Cestovanie

Pri odchode z Tuniska si odteraz zaplatíme, zaviedli daň pre turistov

"Zvažujete jesenný únik za teplom, povedzme do Tuniska? Pribaľte si zopár eur navyše, krajina od októbra zavádza odchodovú daň. "

Romana Juhásová, 30. septembra 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Dovolenkári v Tunisku budú musieť pri odlete z krajiny zaplatiť kolok v hodnote tridsiatich dinárov, teda približne 13 – 15 eur. Takzvaná odletová daň vstúpi do platnosti už začiatkom mesiaca. Poplatku sa nevyhne žiaden turista, dokonca ani deti.

Daň pomôže štátnej pokladnici


Opatrenie má pomôcť nestabilnej ekonomike, africká krajina sa od zvrhnutia dlhodobého vládcu Zina Abidína bin Alího v roku 2011 potýka s dlhmi. Domáci už teraz platia šesťdesiat dolárov pri každom vycestovaní, s výnimkou tých žijúcich v zahraničí a cudzincov s povolením k trvalému pobytu v Tunisku. K platiacim sa teraz pripoja aj turisti a štátu poznačenému jazmínovou revolúciou tak pomôžu z dlhu.

S myšlienkou turistickej taxe Tunisko koketovalo dlhšiu dobu, pred dvoma rokmi zvažovalo zavedenie poplatku za prenocovanie. V dôsledku protestu zo strany tuniského cestovného priemyslu k tomu ale nedošlo.

Turisti nemajú povolené vyvážať z Tuniska miestnu menu, teraz si však budú musieť vo vačku ponechať tridsať dinárov, ktoré v hotovosti zaplatia pred odchodom na letisku či v prístave.

Daň platíme aj v Európe


Poplatky pri odchode sú bežnou praxou vo viacerých talianskych mestách či v Katalánsku. Krajina sa aj preto neobáva zníženého záujmu zo strany cestovateľov. Tunisko sa napriek dôsledkom Arabskej jari drží v rebríčku obľúbených letných destinácií, ktorú ročne navštívi približne tridsaťtisíc turistov. Výnimkou nie sú ani Slováci, Tunisko spolu s Egyptom naďalej zostáva dovolenkovým hitom s nádychom exotiky.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Odhaľujeme krásy Toskánska: Do Montepulciana nielen za vínom
Taká je pravda o Verone, v ktorej Shakespeare údajne nikdy nebol
Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa

Komentáre