Cestovanie

OBRAZOM: V srdci kanadskej metropoly vyrástlo Čínske mesto

"Hlavnému vstupu do vancouverského Čínskeho mesta dominuje brána Millennium Gate. Svojou impozantnosťou jasne napovedá, že sa cez ňu vstupuje do najväčšej čínskej štvrte v Kanade."

Tomáš Doboš, 22. júna 2014 6:00
Čínske mesto Foto: TASR/Tomáš Doboš


Kultúry rôznych národností je možné spoznávať okrem nevšedných prírodných krás či unikátnych stavieb pri návšteve kanadskej metropoly Vancouver. Vyhľadávanou turistickou atrakciou je v tejto súvislosti aj tamojšie Čínske mesto, ponúkajúce pestrú "ochutnávku" umenia, architektúry alebo tradičnej kuchyne majúcej svoj pôvod v známej - najľudnatejšej krajine sveta.

Hlavnému vstupu do vancouverského "Chinatownu" dominuje brána Millennium Gate. Svojou impozantnosťou jasne napovedá, že sa cez ňu vstupuje do najväčšej čínskej štvrte v Kanade a jednej z najväčších na území Severnej Ameriky. Tradičné tržnice, reštaurácie, čajovne, cukrárne, ale aj banky či obchody s rôznymi druhmi tovarov sú neoddeliteľnou súčasťou Čínskeho mesta vo Vancouveri. Slúžia pritom domácim i turistom.

Čínske mesto Foto: TASR/Tomáš Doboš
V ponuke Čínskeho mesta sú tiež galérie umenia, múzeá či jedinečná Dr Sun Yat Sen garden. Klasickú čínsku záhradu tam postavili v 80. rokoch minulého storočia vôbec ako prvú mimo územia Číny. Symbolizuje pomyselný most porozumenia medzi kultúrami ázijskej krajiny a Západu. K ďalším atrakciám možno priradiť budovu Sam Kee Building zo začiatku 20. storočia situovanú pri západnom vstupe do štvrte. So šírkou iba niečo cez 150 centimetrov je údajne najužšou obchodnou budovou na svete. „Rekordná“ nehnuteľnosť je momentálne v rekonštrukcii.

Budúcnosť je otázna


Sústreďovanie emigrantov z Číny na jednom mieste po ich príchode do Vancouveru si v minulosti vyžiadali vtedajšie spoločenské pomery. "Číňania bývali dávnejšie na území iných krajín diskriminovaní. Práve z tohto dôvodu vznikali vo svete Chinatowns podobné tomu nášmu. Ich obyvatelia sa spájali a ochraňovali navzájom, boli to zároveň miesta, ktoré spoločne budovali, kde sa cítili pohodlne, odkiaľ mohli zasielať a prijímať poštu a kde mali prístup k tradičnej čínskej kuchyni," informovala TASR Winnie Cheung z Múzea migrácie spoločnosti vo Vancouveri.

Čínske mesto Foto: TASR/Tomáš Doboš
Ako sa podarí súčasnú podobu Chinatownu zachovať pre ďalšie generácie, je však nateraz otázne. Obchodníci tam zápasia s rastúcimi poplatkami za prenájom, pre ostatných je v posledných rokoch čoraz lákavejšie predávať svoje nehnuteľnosti za výhodnú - stále sa zvyšujúcu cenu. Do Čínskeho mesta tak postupne prichádzajú predajcovia a spoločnosti, ktoré sú síce typické pre ostatné časti Vancouveru, no nemajú nič spoločné s tamojšou - pôvodnou čínskou kultúrou. Ázijskí prisťahovalci sa zároveň usádzajú aj v iných častiach mesta. V posledných rokoch je „v kurze" napríklad čínska štvrť v Richmonde, ktorú vybudovali pred časom vplyvní emigranti z Hongkongu a Taiwanu.

W. Cheung však neskrýva optimizmus a aj napriek nepriaznivým tendenciám verí, že si Chinatown, ležiaci v širšom centre Vancouveru, zachová svoju tvár. O záchranu jeho kultúrneho a historického dedičstva sa podľa jej slov usiluje mnoho domácich aj v rámci dobrovoľníckej služby.

"Stále sa medzi nami nájde dostatok ľudí, ktorí sú ochotní pre tento cieľ obetovať svoj čas a prostriedky," poznamenala. Na záchrane "odkazu" čínskych Kanaďanov vo Vancouveri sa výrazne podieľa tamojšie Čínske kultúrne centrum, na ulici Columbia Street, súčasťou ktorého je aj archív a múzeum. Propaguje zároveň tradičné a súčasné čínske umenie.

FOTOGALÉRIA - Čínske mesto


Komentáre