Cestovanie

Cestujete do Chorvátska? Takto sa vyhnete pokute za parkovanie

"Podľa chorvátskych predpisov možno sedemročné dieťa prevážať na podsedáku len na zadných sedadlách, vpredu len dieťa v autosedačke do dvoch rokov."

TASR, 20. júla 2019 8:00
Archívne foto. Asi 12 km severne od Zadaru leží mestečko Petrčane v zátoke, ktorá vďaka morským prúdom patrí medzi najčistejšie v Chorvátsku. Pozdĺž pobrežia sa tiahne niekoľko kilometrov pláží rôznych typov, od piesočných, cez kamienkové až po skalnaté s krištáľovo čistou vodou. Na snímke pohľad na prístav v Petrčane. Foto: TASR/Michal Svítok
Platenie parkovného prostredníctvom SMS je v Chorvátsku možné, len ak si dovolenkári kúpia karty chorvátskych operátorov. Slovenský operátor takúto službu neposkytuje. Upozornili slovenskí policajti, ktorí počas sezóny pomáhajú v Chorvátsku. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

"Ak zaplatíte do troch dní, stačí zaplatiť polovicu, ak do ôsmich dní, tak dve tretiny pokuty. Môžete ju uhradiť na pošte alebo v banke," priblížila. Policajti sa podľa jej slov stretli aj s prípadom, kedy mal vodič na prednom okne zvnútra clonu proti slnku a parkovací lístok na sedadle a dostal pokutu. Baloghová zdôraznila, že vodič je povinný vyložiť parkovací lístok viditeľne pod čelné sklo vozidla.

Doplnila, že so ZŤP preukazom je možné parkovať len na miestach na to určených, ak je vodič držiteľom európskeho preukazu.

V prípade dopravnej nehody v Chorvátsku by mal vodič podľa slov policajtov najskôr zistiť, či došlo k zraneniam a volať na linku 112 alebo na číslo polície 192. "V prípade škody na vozidle žiadajte od polície záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu a budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku. Záznam o dopravnej nehode (Zapisnik o očevidu) nedostanete na mieste nehody, vydajú vám ho na príslušnom policajnom oddelení, ktoré nehodu riešilo," vysvetlila Baloghová s tým, že ho vydajú o dva či tri dni za poplatok.

Policajti tiež dovolenkárom pripomenuli, že sedemročné dieťa podľa chorvátskych predpisov možno prevážať na podsedáku len na zadných sedadlách, vpredu len dieťa v autosedačke do dvoch rokov. Upozornili aj na platnosť STK a emisnej kontroly, ktorá je v Európskej únii rovnako legislatívne upravená.

V prípade straty dokladov sa podľa polície treba najskôr uistiť, či išlo naozaj o stratu, alebo sú doklady len niekde založené, potom to nahlásiť tamojšej polícii. "Tá za poplatok vydá potvrdenie o strate dokladu a následne treba kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Záhrebe. Ten na základe potvrdenia polície vydá náhradný cestovný doklad, s ktorým je možné cestovať domov," priblížila hovorkyňa s tým, že na Slovensku si treba vybaviť nové doklady na polícii.

Komentáre