Cestovanie

Do Bulharska vycestujete nielen za morom, ale aj za sochami z piesku

"Sochy, niektoré v životnej a aj nadživotnej veľkosti, sú výsledkom práce, na ktorú sochári obetujú aj niekoľko dní. "

TASR, 16. júla 2017 12:00
Socha z piesku Foto: Tablet.TV
Ak plánujete letnú dovolenku v Bulharsku, ponúkame vám tip, ako si spríjemniť pobyt pri mori na tamojších plážach. Navštívte desiaty ročník tradičného pieskového festivalu. Zúčastňujú sa na ňom takmer dve desiatky sochárov z deviatich krajín sveta. Medzi nimi vystavovateľskí nováčikovia aj každoročné stálice.

„Prvýkrát som sa o vytvorenie sochy z piesku pokúsila pred deviatimi rokmi. Vtedy to bol vlastne len druhý ročník tohto festivalu. Celá práca na jednej soche z piesku sa začína prispôsobením povrchu, kde bude stáť, čo je extrémne náročné i namáhavé. Vyžaduje si to veľa fyzickej námahy,“ priblížila jedna z ruských vystavovateliek, sochárka Ani Zlateva.

Sochy, niektoré v životnej a aj nadživotnej veľkosti, sú výsledkom práce, na ktorú sochári obetujú aj niekoľko dní. Používajú iba prírodný materiál ako vodu, hlinu a piesok, a práve na jeho kvalite veľmi záleží, uviedla sochárka Zlateva. „Piesok musí byť primerane jemný. Keď je vlhký, tak sa s ním veľmi ťažko pracuje a v konečnom dôsledku je potom výsledok úplne iný a takisto ani dlho nevydrží.“

Životnosť takejto sochy z piesku predlžuje hlina, a preto ju sochári používajú. Najčastejšie majú v rukách štetce, lopaty ale hlavne používajú svoje vlastné ruky.




„Mali sme s tým veľa práce, ale výsledok ozaj stojí za to. Je úžasné, že tieto sochy z piesku tu budú môcť byť tak dva až tri mesiace,“ uviedol umelec Damian Bumbalov.

Ak plánujete cestu na Slnečné pobrežie, výstavu si určite nenechajte ujsť. Verejnosti bude podľa odhadov vystavovateľov a umelcov prístupná približne do konca septembra.

ODPORÚČAME AJ:
Novolandia ponúka návštevníkom reliktnú vodu z obdobia druhohôr
Rekreačná oblasť Gazárka na Záhorí sa teší na letných hostí
Slovákov zdravotné riziká od dovolenky neodradia. Radšej sa poistia

Komentáre