Cestovanie

Cestujete do SLOVINSKA? Na toto nezabudnite

"Užitočné informácie o situácii na hraniciach vrátane upozornení na zdržanie sa na vnútroštátnych diaľniciach v Slovinsku sú dostupné na internetových stránkach www.amzs.si respektíve www.promet.si. "

TASR, 1. júla 2019 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok
Tisícky turistov láka Slovinsko ležiace na brehoch Jadranského mora. Hoci pobrežie má dĺžku iba 47 kilometrov, malebnú atmosféru a kúzlo mu nemožno uprieť. Na jednom mieste tu návštevník nájde majestátne hory s krásnou prírodou i riviéru s čistými kamenistými plážami. To všetko iba päť hodín cesty autom zo Slovenska.

Keďže Slovinsko susedí s Maďarskom, Rakúskom, Talianskom a Chorvátskom, mnohí auto turisti využívajú túto krajinu ako tranzitnú na ceste k svojmu dovolenkovému cieľu. Preto TASR pripravila prehľad informácií určených motoristom.

Cena a platnosť diaľničnej známky v Slovinsku pre rok 2019:


Motocykle
Týždenná diaľničná známka - 7,50 eura
Polročná diaľničná známka - 30 eur
Ročná diaľničná známka - 55 eur


.
Autá kategórie 2A (Vozidla do 3,5 t a do 1,3 m výšky nad prvou nápravou. Do tejto kategórie spadajú všetky osobné vozidlá a obytné vozy.)
Ročná diaľničná známka - 110 eur
30-dňová diaľničná známka - 30 eur
7-dňová diaľničná známka - 15 eur


Veľvyslanectvo SR v Ľubľane upozornilo občanov SR cestujúcich cez územie Slovinska, že od 1. decembra 2018 platí v Slovinsku nová sadzba pre dvojstopové vozidlá do 3,5 t s prívesom alebo bez neho a s výškou vozidla nad prednou nápravou viac ako 1,30 m. Tento typ vozidla je klasifikovaný ako typ 2B.

Autá kategórie 2B (ide prevažne o úžitkové vozidlá, tranzity a niektoré offroady)
Ročná diaľničná známka - 220 eur
Mesačná diaľničná známka - 60 eur
7-dňová diaľničná známka - 30 eur


Spoplatnené úseky diaľnic a rýchlostných ciest v Slovinsku:
Diaľnica A1: Rakúsko – Šentilj – Maribor – Celje – Ľubľana – Postojna – Koper
Diaľnica A2: Rakúsko – Kranj – Ľubľana – Novo Mesto – Brežice – Obrežje
Diaľnica A3: Divača (A1) – Fernetiči – Taliansko
Diaľnica A4: Slivnica (A1) – Hajdina – Draženci – Gruškovje – Chorvátsko
Diaľnica A5: Dragučova (A1) – Vučja vas – Beltinci – Maďarsko

Pozor! Za jazdu bez platnej diaľničnej známky hrozí v Slovinsku pokuta vo výške od 300 až do 800 eur. Pokuty sú udeľované aj vtedy, ak je známka nedostatočne nalepená alebo vykazuje známky opakovaného nalepovania.

Známka musí byť nalepená celou svojou plochou na ľavom hornom alebo dolnom okraji, prípadne pod spätným zrkadlom na vnútornej strane predného skla. Mala by byť z vonku dobre viditeľná a zároveň by nemala zabraňovať vodičovi vo výhľade z vozidla.

Pri prejazde Slovinskom je účtované dodatočné mýto iba v tuneli Karavanke. Tunel sa nachádza na hraničnom priechode medzi Rakúskom (A11) a Slovinskom (A2).

Motocykle - 7,40 eura
Autá kategórie 2A - 10,50 eura
Autá kategórie 2B - 15 eur
Automobily nad 3,5 t - 22,50 eura


Maximálna povolená rýchlosť na slovinských diaľniciach je 130 km/h, na cestách pre motorové vozidlá 100 km/h. V obci je maximálna rýchlosť stanovená na 50 km/h a mimo obce 90 km/h.

Niektorí motoristi sa snažia vyhnúť plateným úsekom diaľnic v Slovinsku. Vzniká však riziko, že na diaľnicu zídu bez toho, aby si to uvedomili a na neplatenú cestu sa už nemôžu vrátiť. Skúsenosti z predchádzajúcich turistických sezón hovoria o tom, že niektoré úseky slovinská polícia sleduje veľmi pozorne a nekompromisne na nich vyberá pokuty. V prípade jej nezaplatenia má polícia podľa slovinských predpisov právo na zabavenie osobných dokladov a ich vrátenie až po zaplatení vymeranej pokuty či uplynutí lehoty šiestich mesiacov.

Aktuálne a užitočné informácie o situácii na hraniciach vrátane upozornení na zdržanie sa na vnútroštátnych diaľniciach v Slovinsku sú dostupné na internetových stránkach www.amzs.si respektíve www.promet.si.

"Vo všeobecnosti najčastejšou chybou pri dovolenkových cestách je najmä u vodičov nováčikov, že si svoju trasu starostlivo nenaplánujú, nezistia si všetky potrebné informácie o priebehu cesty a nemajú pripravenú alternatívu v prípade výskytu nejakého problému," povedal pre TASR Ľuboš Kasala poverený vedením odboru motorizmu v RTVS. Pripomína, že na všetky problémové situácie počnúc technickou poruchou až po vynútenú zmenu trasy sa nedá vopred pripraviť, ale vodiči by mali mať so sebou aspoň základné telefónne čísla, všetky doklady by mali mať v poriadku, automobil by mal byť v poriadku po technickej stránke a vodiči by sa mali oboznámiť s odlišnosťami v dopravných predpisoch.

"Mali by sme mať pripravenú aj alternatívnu trasu. Za volant si sadáme len oddýchnutí a počas dlhej jazdy si robíme bezpečnostné prestávky. Ak vezieme deti, treba im vymyslieť nejakú zábavu na zahnanie nudy," zdôraznil Kasala.

Komentáre