Cestovanie

Dovolenka so psom? Rozhodujúcim faktorom je destinácia

"Pokiaľ máte zdravého, vycvičeného a poslušného psíka s dobrodružnou osobnosťou a zabezpečíte všetky právne náležitosti, existuje veľký predpoklad príjemnej dovolenky so spokojnosťou na oboch stranách."

Romana Juhásová, 24. mája 2014 6:00
Labradorka Amy rada cestuje. Foto: Veronika/Cestujicipes.cz


Veronika z Čiech obľubuje spoznávanie cudzích krajov, no o nič menej nemiluje svoju labradorku Amy, vernú spoločníčku bez ohľadu na hranice. Spolu navštívili okolité Poľsko a Rakúsko, ale i Luxembursko, Rumunsko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Švajčiarsko. So zážitkami a skúsenosťami s cestovaním so psom sa nedávno rozhodla podeliť prostredníctvom webovej stránky Cestujicipes.cz. Psiu spoločnosť berie nielen ako radosť, ale i zodpovednosť. V cestopisoch poradí nielen ohľadom formálnych nevyhnutností, ale i nakoľko je daná krajina pre vášho priateľa vhodná.

Aký kraj, taký vzťah k zvieratám


„Cestujúci pes vznikol, pretože každé leto riešim rovnaký problém. Rada by som išla do zahraničia, ale na internete je veľmi málo informácií o tom, ako sa domáci chovajú k psom, či majú isté zákazy a nariadenia, respektíve nedoporučené oblasti,“ vysvetľuje svoju iniciatívu česká cestovateľka. Upozorňuje na rôzne prístupy k zvieratám zo strany tamojších obyvateľov, napríklad, zatiaľ čo Rakúšania milujú hravých psíkov skoro ako deti, v Madride zas napriek prevažnej obľúbenosti tvory s viac ako dvoma nohami nemôžu do reštaurácií, barov ani dopravných prostriedkov a u Švédov prísne zákony neumožňujú pustenie z vôdzky ani na okamih.

Labradorka Amy rada cestuje. Foto: Veronika/Cestujicipes.cz
V minulosti pri vyhľadávaní rád na internete narazila na protichodné názory či stereotypy, ako v prípade Rumunska, pri ktorom niektorí psíčkari maľovali čerta na stenu a návštevu neodporúčali kvôli možnému útoku potulných psov a besnote. Veronika a Amy si však rumunské hory vychutnali bez akýchkoľvek komplikácií.

Radosť, zodpovednosť a z veľkej časti kompromis


Zvažujete i vy dovolenku so zvieracím kamarátom? Rozhodujúcim faktorom je destinácia. Ako hovorí Veronika, cestovanie s Amy je z veľkej časti aj o kompromisoch. „Neletím do Turecka na pláž, ale radšej idem do hôr, kde je pre psa príjemnejšie, alebo aspoň do Poľska, kde je more a ovzdušie relatívne chladné.“ Za povaľovanie sa a dychčanie v tropickom letovisku sa vám pes naozaj nepoďakuje, teplo predsa znáša oveľa horšie ako my.

Labradorka Amy rada cestuje. Foto: Veronika/Cestujicipes.cz
Telíčko pokryté srsťou nemá potné žľazy a ochladzuje sa zrýchleným dýchaním, ktoré je podstatne menej efektívne ako ľudské potenie. Nebezpečne sa prehrievajú najmä plemená s krátkou papuľou, úpal hrozí hlavne čiernosrstým psom.

Oddýchnite si v Rakúsku


Pokiaľ ale máte podobné hodnoty ako psík, teda obľubujete skôr prechádzky v prírode, určite budete ideálnymi partnermi na cestách. Veronika označuje za najprijateľnejšie miesto pobytu susedné Rakúsko, odporúča ho každému psíčkarovi a to pre príjemné ovzdušie hôr, spomínaný pozitívny prístup zo strany domácich a ľahkú dostupnosť autom, ktoré je vďaka možnosti ľubovoľných zastávok najvhodnejším dopravným prostriedkom.

„Nikdy som nechcela mať psa na dvore ako nejakú vec. Myslím, že pes so svojou smečkovou povahou a láskou k ľuďom k niečomu takému ani nie je stavaný,“ vysvetľuje Veronika. Pokiaľ máte podobný prístup, zdravého, dobre vycvičeného poslušného psíka s dobrodružnou hravou osobnosťou a zabezpečíte všetky právne náležitosti (najmä Cestovný pas spoločenského zvieraťa, očipovanie, odčervenie), existuje veľký predpoklad príjemnej dovolenky so spokojnosťou na oboch stranách.

Komentáre