Cestovanie

Dobrovoľníci vybudovali 1600-metrový náučný chodník na hrad Peťuša

"Hrad bol dlhé stáročia zabudnutý, znovu ho objavili až v roku 1997. Neexistujú o ňom ani žiadne písomné informácie. "

TASR, 11. apríla 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník
Asi 50 dobrovoľníkov vybudovalo uplynulú sobotu (2.4.) náučný chodník na takmer zabudnutý hrad Peťuša neďaleko Zvolena. Chodník, ktorý má dĺžku približne 1600 metrov, začína pri Červenom medokýši pod Pustým hradom, vedie popri Hrone a končí pri hrade na kopci medzi Zvolenom a Ostrou Lúkou.

Hrad bol dlhé stáročia zabudnutý, znovu ho objavili až v roku 1997. Neexistujú o ňom ani žiadne písomné informácie. Podľa stratigrafických pozorovaní a na základe získaného archeologického súboru sa zdá, že bol budovaný v priebehu 2. polovice 14. storočia, existoval počas 15. storočia. Zrejme na jeho konci, prípadne začiatkom 16. storočia, ho užívatelia opustili a hrad postupne zanikol. Archeológovia a historici sa domnievajú, že bol majetkovou súčasťou ostrolúckeho panstva a vybudovať ho dal niektorý zo šľachticov z rodu Ostrolúckych.

Podľa archeologičky Noémi Beljakovej Pažinovej bol hrad v skutočnosti drevenou stavbou obohnanou opevnením. Bol chránený hlbokou, až 15-metrovou priekopou, cez ktorú viedol most. Zaujímavosťou je, že na hrade sa našli praveké črepy, ktoré sem pravdepodobne doniesli stavitelia spolu s ílovou pôdou, z ktorej budovali hrad. Na Peťuši tiež našli falošnú stredovekú mincu.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Významná pamiatka Hlohovca je väčšinu času pod vodou
Tip na výlet? Vyberte sa za týmto výhľadom
Navštívte zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia
Navštívte viac ako 50 hradov a zámkov za jedno popoludnie

Komentáre