Cestovanie

Cestujete do Chorvátska? Pripravte sa na tieto poplatky

"Chorvátske úrady nainštalovali na diaľniciach kamerový systém. Dokáže rozlíšiť značku, zmerať rýchlosť, ale súčasne vie rozoznať, či vodič za volantom telefonuje a či má zapnutý bezpečnostný pás."

TASR, 7. júla 2019 8:00
Asi 12 km severne od Zadaru leží mestečko Petrčane v zátoke, ktorá vďaka morským prúdom patrí medzi najčistejšie v Chorvátsku. Pozdĺž pobrežia sa tiahne niekoľko kilometrov pláží rôznych typov, od piesočných, cez kamienkové až po skalnaté s krištáľovo čistou vodou. Na archívnej snímke pohľad na prístav v Petrčane. Foto: TASR/Michal Svítok
Chorvátsko patrí medzi najobľúbenejšie turistické destinácie. Zo Slovenska je pobrežie Jadranského mora dostupné už za štyri a pol hodiny cesty autom. Turisti cestujú k jadranskému pobrežiu najčastejšie autom cez Maďarsko alebo Rakúsko.

TASR pripravila prehľad informácií určených motoristom:
Slovenskí občania majú najčastejšie dve možnosti, ako sa bezpečne dostať k Jadranu, a to cez Maďarsko alebo Rakúsko.

"Každá z ciest má svoje špecifiká. Cesta cez Rakúsko a Slovinsko je rýchla cesta, ale môže byť preťažená, pretože cez Rakúsko jazdia zároveň Česi i Nemci. Na tejto trase je však nevýhodou cesta cez Slovinsko – potrebujete diaľničnú známku. Týždenná známka na desaťdňový pobyt v Chorvátsku nestačí a preto si musíte kúpiť mesačnú známku, čo môže cestu zbytočne predražiť. Druhá alternatíva je obísť diaľnice," uviedol pre TASR Ľuboš Kasala z odboru motorizmu v RTVS.

"Cesta cez Maďarsko je výhodná pre Slovákov z ktorejkoľvek časti Slovenska, zo západu, stredu, no najmä z východu. Môže byť o niečo dlhšia, než keby ste jazdili cez Rakúsko, ale pri takejto dlhej ceste sú kilometre navyše zanedbateľné. Dnešné elektronické navigačné systémy, ako aj mobilné aplikácie vám vedia vypočítať a porovnať alternatívne trasy, aby ste si pre vás vybrali tú najvhodnejšiu podľa vlastných kritérií," dodal odborník na motorizmus.

Ceny diaľničných známok na rok 2019, ktoré môžete pri ceste do Chorvátska potrebovať: - Platia pre autá kategórie 2A (Vozidla do 3,5 t a do 1,3 m výšky nad prvou nápravou. Do tejto kategórie spadajú všetky osobné vozidlá a obytné vozy.)

Maďarsko:
Ročná župná diaľničná známka - 5000 HUF (platí najviac do 31.1.2020)
30-dňová diaľničná známka - 4780 HUF
10-dňová diaľničná známka - 3500 HUF

Rakúsko:
Ročná diaľničná známka - 89,20 eura (platí najviac do 31. 1. 2020)
60-dňová diaľničná známka - 26,80 eura
10-dňová diaľničná známka - 9,20 eura

Slovinsko:
Ročná diaľničná známka - 110 eur (platí najviac do 31. 1. 2020)
30-dňová diaľničná známka - 30 eur
7-dňová diaľničná známka - 15 eur

Diaľničné poplatky sa v Chorvátsku vyberajú na mýtnych bránach. Ceny sa pohybujú medzi 7 - 8 eur za 100 kilometrov. Chorvátske mýto je možné platiť v hotovosti (v kunách a eurách), platobnou kartou, alebo prostredníctvom elektronického mýta – ENC. Pri použití ENC ušetríte 21,74 percenta oproti bežnému mýtnemu a môžete využívať vyhradený pruh ENC.

Prístroj ENC od spoločnosti Hrvatske autoceste zakúpite v 14 predajných miestach na diaľniciach, ktoré však nie sú otvorené nonstop. Dobitie je možné prostredníctvom internetu, SMS, bankovým prevodom, alebo osobne na vybraných mýtnych bránach. Tu je zoznam predajných miest ENC vrátane otváracej doby a zoznam mýtnych brán, kde je možné na mieste dobiť ENC prístroje: http://hac.hr/en/toll-rates/where-get-prepayment.

Združenie Chorvátske diaľnice (HAC.hr) prevádzkuje prehľadnú interaktívnu mapu chorvátskych diaľnic (http://hac.hr/en/interaktivna-karta-autocesta-?language=en), na ktorej si môžete zobraziť všetko od zjazdov z diaľnice, benzínových staníc, odpočívadiel.

Mýto od maďarskej hranice po Záhreb:
Diaľnica A4 Goričan — Záhreb (od maďarskej hranice do Záhrebu) pre I. kategóriu vozidiel - 6,40 eura
Mýto od slovinskej hranice po Záhreb:
Diaľnica A2 Macelj (Trakoščan) – Zagreb (Zaprešič) pre I. kategóriu vozidiel - 6,50 eura

Kompletný cenník mýta vám poskytne stránka: http://hac.hr/en/cjenik_autocesta/A1?c=Rijeka%20%28Grobnik%29

Mýtne poplatky na najfrekventovanejších úsekoch vrátane desaťpercentnej letnej prirážky (od 15. júna do 15. septembra) sú:

1. Pre osobné automobily:
Záhreb-Rijeka - 9,50 eura
Záhreb-Zadar - 18,10 eura
Záhreb-Split - 27 eur
Záhreb–Dubrovník - 34,70 eura

2. Pre motocykle:
Záhreb-Rijeka - 6,20 eura
Záhreb-Zadar - 10,80 eura
Zájreb-Split - 16 eur
Záhreb-Dubrovník - 20,80 eura

Rýchlostný limit pre osobné automobily a motocykle:
Mimo obce – cesta: 90 km/h
Mimo obce - rýchlostná cesta/ Expressway: 110 km/h
Mimo obce – diaľnica: 130 km/h

Pokuty za prekročenie rýchlosti:
V obci:
o 10 až 20 km/h - 68 eur
o 30 až 50 km/h - 270 eur
Mimo obce:
o 10 až 30 km/h - 69 eur
o 30 až 50 km/h - 135 eur

Za jazdu pod vplyvom alkoholu (viac ako 0,50 promile v krvi), omamných a psychotropných látok alebo pod vplyvom liekov, za jazdu v zakázanom smere, predbiehanie kolóny na neprehľadnom mieste hrozí v Chorvátsku trest odňatia slobody až na tri roky.

Chorvátske úrady nainštalovali na diaľniciach kamerový systém. Ten dokáže rozlíšiť značku vozidla, zmerať rýchlosť, ale súčasne vie rozoznať, či vodič za volantom telefonuje a či má zapnutý bezpečnostný pás.

Pomoc motoristom na cestách poskytuje telefónna linka: 1987 (ak telefonujte z mobilného telefónu: +385 1 1987). Za poskytnuté služby sa platí v hotovosti alebo akreditívom automotoklubu krajiny, kde je vozidlo evidované.

Komentáre