Cestovanie

Cestujete na dovolenku? Skontrolujte si doklady

"Pri ceste do zahraničia netreba zanedbať viaceré veci. "

TASR, 27. júla 2017 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Pred cestou do zahraničia je dobré sa informovať na podmienky vstupu a pobytu v danej krajine. Zabudnúť by sa nemalo ani na kontrolu platnosti cestovných dokladov.

Rezort diplomacie ďalej radí cestovateľom, aby mali pri sebe kópiu platného cestovného pasu respektíve občianskeho preukazu a originál si nechávali v hotelovom trezore. Do zahraničia by si mali priniesť i fotografiu, ak by bolo potrebné vystaviť náhradný cestovný doklad v prípade straty dokladov.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pripomína dobrovoľnú registráciu na jeho stránke pred vycestovaním. "Informovať by sa mali o špecifikách daného regiónu – obliekanie či konzumácia alkoholických nápojov. Napríklad na letiskách v Katare a Kuvajte je konzumácia alkoholu zakázaná. Porušenie tohto zákazu je v určitých prípadoch považované za trestný čin," uvádza rezort, pričom je užitočné sa informovať i na pravidlá pri vývoze a dovoze tovaru z a do krajiny.

Dobré je mať pri sebe v zahraničí i finančnú hotovosť, najmä v krajinách akou je napríklad Albánsko, kde sú obmedzené možnosti použitia bankomatovej karty. Cestovatelia by nemali zabudnúť ani na cestovné poistenie.

Ak sa v cudzine rozhodnú šoférovať, mali by mať pri sebe všetky doklady od vozidla vrátane zelenej karty.

V prípade potreby sa Slováci môžu obrátiť na zastupiteľské úrady v príslušných krajinách, nepretržitú telefonickú linku by však mali využívať iba v nevyhnutných prípadoch, aby ju neblokovali ľuďom, ktorí sú v skutočnej núdzi.

ODPORÚČAME AJ:
Veľký čínsky múr budovali v priebehu takmer dvoch tisícročí
Koloseum v Ríme patrí už 10 rokov medzi sedem novodobých divov sveta
Viete, ako znížiť riziko krádeže na letnom kúpalisku?

Komentáre