Cestovanie

Test má odhaliť homosexuálov a zakázať im pobyt vo viacerých krajinách

"Zatiaľ čo sa na západe pochoduje za práva homosexuálov, inde ich trestajú smrťou. A plánujú im zakázať cestovať."

Veronika Rosputinská, 16. októbra 2013 12:00
Na snímke sprievod za práva LGBTI ľudí Dúhový PRIDE Bratislava v sobotu 21. septembra 2013. Foto: TASR/Martin Baumann


Otázka práv homosexuálov je momentálne jednou z najcitlivejších a aj u nás na Slovensku sa k nej spoločnosť stavia rôzne. Zatiaľ čo jedna skupina pochoduje za zrovnoprávnenie homosexuálov, iná skupina vyzýva vládu, aby práva homosexuálov obišla.

Sú však aj štáty, ktoré na túto otázku majú jednoznačnú odpoveď – homosexualita je nezákonná a to sa trestá. Ide o krajiny patriace do Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive, konkrétne je to Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn a Omán. Niekde sa homosexualita trestá smrťou, najčastejšie ide o popravy, pre ženy je to ukameňovanie.

Povinné testy pre všetkých


Teraz sa však otvorila nová otázka a tou je testovanie návštevníkov týchto krajín na homosexualitu, informoval britský Daily Mail. Podľa neho ministerstvo zdravotníctva v Kuvajte vyvíja lekársky test, ktorý povinne absolvujú všetci návštevníci a ktorý má u nich odhaliť homosexualitu. O aký test ide, vláda bližšie nekonkretizovala.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
„Zdravotnícke centrá uskutočňujú rutinné lekárske prehliadky všetkým vysťahovalcom, ktorí sa vracajú späť do niektorej z krajín v Perzskom zálive. Teraz však pripravujeme prísnejšie opatrenia, ktoré nám pomôžu odhaliť homosexuálov a tým potom zakážeme vstup do Kuvajtu alebo inej členskej krajiny Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive,“ povedal pre noviny Al Rai minister zdravotníctva Júsif Mindkar.

Už teraz je homosexualita zakázaná v desiatkach krajín sveta, z toho v piatich – Saudská Arábia, Jemen, Irán, Sudán, Mauritánia – sa trestá smrťou. Osoby mladšie ako 21 rokov sú za homosexuálne prejavy trestané zväčša bičovaním alebo väzením. Dostať môžu až desať rokov!

Komentáre