Cestovanie

Tip na jesennú dovolenku: Kúzelné zákutia Toskánska

"Jeden z najkrajších regiónov Talianska má čo ponúknuť počas celého roka. Vonia po víne a pamätá si sváry upírov."

Veronika Rosputinská, 9. októbra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


Región v strede Talianka sa teší obľube turistov počas celého roka. V lete sa môžete vydať za krásnymi plážami na pobrežie, milovníkov jari a jesene poteší bujná vegetácia vo vnútrozemí. Počas chladnejších dní sa zas môžete vybrať do miest dýchajúcich umením a históriou.

Dostať sa do regiónu je pre našincov pomerne jednoduché. Do jedného z jeho centier, históriou a umením pulzujúcej Florencie, letí priama linka z Viedne. Z Bratislavy môžete zas priletieť priamym letom do Ríma. Aj napriek pohodliu leteckej prepravy však návštevu Toskánska odporúčame radšej autom, je to omnoho praktickejšie, keď plánujete navštíviť viacero miest. Pokojnou nočnou jazdou po rakúskych a talianskych diaľniciach to zvládnete do desiatich hodín.

Pre milovníkov vína a upírov


V tomto jesennom období sú veľmi obľúbenými toskánskymi destináciami vinárske dedinky a mestečká. Najznámejšie víno z regiónu je červené Chianti s trpkastou chuťou pomenované podľa oblasti, kde sa vyrába. Chianti nájdete medzi Florenciou a Siennou a víno si tam môžete kúpiť priamo od renomovaných vinárskych firiem.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Víno, ktoré sa pýši najvyššou kategóriou kvality a ochrany pôvodu v Taliansku, nájdete v mestečku Montepulciano. Mesto posadené na kopci však nie je cieľom len pre milovníkov nápoja bohov, ročne ho navštívia tisícky fanúšikov upírskej ságy Twilight. Na jeho námestí sa natáčali slávne scény s Edwardom a Bellou a mestečko dodnes slušne zarába na predaji upírskych suvenírov.

Na archívnej snímke hlavní protagonisti filmovej ságy Súmrak - britský herec Robert Pattinson a americká herečka Kristen Stewartová na premiére snímky Twilight sága: Úsvit - 1. časť v londýnskom Westfield Stratforde. Foto: TASR/AP Photo

Za umením a históriou


Ak ste skôr umeleckou dušou a máte chuť na poznávací zájazd v Taliansku, Toskánsko by rozhodne nemalo chýbať na vašom zozname. Florencia, Pisa, San Gimignano, Siena a Volterra, to je základ, ktorý rozhodne stojí za to vidieť. Katedrály, múzeá, ale aj všetky námestia a uličky majú historickú dušu a dýchajú minulosťou.

Ak milujete umenie či knihy Dana Browna, určite nevynechajte Uffizi, ktorá je najznámejšou galériou v celom Toskánsku. Nachádza sa pri rieke Arno v meste Florencia a v jej priestoroch narazíte na diela všetkých velikánov renesancie. Práve tam sa v poslednej knihe ocitá aj Robert, hlavný hrdina „brownoviek“, a pokúša sa rozlúštiť záhadu ukrytú v Mape pekla od Botticelliho. A to je len zlomok z toho, čo galéria ponúka. Niektorí, čo ju už navštívili, odporúčajú vyhradiť si pre ňu aspoň dva dni.

A ešte malý tip na záver. Ak sa rozhodnete pre Toskánsko, určite dajte pred klasickými hotelmi prednosť krásnym vilám a apartmánom, z ktorých sa mnohé nachádzajú priamo medzi olivovými hájmi a vinicami. Ponúkajú komfort a najmä pocit, že ste v inom, rozprávkovom svete. Noc v takejto vile sa pre dvoch dá zohnať od sto eur, čo síce nie je najlacnejšie, ale v porovnaní s hotelmi určite výnimočnejšie.

Komentáre