Cestovanie

Spoznajte s nami netradičné chute národných kuchýň

"V Indonézii vám naservírujú stále bijúce srdce kobry, ktoré sa zapíja jej krvou zmiešanou s inými orgánmi. Podľa Lukáša je základom srdce rýchlo prehltnúť v celku a zapiť ho krvavou zmesou."

Romana Juhásová, 18. januára 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann


Ľahšia téma pre nadšencov i nie ľahkých jedál. Hovorí sa, že nežijeme a teda ani necestujeme preto, aby sme jedli, ale lokálna kuchyňa je nepochybne súčasťou národnej kultúry a vie nám o nej čo-to vypovedať. Navyše, keď už to absolvujeme trikrát denne, tak nech to aspoň stojí za to.

Nový rock & roll


Ferrán Adrià, jeden z najznámejších svetových šéfkuchárov, povedal: „Jedlo je nový rock and roll.“ Dôkazy jeho tvrdenia vidíme denne už len na internete pri pohľade na vlnu food blogov. Alebo stačí zavítať na sociálne siete a nechcene máte naštudovaný kompletný jedálniček vašich priateľov, niektorí pristupujú k takzvanej food fotografii skutočne umelecky a ich účet na Instagrame sa teší obdivuhodnej sledovanosti. Jedlo mnohí naozaj berú vážne a súhlasne prikyvujú na známy výrok Georgea Bernarda Shawa o tom, že neexistuje láska úprimnejšia ako tá k jedlu.

Jedlo ako súčasť kultúry


Mnohí popustia uzdu práve na cestách, keď dosiaľ jazyku neznáme lokálne špeciality pokúšajú na každom rohu a výhovorka „veď som na dovolenke“ je stále po ruke. Nepodnecujeme k žiadnemu prejedaniu, ale k ochutnávke kúska exotiky a peknému kulináskemu zážitku. Posedieť si s priateľmi alebo i s domácimi pri dobrom jedle, niečo nové objaviť, aj to je súčasť cestovania. Nie je nevyhnutné utrácať drahé peniaze v michelinskych reštauráciách, medzi súčasné kulinárske trendy patrí street food, teda delikatesy z ulice a za pár drobných.

Najlepšie delikatesy na svete?


Vášnivé hádky národov o tom, ktoré jedlo je najlepšie na svete ťažko vyriešiť v mieri, veď koľko ľudí, toľko chutí. Podľa rád a tipov Best of Travel 2014 od Lonely Planet stojí za hriech najmä typický hot dog z ulíc Chicaga s množstvom zeleniny, pretože nie všetky hot dogy sú si rovné. Ako druhú najväčšiu pochúťku odporúča svetoznámy sprievodca talianske vincigrassi, pokrm pripomínajúci lasagne, no oveľa bohatší na igredience a počet vrstiev cestovín. Tretie miesto si vyslúžilo národné jedlo Filipín adobo, mäsitý pokrm, bez ochutnania ktorého ostrovy neopustíte. V prvej desiatke sa objavilo aj khachapuri – múčno-syrové jedlo typické pre dejisko olympiády, ruské Soči.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Čitatelia cestovateľskej rubriky portálu CNN vyniesli na prvé miesto thajské massaman kari, vraj kráľa korenistých špecialít. Nasledovala pravá talianska, jednoduchá, čerstvá a dokonalá, pizza z Neapolu, ktorú tvorí len zopár ingrediencií, no to jej nijak neuberá na chuti. Pocta sa dostala aj mexickej čokoláde, japonskému sushi či pekingskej kačici.

Ako najlepšie destinácie pre gastroturistov vyhrávajú vďaka svojej multikultúrnej zmesi Londýn a New York. Najlepšie pouličné jedlá zas ponúkajú po celej Ázii, ťažko si vôbec vybrať jedno mesto. Náš čitateľ, cestovateľ Lukáš, korunoval ako najlepšie sladké lákadlo indonézsky martabak, prezývaný aj šťastný koláč, ktorý v stánkoch zakúpite jedine večer. Pôvodne pochádza z Jemenu, odkiaľ sa rozšíril aj do Indonézie.

Najzvláštnejšie delikatesy na svete?


Inokedy je zas ochutnávanie skôr o zážitku ako o samotnom jedle. Množstvo turistov vloží do úst pokrmy vcelku nelákavé, no domov si odnesú skvelú historku pre známych a radosť z ich odpudivej reakcie. Takýchto „dobrôt“ je po svete nespočetne, najmä v Ázii, napríklad v Číne môžete ochutnať mačacie či psie mäso na paličke, teda, ak potom nebudete mať problém pozieť sa do očí svojmu domácemu zvieratku. V Indonézii vám naservírujú stále bijúce srdce kobry, ktoré sa zapíja jej krvou zmiešanou s inými orgánmi. Podľa Lukáša je základom srdce rýchlo prehltnúť v celku a okamžite ho zapiť krvavou zmesou, ktorá vďaka sirupu vôbec nechutí zle.

Festivaly


Dobrému jedlu sa po celom svete venujú špecializované festivaly, známe sú tie americké ako Napa Truffle Festival, San Francisco Street Food Festival, ale aj európske Madrid Fusión, Identita Golose v Miláne či austrálsky Melbourne Food & Wine Festival. Aj my máme svoj májový Slovak Food Festival a momentálne, od 15. januára do 16. februára, prebieha Zimný festival jedla s podtitulom Ochutnajte Slovensko, vrámci ktorého prezentujú svoje jedlé umenie tí najšikovnejší slovenskí šéfkuchári so zameraním i na recepty starých mám.

Komentáre