Cestovanie

Doslova dámska jazda. Taxíky pre ženy už aj v New Yorku

"New York v utorok spustí taxislužbu určenú výhradne ženským zákazníčkam. Zaradí sa tak k mestám ako Londýn, Dillí, Bejrút či Teherán."

Romana Juhásová, 13. septembra 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Taxislužby od žien pre ženy a vozne metra, kam je mužom vstup prísne zakázaný. Doprava v najrôznejších kútoch sveta vychádza v ústrety dámam, ktoré sa obávajú obťažovania a nevhodného správania zo strany opačného pohlavia.

Mužský biznis


Vodičky SheTaxis, ktorých poznávacích znamením budú ružové hodvábne šatky, od utorka zvezú opatrné dámy New Yorku. Odvoz ocenia napríklad ultraortodoxné chasidské židovky, ale aj iné ženy, ktoré sa v spoločnosti taxikárov necítia komfortne a bezpečne. Zakladateľka Stella Mateová chce týmto krokom taktiež ženám pomôcť presadiť sa v profesii, ktorá bola doteraz jasnou doménou mužov. Podľa denníka New York Times majú ženské taxikárky v americkom meste iba chabé päťpercentné zastúpenie. Jej motivácia je však z veľkej časti osobná. Ako dvojnásobná matka by najradšej svoje dcéry behom dospievania videla práve vo výhradne dámskych vozoch.

V budúcnosti mieni koncept uplatniť aj v iných veľkomestách Spojených štátov ako Washington, Miami či Chicago.

Úspech v arabskom svete


Mateová sa pravdepodobne inšpirovala v rade miest islamského sveta. Ako prvé zaviedli ružové taxíky Spojené arabské emiráty, nasledoval Irán a Libanon. Taxikárky v Bejrúte šoférujú v opätkoch, s ružovými kravatami a s kvetom vo vlasoch rovnakej farby. Navyše, na ruke im nemôže chýbať obrúčka.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Dámska jazda sa uchytila aj v Dillí a to najmä po brutálnom znásilnení mladej Indky priamo v autobuse. Služba slávi úspech aj v ruskej Moskve, kde sa množstvo žien sťažovalo na obťažovanie taxikármi, ako aj v Londýne a mexickom Pueble.

Koncept sa dokonca uchytil aj na Slovensku, ružové taxíky so ženskou vodičkou si môžu privolať dámy v Nitre.

Ružové sú aj vozne metra


Povestná ranná dopravná špička v tokijskom metre predstavovala pre mnohé japonské dievčatá každodenné trápenie. V tesnom obklopení mužov sa cítili nepríjemne a neisto. Mesto preto chápavo zriadilo vozne určené výhradne ženským pasažierkam, študentkám a mladým žiačkam. Vozne označené nálepkami obľúbenej farby nežného pohlavia vyvolávajú u turistov prekvapené, až pobavené reakcie, dnes už ale nie sú raritou. Rovnaké opatrenia si vyžiadali ženy z Ria de Janeira, Dillí, Teheránu, Dubaja, Kuala Lumpur, Káhiry, Guadalajara či Jakarty.

Niektorí označujú pohlavne oddelené vozy za prejav sexizmu a diskriminácie mužov, iní ich zas prirovnávajú k bežne oprávnene rozdeleným miestam ako sú posilňovne alebo sauny.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Kjóto, to je Japonsko v najčistejšej forme
Kultúrne zážitky za najmenší peniaz? Ponúka ich Varšava
Varšava dá sa ľúbiť
Reportáž z Japonska: Tokio je mestom kontrastu
Thajsko, krajina úsmevov, ktorá splní sen každého cestovateľa
Navštívte Barcelonu, Kuala Lumpur či Šanghaj, úplne zadarmo

Komentáre