätná tabuľa Michala Dočolomanského na priečelí jeho rodného domu. Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Cork


Írsky Cork patrí medzi najväčšie mestá, ale pre slovenských turistov je stále pomerne neznámy. Vyznačuje sa rázovitým írskym charakterom a napriek svojej veľkosti pripomína akúsi tradičnú obec. Podobne ako v Bristole, aj v Corku je mnoho mostov. Toľko, že mesto zvyknú označovať za Benátky severu. Ak chcete negýčovú romantiku, navštívte Cork.

Hallstatt


Ďalšia z obcí zapísaná veľkým písmom do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, tentoraz v Rakúsku. Ponúka všetko, čo sa výletníkovi žiada – kúzelnú architektúru, zašité historické uličky aj čarovnú prírodu. Hallstatt je známy po celom svete vďaka objavu jednej z prvých kováčskych dielní na železo na svete. Hovorí vám niečo pojem halštatská kultúra? Ak ste boli pozorní na dejepise, určite áno.

Florencia


Talianskou atmosférou dýcha každá ulička, každý most, každý človek. Pravidelne sa umiestňuje na popredných priečkach v rebríčkoch najkrajších miest sveta, pravidelne predbieha populárny Rím i Paríž. Je kolískou renesancie a spájajú sa s ňou mená ako Dante, Boccaccio či Petrarca. Priamo v uliciach môžete objavovať nádherné sochy, diela Michelangela či da Vinciho. Samozrejme, zabudnúť nesmieme ani na skvelú taliansku kuchyňu či celý región Toskánska.

Návštevníci sa pozerajú na krucifix /vľavo/ od talianskeho majstra Giotta z r.1315 vystavený na výstave diel tohto svetoznámeho maliara a architekta a jeho žiakov vo Florencii. Foto: TASR/AP Photo

Ronda


Jedno z najkrajších španielskych miest leží v provincii Malaga takmer 800 metrov nad morom a pretína ho sto metrov hlboký kaňon „El Tajo“. Ten oddeľuje historickú časť mesta od novovybudovanej. Mesto Ronda uchváti najmä pohľadom na domy ležiace tesne nad priepasťou, ktoré sa len tak tak držia na strmej skale. Miestni mesto označujú za dušu Španielska. Najlepšie roky tu prežil napríklad slávny Ernest Hemingway. Dovolenkové mesto po stopách literárneho génia je ideálne pre milovníkov kníh a dobrodružstva.

Komentáre