Cestovanie

Dokument, ktorý má šťavu: Parkouristi poukazujú na krásy Slovenska

"Mladí Trenčania dokazujú, že dokument sa nemusí rovnať nude a nezáživným faktom. Video, v ktorom spájajú krásy slovenskej prírody s akrobatickými figúrami parkouru a freeruningu, žne patričný úspech."

Romana Juhásová, 20. februára 2014 12:00
Slovenský raj. (Ilustračné foto) Foto: TASR/Dušan Hein


Piati Trenčania z Freerun Slovakia nás v 25-minútovom dokumente prevedú Špaňou dolinou, zrúcaninami Spišského hradu, Vysokými Tatrami či Slovenským rajom. Edukačnému zámeru (aj v podobe faktografického komentáru) však dodávajú šťavu ich pohybové kreácie, ktoré dávajú vznik nádherným záberom súznenia človeka s prírodou. Príkladným zdolávaním prírodným prekážok snáď zahanbili i tatranské kamzíky.

Za krásou netreba opúšťať hranice


Ako vznikol nápad vydať sa naprieč domovinou s kamerou? Minulé leto skupina parkouristov cestovala po Európe a skrsla im myšlienka, prečo nasledujúcu sezónu pre zmenu nepreskúmať slovenskú krajinu a peknou formou ju odprezentovať? „Cieľom dokumentu je oboznámiť širšiu verejnosť s tým, že Slovensko je naozaj krásne a pre zážitkovú dovolenku nie je nutné opustiť hranice,“ vyjadril zámer jeden z členov výpravy, Dominik Souhrada.



Keď bola vízia na svete, zadali do prehliadača „nakrajšie miesta na Slovensku“, vypracovali plán prispôsobený vhodným tréningovým podmienkam a zahájili týždennú cestu. Z navštívených lokalít im najviac učaroval Slovenský raj, ktorý je podľa Dominika ozajstným rajom na zemi. Avšak z tréningového pohľadu si najviac užili Kamenné more a Studený potok, ktoré umožnili plne sa „vyblázniť“.

Pribudli anglické titulky


V reakcii na početné žiadosti boli včerajším dňom do dokumentu pridané anglické titulky, aby si zahraniční diváci spolu s nádhernými zábermi vychutnali aj náučný komentár a obohatili svoje znalosti o Slovensku.
Dokument sa zapojil i do súťaže medzinárodného filmového festivalu Hory a mesto. V budúcnosti sa môžeme tešiť na pokračovanie, ktoré bolo v pláne ešte pred príchodom nečakaného úspechu.

Freerun Slovakia pozostáva z profesionálneho tímu zaoberajúceho sa parkourom a freeruningom. Členovia vedú školu so sídlom v Trenčíne, zaoberajú sa tiež tvorbou a účinkovaním vo filmoch, videoklipoch či reklamách.

Komentáre