Cestovanie

Chcete cestovať a veľa neminúť? Skúste housesitting!

"Najdrahšou položkou v cestovných výdajoch býva často ubytovanie. Bývať v cudzine sa však dá aj zadarmo."

Veronika Rosputinská, 23. októbra 2013 12:00
Bývať môžete zadarmo výmenou za starostlivosť o dom. Foto: TASR/AP Photo


Sotva existuje človek, ktorý by medzi svojimi snami či aspoň v kolónke záujmov v životopise nezmienil cestovanie. A ani sa nečudujem. Veď zbaliť kufor, zatvoriť dvere za svojím domom alebo bytom, vypnúť od práce či štúdia a vymaniť sa zo zabehnutého rytmu je povznášajúce. Keď človek vyrazí na cestu, môže byť na chvíľku trochu nezodpovedný, nedvíhať telefón a neodpovedať na žiaden e-mail.

No ako to už býva, z každého pekného sna nás niečo prebudí v tú najmenej vhodnú chvíľku. Ja som trochu vyzvedala medzi známymi, čo z cestovateľských snov prebudilo ich. Najčastejším dôvodom boli samozrejme financie. „Letenky sú drahé, nehovoriac o ubytovaní. To je najšialenejší výdavok, najmä keď si uvedomíš, že počas výletov sa do hotela ideš akurát tak vyspať a osprchovať. Keby som mala ubytko zadarmo, určite by som cestovala viac,“ prezradila mi jedna z kamarátok.

Zadarmo môžete bývať aj v rušnom letovisku. Foto: TASR/Michal Svítok
A tak som začala pátrať. Určite predsa musí existovať niečo, čo umožní bývať niekde zadarmo alebo za minimálne výdaje. Vylúčila som stanovačky a couchsurfing, ten je už notoricky známy a predsa mnohými mojimi priateľmi nevyužívaný. Nie každému sa páči myšlienka, že má zdieľať byt s cudzím človekom. Najmä po tom, čo sa objavili blogy, kde dievčatá upozorňovali na couchsurferov, ktorí mali pocit, že za gauč sa platí. V naturáliách...

Postráž dom, bývaj v ňom


Až som narazila na housesitting! Ak máte tendencie spájať alebo porovnávať ho s babysittingom, robíte správne. Len sa nestaráte o dieťa, ale o nehnuteľnosť. V podstate zadarmo sa môžete dostať do vilky na slnečnej Floride či do romantickej chatky uprostred ničoho, informuje portál Gombička.sk.

Prečo je to zadarmo len v podstate? Platiť za ubytovanie síce nemusíte, ale majiteľovi za to, že vám umožní v jeho nehnuteľnosti bývať, musíte preukázať nejakú protislužbu. Napríklad mu doma upratujete, staráte sa o záhradu, čistíte bazén, vyberáte poštu.

Pointou housesittingu je to, že ľudia, ktorí veľa cestujú, nechcú nechávať svoj dom chátrať, nechcú cestovať s domácim miláčikom alebo sa boja nejakej nečakanej udalosti. Na druhej strane, pri všetkých týchto obavách obdivujem ich dôverčivosť, keď dajú svoj majetok na starosť úplne neznámemu človeku.

Ak chcete bývať zadarmo, musíte poskytnúť nejakú protislužbu. Foto: TASR/Oliver Ondráš
A ako to funguje? Existuje viacero stránok, ktoré zoskupujú housesitterov a síce ponúkajú to isté, podmienky registrácie sú však na každej trochu iné, rovnako ako aj výška registračného poplatku. Ale nebojte sa, ide o pár dolárov ročne.

Keď sa už zaregistrujete a nájdete si svoj nový domov, nasleduje individuálna dohoda s majiteľom. V tomto prípade uprednostnite radšej e-mailovú komunikáciu pred telefonickou, aby ste podmienky mali niekde aj fyzicky napísané. Len pre prípad. Rovnako nezabudnite ani na rôzne poistenia, ktoré sa k užívaniu cudzieho majetku vzťahujú.

O housesittingu je už napísaná dokonca aj elektronická kniha. Na svedomí ju má kanadský párik Dalene a Peter Heck, ktorí jedného dňa predali všetko s cieľom precestovať svet. Inšpiratívne čítanie!

Komentáre