Cestovanie

Na potulkách hradmi: Západné Slovensko II

"Finále seriálu o objavovaní slovenských hradov ukončíme v Trnavskom a Bratislavskom kraji."

Veronika Rosputinská, 12. októbra 2013 6:00
Bratislavský hrad Foto: TASR/Michal Svítok


V poslednej časti nášho seriálu o potulkách hradmi sa dostaneme na západ Slovenska, kde si posvietime na pamiatky v Trnavskom a Bratislavskom kraji. Tešiť sa môžete na tipy na zachované hrady, ale aj výlety po zaujímavých zrúcaninách.

Trnavský kraj


V kraji okolo mesta Trnava bolo kedysi množstvo hradov, no mnohé z nich sa nezachovali. Jedinou významnou zachovanou stavbou v kraji je Smolenický zámok na úpätí Malých Karpát nad obcou Smolenice. Jeho vznik sa datuje do 14-teho storočia, no už od 18-teho začal chátrať a začiatkom 19-teho hrad vyhorel. Súčasnú podobu zámku dostal až v 20-tom storočí, keď ho na ruinách hradu vybudovali jeho poslední majitelia, rod Pálffyovcov. Podľa aktuálnych informácií portálu Muzeum.sk je však zámok verejnosti prístupný len počas letných prázdnin.

Smolenický hrad Foto: TASR/Štefan Puškáš
Do Trnavského kraja sa ale oplatí ísť aj na jeseň, a to po stopách zrúcanín. Jednou z najznámejších je zrúcanina hradu Branč v obci Podbranč v okrese Senica. Pomerne veľký hrad vznikol v 13-tom storočí a počas tureckých výbojov poslúžil ako dobré útočisko. V 18-tom storočí hrad začal chátrať a hoci sa neskôr pamiatkari snažili o jeho obnovu, dokončiť sa ju nepodarilo.

Hrad Brač Foto: TASR/Štefan Puškáš
V Trnavskom kraji nájdete aj ďalšie zrúcaniny, napríklad Dobrá Voda, Korlátka či Ostrý Kameň.

Bratislavský kraj


V kraji hlavného mesta o hrady a ich zrúcaniny tiež nie je núdza. Turisticky najatraktívnejší je Bratislavský hrad týčiaci sa vysokom kopci nad mestom. Hrad sa spomína už od desiateho storočia a spolu s Bratislavou boli významnou súčasťou Uhorského štátu. V roku 1961 bol hrad vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku. Dnes je veľmi obľúbený nielen turistami, ale aj samotnými Bratislavčanmi, ktorí sa do hradného areálu chodia prechádzať či pokochať krásnym výhľadom na Dunaj aj celé mesto. Samozrejme, hrad slúži aj na štátne a reprezentačné účely.

Bratislavský hrad Foto: TASR/Štefan Puškáš
Ďalším zachovaným hradom v kraji je Červený Kameň, ktorý sa podobne ako mnohé iné datuje do 13-teho storočia. Dnes je hrad veľmi atraktívny najmä pre jeho rôznorodé využitie, nielen ako historickej pamiatky. Často sú na hrade koncerty, bály, burzy, slávnosti, festivaly či divadelné inscenácie. O týždeň, 19. októbra, sa na hrade bude konať burza starožitností a tiež nočné prehliadky.

Hrad Červený kameň Foto: TASR/Michal Svítok
Zabudnúť netreba ani na hrad Devín, ktorému patrí čestné miesto v našej histórii. Veď kto by si zo školy nepamätal tajný výstup Štúrovcov na hrad, kde Štúr predniesol reč a vyzval svojich nasledovníkov, aby si k svojmu menu pridali ešte jedno slovanské. Svedectvom tohto výletu je dodnes tabuľa, ktorá bola na hrad umiestnená v deň stého výročia výstupu.

Hrad Devín Foto: TASR/Štefan Puškáš
Ak vás skôr lákajú výlety po zrúcaninách, na svoje si prídete aj v najzápadnejšom kraji republiky. K dispozícii je Pajštún, Dračí Hrádok, Plavecký hrad či Biely Kameň.

Komentáre