Cestovanie

Cestovateľský tip: Miláno očarí v každom období

"Miláno je druhým najväčším mestom Talianska, no na to podstatné vám stačí zopár dní a vlastné nohy. Spoznávajte ho v uvoľnenom tempe, od ranného espressa po večerný pohár dobrého vína."

Romana Juhásová, 7. decembra 2013 6:00
Pohľad na pýchu Milána - La Scalu. Foto: TASR/AP Photo


Výhodou väčšiny európskych metropol je i fakt, že ich možno navštíviť kedykoľvek, v každom ročnom období sú svojské. Rovnako je tomu aj pri hlavnom meste Lombardie, navyše, nízkonákladové spoločnosti vám to umožnia za veľmi lacný peniaz. Pristanete síce na hodinu cesty vzdialenom Bergame, no autobusy priamo z letiska na milánsku centrálnu stanicu jazdia často. Prečo si teda neurobiť radosť aj na prahu zimy?

Pravdou zostáva, že ide o najmodernejšiu taliansku metropolu, čo je spôsobené čiastočným zbúraním počas druhej svetovej vojny. Netreba si však mesto fixovať len ako Mekku povrchného módneho biznisu a finančných maklérov. Jedno talianske príslovie znie: „Rím je ako zmyselná žena, ktorej dary sú veľmi zjavné, kým Miláno je plaché hanblivé dievča, s množstvom pokladov, no na ich nález je potrebný čas."
Z potuliek Milánom Foto: Romana Juhásová

Nechať sa očariť je tak ľahké


Tie najzrejmejšie klenoty však pokojne zvládnete odhaliť za pár dní a nechať sa očariť nie je vôbec ťažké. Keď vyjdete z metra na stanici Duomo, do očí vám okamžite udrie krása rovnomenného gotického chrámu, štvrtého najväčšieho na svete. Už pri prvom pohľade pochopíte, prečo trvala výstavba Milánskeho dómu 500 rokov.

Impozantnú mramorovú stavbu zdobia stovky vežičiek a tisícky sôch, vo vnútri hádžu rôznofarebné svetlá vitráže. Tento chrám, zasvätený Panne Márii, je raritou i preto, že ide o jedinú väčšiu gotickú stavbu v krajine. Ak ste si ho poriadne prezreli zo zeme, je čas vyjsť na strechu, kam vedie 250 schodov či výťah. Pokiaľ budete mať veľké šťastie na počasie, okrem celého Milána zazriete na obzore aj vrcholky neďalekých Álp.

Z potuliek Milánom Foto: Romana Juhásová
Dóm sídli na námestí Piazza del Duomo, ktoré je srdcom mesta a domovom i susednej dominanty, Galérie Viktora Emanuela. Stavba bola prelomovým počinom v dejinách architektúry, keďže po prvý raz zastrešila kovovo-sklenenou strechou celú ulicu. Pomenovaná po jednom z vodcov zjednotenej krajiny mala demonštrovať jeho bohatstvo a moc. Úspešne.

Námestie je neustále plné domácich i turistov (a holubov), od polovice decembra až do 6. januára to platí dvojnásobne, keďže pribudnú vianočné trhy. Výborná príležitosť vyskúšať napríklad Panettone, typický vianočný koláč.

Káva pre každého a bez pohoršenia


La Scala má síce veľké meno a nepochybne hostí pozoruhodné predstavenia, no neveľkú nenápadnú budovu, z ktorej bývajú návštevníci trochu sklamaní. Sídli však hneď za galériou, takže vás nemusí mrzieť meraná cesta a navyše interiér ponúka divadelné múzeum. Pre posilnenie zájdite do najstaršej tunajšej kaviarne a cukrárne Caffè Cova otvorenej v roku 1817. Milánčania sa zvyknú len zastaviť na rýchle espresso pri pulte, ktoré si poprípade osladia trubičkami cannoli či inými drobnými sladkosťami.

Z potuliek Milánom Foto: Romana Juhásová
Pri pohľade na luxusný interiér starobylého lokálu, vysokú spoločnosť popíjajúcu kávu a šampanské na raňajky, a následne na svoj ležérny odev, nastali mierne rozpaky. No to už sem zavítali piati noví hostia – v pracovných montérkach. Žiadne pohoršené pohľady, káva pre každého. Pokiaľ uprednostníte bar pred vysedávaním pri stolíku, zaplatíte za šálku kávy približne jedno euro.

Od námestia rovnou cestou po jednej z najfrekventovanejších ulíc Via Dante dokráčate k zámku Castello Sforzesco, sídlu kráľovského rodu Sforza, ktorý obkolesuje obľúbený park. Miláno je i domovom nesmierne vzácneho umeleckého diela, Da Vinciho Poslednej večere. Na fresku sa môžete ísť pozrieť do baziliky Santa Maria delle Grazie, vstup však vyžaduje rezerváciu a to čím skôr, tým lepšie. Každý návštevník smie v jej prítomnosti stráviť presne štvrť hodiny a to z dôvodu nevyhnutnosti konštantnej teploty a vlhkosti v miestnosti.

Večer láka štvrť Navigli, čo doslovne znamená kanály, na ktorých je vybudovaná. Brehy lemujú reštaurácie a bary, v jednu nedeľu v mesiaci sa tu konajú trhy so starožitnosťami.

Komentáre