Cestovanie

Máte výnimočný príbeh? Uchádzajte sa o Cestovateľa roka

"Čitatelia magazínu Travel od National Geograhic každoročne hlasujú za Cestovateľa roka. So svojím, či už pôsobivým, dojímavým, alebo inšpiratívnym príbehom, sa môžete podeliť ešte do 10. februára."

Romana Juhásová, 6. februára 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová


National Geographic oceňuje tých, ktorí necestujú len za oddychom a zábavou, ale ich cesty majú skutočný význam, víziu. Mnohí opustia svoju komfortnú zónu a zasvätia život dobrovoľníctvu, pomoci v najrozličnejších oblastiach, hľadaniu cestičky medzi kultúrami. Poslednou cestovateľkou hrdiacou sa podporou a obdivom čitateľov je Katherine Connor, patrónka thajských sloníčat.

Pochváliť sa svojou misiou či prezentovať niekoho, koho obdivujete, môžete ešte zopár dní, do 10. februára 2014, na stránke Travel.nationalgeographic.com. V minulom roku obdržala redakcia viac ako 1500 prihlášok.

Patrónka sloníčat


V roku 2013 drvivej väčšine učaroval naozaj pekný príbeh Britky Katherine Connor, zakladateľky útulku pre slony BLES v severnom Thajsku, bojovníčke za lepšie zaobchádzanie s týmito aj turistami často nevedome týranými zvieratami. Útulok bol vybudovaný na pamiatku sloníčaťa menom Boon Lott, kvôli ktorému Katherine zanechala sľubnú kariéru, rodinu, priateľov.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Manažérka v obchode s módou, londýnska karieristka a vždy dokonale upravená mladá žena sa v roku 2002 pripravila na cestu Áziou, na posledné veľké dobrodružstvo pred úplným ponorením sa do vôd biznisu.

Premyslený plán letel von oknom po zhliadnutí slonieho mláďaťa v thajskom ochranárskom tábore, ktorého si sama nevie prečo zamilovala, ako to pri láske na prvý pohľad býva, iracionálne a okamžite. V ten večer požiadala majiteľa o povolenie dobrovoľne so slonmi pracovať a onedlho, keď hrozil prevoz sloníčaťa kvôli predstaveniam pre turistov, sa s finančnou pomocou rodiny a priateľov stala jeho majiteľkou. Dosiaľ nepoznanú radosť ukončila smrť mladého tvora a najväčšie dobrodružstvo sa razom prezlieklo za tragédiu. V spomienke na zvieracieho priateľa však spolu s terajším manželom založili útulok, v ktorom si miesto nájdu choré a týrané slony, ale aj iné tvory s nešťastnou minulosťou.

Cieľom BLES je učiniť koniec krutostiam páchaných na thajských slonoch pre účely získania peňazí od turistov, ktorí si sami ani neuvedomujú, že napríklad i jazda v stoličke na sloňom chrbte je príjemným zážitkom iba pre nich.

Ako povedala obdivhodná Katherine pre National Geographic: „Je vzdelanie, ktoré nezískame sedením za stolom a cestovanie je jeho základom.“ Ak sa s týmto tvrdením stotožňuje i vaše konanie, možno i vás o rok poteší titul Cestovateľ roka.

Komentáre