Cestovanie

Navštívte Bardejov: Má vraj najkrajšie námestie na Slovensku

"Bardejov patrí k najkrajším slovenským mestám. Preslávili ho očarujúce námestie a dlhá kúpeľná tradícia. "

Katarína Bačová, 17. septembra 2018 9:00
Pohľad na Radničné námestie v Bardejove z veže Baziliky svätého Egídia. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová
Hovorí sa, že je to najgotickejšie mesto Slovenska. Jeho historické centrum a židovské suburbium sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Mestečko na hornom Šariši sa preslávilo aj liečivými kúpeľmi, ktoré sú uznávané desiatky rokov po celom svete. Svoju uličku tu má aj John Lennon. Vitajte v Bardejove, v meste, ktoré otvára náruč všetkým milovníkom histórie, romantických uličiek a relaxu.

Významné od stredoveku


História Bardejova sa začala písať už v stredoveku. Význam mesta posilnila jeho výhodná poloha na obchodnej ceste medzi Baltským a Čiernym morom. Uznávali ho aj uhorskí panovníci. Postupne tak získavalo množstvo cenných privilégií, napríklad právo skladu, právo usporadúvať výročný jarmok či hrdelné právo. Okolo mesta vzniklo aj hradobné opevnenie, ktoré dnes patrí k najzachovalejším na Slovensku. K svetlým časom v minulosti mesta patrilo tiež 16. storočie, kedy sa vďaka rektorovi Leonardovi Stöckelovi stalo sídlom uznávanej humanitnej školy.

V roku 2000 bolo historické námestie spolu s komplexom stavieb tvoriacich židovské suburbium zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Očarujúce centrum


Radničné námestie s nádhernými meštianskymi domami označujú často ako najkrajšie na Slovensku. Má obdĺžnikový tvar a dodnes je obľúbeným trhovým miestom.

Odporúčame si ho pozrieť zhora – z veže Baziliky svätého Egídia. Gotický kostol ustál niekoľko zemetrasení i požiarov. Pýši sa titulom basilica minor od pápeža Jána Pavla II. Zaujme unikátnym súborom 11 gotických oltárov. Všimnite si tiež dva historické zvony – Urban a Ján, vystavené pred kostolom. Nachádza sa tam tiež socha svätého Floriána, patróna hasičov, pripomínajúca veľký požiar v roku 1774.

Radničné námestie s nádhernými meštianskymi domami označujú často ako najkrajšie na Slovensku. Má obdĺžnikový tvar a dodnes je obľúbeným trhovým miestom. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Uprostred námestia stojí budova radnice, v ktorej sídli Šarišské múzeum. Patrí k prvým budovám na Slovensku s prvkami renesančného slohu. Zdobí ju niekoľko plastík. Viac ako rytier Roland však turistov zaujíma chlapček, ktorý vystrkuje smerom k námestiu holý zadok. Hovorí sa, že ide pomstu stavbárov radnice, ktorým richtár nezaplatil toľko, koľko sa dohodli.

Mestské opevnenie


Centrum Bardejova je zabezpečené mohutnými múrmi mestského opevnenia. Lepšiu obranyschopnosť zabezpečovali bašty. Murivo niekoľkoposchodovej Hrubej bašty dosahuje miestami hrúbku až 3,5 metra. Počas prehliadky mesta narazíte tiež na Školskú baštu, Kláštornú či Renesančnú.

Bašty sú dôležitou súčasťou bardejovského pevnostného systému. Na snímke Prašná bašta. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Bardejovské kúpele a Sissi


Minerálne vody v Bardejovských kúpeľoch majú blahodarný vplyv na tráviaci trakt, liečia sa tu aj dýchacie cesty, nervové, onkologické či ženské ochorenia. Prvý raz sa kúpele spomínajú v spise z roku 1247, keď uhorský kráľ Bela IV. Daroval územie kúpeľov mestu Bardejov. Liečilo sa tu mnoho panovníkov a spoločensky významných ľudí.

Najviac si domáci pripomínajú cisárovnú Alžbetu, známu ako Sissi. Do kúpeľov prišla v roku 1895, aby sa spamätala z tragickej smrti svojho syna Rudolfa. Pred odchodom z pobytu 58-ročná Sisi vyhlásila, že sa cíti „zdravá, svieža ako 18-ročná“. Bronzový pamätník v nadživotnej veľkosti preto cisárovnú znázorňuje ako mladú a krásnu, presne takú, ako si pripadala po liečebných procedúrach. V apartmáne v liečebnom dome Alžbeta je dnes sprístupnená izba, v ktorej Sisi bývala.

V bardejovských kúpeľoch sa liečila aj cisárovná Sissi. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Skanzen


Nezabudnite sa zastaviť aj v múzeu ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch. Pripomína, ako sa kedysi žilo na hornom Šariši a severnom Zemplíne. Nahliadnuť môžete do domov roľníkov, či už slovenského alebo rusínskeho pôvodu, uvidíte tiež rôzne hospodárske budovy, napríklad studňu, včelín či chliev, alebo môžete obdivovať zvonicu, viacero kaplniek či unikátne vrtné zariadenie.

Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch je najstarším skanzenom na Slovensku. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Lennon a Bardejov


Aj v malebnom slovenskom meste sa nájdu verní fanúšikovia Beatles a Johna Lennona. Vďaka jednému z nich - Pavlovi Zajacovi - vznikla Ulička Johna Lennona. V malom parčíku sú kamene s menami členov kapely Beatles a najznámejších albumov. Pozornosť púta tiež priľahlý dom. Sú na ňom nielen maľby s podobizňou Lennona, ale aj tabuľky s názvami najúspešnejších hudobných kapiel z domova i zo zahraničia.

Blízko Lennonovho pamätníka sa nachádza Promenádny park, v ktorom si môžete užiť atmosféru Bardejova a načerpať nové sily.

Aj v malebnom slovenskom meste sa nájdu verní fanúšikovia Beatles a Johna Lennona. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Ak sa ocitnete na východe Slovenska, Bardejov by ste určite nemali obísť. Pohltí vás svojou atmosférou a poskytne útočisko na oddych v lone unikátnej historickej lokality.

Komentáre