Cestovanie

Cestovateľ Jason Lewis precestoval svet len s ľudským pohonom

"Dvojica cestovateľov preplávala 6,5 tisíca kilometrov cez vody Atlantiku za 97 dní. "

TASR, 11. októbra 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Britský dobrodruh Jason Lewis v rokoch 1994 až 2007 precestoval svet bez použitia motora či vetra, len s pomocou prostriedkov poháňaných ľudskou silou. Náročnú cestu zdolával na bicykli, kolieskových korčuliach, či na člne s pedálmi a 6. októbra 2007 sa z expedície vrátil. Uplynulo odvtedy desať rokov.

Jason Lewis začal svoju dobrodružnú expedíciu v Greenwichi v Spojenom kráľovstve v roku 1994. Motívom jeho cesty bola snaha poukázať na environmentálne problémy a ich riešenie.

Na cestu sa vydal s kamarátom a cestovateľom Stevem Smithom, ktorý ako prvý sníval o ceste okolo sveta len s použitím "ľudského pohonu".

Častým dopravným prostriedkom bol na ceste okolo sveta aj bicykel.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


Odvážni Briti, ktorí sa rozhodli oboplávať svet na vodnom bicykli, dosiahli v roku 1995 súostrovia Turks a Caicos, patriace Jamajke. Dvojica cestovateľov preplávala 6,5 tisíca kilometrov cez vody Atlantiku za 97 dní. Na Floridu (USA) sa na svojom osemmetrovom drevenom vodnom bicykli dostali v priebehu troch týždňov. Príchod kuriózneho plavidla privítalo v januári 1995 množstvo školopovinných detí v prístave Provicenciales. Plavidlo sa však zľahka poškodilo, keď sa plavili cez rákosom zarastené pobrežie súostrovia Caicos.

Cestovatelia sa ďalej na vodných bicykloch preplavili cez Lamanšský prieplav a potom šliapali na obyčajných bicykloch cez celé Francúzsko, Španielsko a Portugalsko, odkiaľ sa vypravili na púť cez Atlantik.

Dvojica však zlyhávala v komunikácii a tak sa na Havajských ostrovoch definitívne rozišli. Smith začal písať knihu a Lewis pokračoval v ceste. V americkom Colorede mal vážnu nehodu a takmer prišiel o nohu, pri pobreží Austrálie na neho zaútočil krokodíl. Do prístavu v Singapure priplával cez rušnú Malajskú úžinu z indonézskeho ostrova Sumatra.

Veľkým "nebezpečenstvom" pre cestovateľa však boli úrady. Mal zaujímavé zážitky s políciou v americkom štáte Alabama a miestnymi pištoľníkmi v USA. Cez Tibet vyrazil na bicykli v noci, aby sa vyhol čínskym cestným kontrolám. V Egypte ho považovali za špióna a poslali do väzenia.

Dojmy a dobrodružstvá z neuveriteľnej cesty Lewis pravidelne publikoval na svojej webovej stránke. Vášnivý cestovateľ veril, že expedícia mu pomôže získať sponzorské prostriedky na humanitárne účely a pritiahne pozornosť ľudí na environmentálne problémy.

ODPORÚČAME TIEŽ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Humenného do Medzilaboriec
Pod Vyšehradom objavil miestny nadšenec pozostatky kostola
Metalový dom v Ružomberku desí babičky pod Kalváriou
Tureckí archeológovia veria, že objavili hrobku s telom sv. Mikuláša

Komentáre