Cestovanie

Zodpovedné cestovanie: Šetrnejšie, intenzívnejšie, autentickejšie

"Letenka v ruke, túlavé topánky na nohách a v hlave pocit, že nám patrí svet. Ak chceme rovnako nádherné zážitky dopriať našim potomkom, mali by sme si osvojiť základy zodpovedného cestovania. "

Romana Juhásová, 7. januára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová


Objavovanie cudzích krajov už dávno nie je prežitkom, do roku 2020 bude po svete aktívne cestovať približne 1,5 miliardy ľudí. S uvedomením si tohto faktu nadobúda na dôležitosti takzvané zodpovedné cestovanie, ktorého cieľom je maximalizovať priaznivé a minimalizovať negatívne vplyvy na turizmus. Najmä v chudobných krajinách síce cestovný ruch pomáha k rozvoju, môže však aj napáchať veľa škôd. Zodpovednosť je pre mnohých slovo hrozivé, v tomto prípade však vôbec neobmedzuje, naopak, prináša ešte autentickejšiu nezabudnuteľnú kultúrnu skúsenosť.

Keď si v Ríme, správaj sa ako Riman


Cestujme s rešpektom. Voči miestnej kultúre, obyvateľstvu, zvykom aj tabu. Hovorí sa, chovajme sa tak, ako by sme chceli, aby sa hosť choval u nás a teda slušne a s porozumením. Nesťažujte sa stále na to, v čom máme my navrch, nesnažte sa meniť svet na svoj obraz a vychutnajte si jeho rozmanitosť. Ak si stojíte za tým, že vaše domáce kreslo je komfortnejšie a čistejšie, nabudúce si možno dovolenku viac vychutnáte v ňom.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Kultúrnym šokom čiastočne predídete prípravou, je vhodné zistiť si o krajine kam sa chystáte čo najviac. Prekvapeniam sa na sto percent však i tak nevyhnete, niekedy sú nepríjemné, no inokedy veľmi humorné a nezabudnuteľné. Krajina je aj (alebo najmä) o ľuďoch, spoznávajte ich prostredníctvom milých rozhovorov, sympatie miestnych si získate už len naštudovaním základných slovíčok a výrazov ako „dobrý deň“, „ďakujem“ či „jedno pivo poprosím“. Rovnako dôležitý je ale aj rešpekt voči súkromiu a dôstojnosti obyvateľov, dramatické situácie možno ozvláštnia dovolenkový album, no etická stránka je diskutabilná.

Zanechajte po sebe len stopy


Mimoriadne podstatným znakom zodpovedného cestovania je ekologická šetrnosť, od banálneho nezahadzovania odpadkov na zem, ktorému nás učili už na základnej škole, až po minimálne znečisťovanie ovzdušia používaním verejnej dopravy, bicykla či vlastných nôh. Keďže si mnoho turistov neuvedomuje hodnotu vody v menej rozvinutých kútoch sveta, nešetrne ju používajú v oveľa väčšom množstve ako domáci. Zodpovedný cestovateľ sa tiež drží zásady nenakupovania výrobkov na úkor ohrozených zvierat.

Vyberte si, koho podporíte


Keď vyťahujete z peňaženky bankovky, rozmýšlajte nad tým, komu a za čo ich odovzdávate. Vaše peniaze majú jedinečnú moc podporiť miestnu komunitu nákupom domácich výrobkov a služieb. Lokálne potraviny budú navyše čerstvé a chutné, miestny sprievodca vás zas skutočne zasvätí do kultúry jemu vlastnej. Niektoré reštaurácie a hotely sa pýšia tabuľkou s nápisom „responsible tourism“, čo napríklad v praxi znamená práve odoberanie lokálnych zdrojov. Ak ste z rodu štedrých, kľudne prineste miestnym dary, agentúry alebo aj zamestnanci hotela radi poradia, o čo je núdza.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Vyjednávanie ceny pri nakupovaní je v mnohých krajinách úplne bežné, tá pôvodná často vysoko prevyšuje skutočnú hodnotu tovaru. Nejde však o súťaž o najväčšieho lakomca, ale o spoločnú dohodu o férovej cene a obchode. Dokument z roku 1998 „Zájazd kanibalov“ ukazuje okrem iných príkladov nevhodného správania aj turistov nekompromisne sa hádajúc o každý dolár za drevené náhrdelníky vyrobené poctivou prácou dedinských starčekov.

Cestovať či necestovať? Jedine zodpovedne


Barma – magická zem nedotknutá globalizáciou, no na druhej strane jedna z najkrutejších diktatúr na svete. Turistov nepochybne má čím očariť, ale víza, letenky, hromadná doprava, vstupné, z toho všetkého profituje vojenská junta. Za účelom rozvoja turizmu, teda na stavbu hotelov či infraštruktúry je využívaná, či skôr zneužívaná, nútená a detská práca. Preto mnoho organizácií označuje návštevu Barmy za neetickú, k turistickému bojkotu otvorene vyzývala aj laureátka Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij.

Oponenti bojkotu na druhej strane stoja za názorom, že turizmus je potrebný, avšak ten zodpovedný. Ak nechcete, aby vaše peniaze skončili vo veľmi zlých vreckách, selektujte ubytovacie, stravovacie či iné zariadenia a podporte tie držané v súkromných rukách. Miestnych potešíte už len nákupom čerstvého ovocia v pouličnom stánku. Izolácia podľa oponentov vôbec nie je riešením, keďže väčšina obyvateľstva pravdepodobne nikdy nezažije radosť z poznávania iných zemí a kultúrnu diverzitu im prinesú len turisti. Barmské centrum Praha považuje turistický ruch v krajine za dvojsečnú zbraň. Správna odpoveď neexistuje, ale keď už sa po zvážení všetkých faktorov rozhodnete vycestovať, nezabudnite si pribaliť zodpovedné zmýšľanie.

Komentáre