Cestovanie

Drungli: Vyhľadá lacné letenky a vezme vás kamkoľvek

"Máte voľný víkend, chuť a čas na dovolenku alebo jednoducho túlavé topánky a potrebu uniknúť rutine? Vyhľadávač lacných leteniek Drungli vás zoberie tam, kam ste ani netušili, že túžite ísť."

Romana Juhásová, 18. februára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Letenky vedia byť poriadnou „pálkou“, kvôli nekresťanskej cene si občas necháme zájsť chuť na nejedno cestovateľské dobrodružstvo. Našťastie sme na ne vyzreli vďaka vyhľadávačom lacných leteniek typu SkyScanner či SkyPicker. Menej známy, no nemenej pozoruhodný, je Drungli, ktorý sám seba pasoval za generátora dobrodružstva. Je jedno, kam vás vietor zavedie, hlavne, nech to nestojí veľa. Ak vám je tento scenár povedomý, ste práve tým spontánnym otvoreným cestovateľom, pre ktorého bol vyhľadávač stvorený.

Zober ma kamkoľvek


„Turisti nevedia, kde boli, cestovatelia nevedia, kam pôjdu,“ požičalo si Drungli výrok spisovateľa a autora cestopisov Paula Therouxa. Ide o bezplatnú službu ponúkajúcu tie najlacnejšie lety dostupné v daný moment a označuje sa za najviac user-friendly vyhľadávač leteniek na svete. Funguje veľmi jednoducho, stačí zadať miesto najbližšieho letiska (odporúčame okrem Bratislavy zvoliť i blízke mestá u susedov, najmä Budapešť), dátum možného vycestovania a už len kliknúť na lákavé tlačítko „Take me wherever“, teda „zober ma kamkoľvek“ a nechať sa inšpirovať. Pozor, je to vysoko návykové.

Druhý scenár - máte v destinácii svojho srdca jasno a netlačí vás čas? Spravte si prehľad v tom, kedy sa z finančnej stránky najviac oplatí vycestovať.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Pokiaľ je vaše „kamkoľvek“ trochu špecifickejšie, teda k plnohodnotnému dobrodužstvu potrebujete slnečné lúče či romantickú scenériu, nechajte si poradiť pomocou šiestich filtrov. „City & Culture” vygeneruje mestá bohaté na kultúru a pamiatky, „Heart Trippin“ najlepšie poslúži pre dvoch. Kategórie „Let’s go to the beach!” (poďme na pláž), „Nature wonders” (prírodné krásy), „Searching for the sun” (pátranie po slnku) a „We like cool weather” (máme radi chladné počasie) už hovoria samé za seba.

Autori projektu majú cieľ motivovať ľudí viac cestovať, nechať sa prekvapiť, užívať si život, vytvárať nové priateľstvá, žiť šťastnejšie. Obracajú sa na dobrodružných „tulákov“, ktorý veľmi dobre vedia, že niekedy nie je dôležitý cieľ, ale cesta. Ak aj vás týmito sladkými slovami úspešne nalákali, vydajte sa na lov. V marci si napríklad z Budapešti zaletíte do Bruselu, Ríma, Barcelony, Londýna, Milána, Neapolu a Madridu za menej ako 7 eur (jednosmerná letenka). Ak sa napríklad rozhodnete pre slnečné hlavné mesto Španielska, domov sa dostanete za vyššiu cenu, avšak naozaj len mierne, pohybuje sa okolo 20 eur. Neponechávajte si však čas na dlhé váhanie, ceny sa môžu zmeniť mihom oka, teda berte, alebo nechajte tak. O tom je spontánnosť.

Komentáre