Cestovanie

Vyhnite sa radom a poplatkom. Skontrolujte si doklady už teraz!

"Letná turistická sezóna je za dverami, je čas začať snívať, plánovať, baliť a najmä, skontrolovať si pas! Povinnosť neobchádza ani najmenších či dokonca domáce zvieratá!"

Romana Juhásová, 22. marca 2014 6:00
Fotografovanie detí na pas. Foto: TASR/Martin Baumann


Spontánne cestovanie je krásna vec, avšak len do určitej miery, ktorá rešpektuje základné pravidlá. A vecou absolútne najzákladnejšou sú pochopiteľne cestovné doklady. Povinnosť neobchádza ani najmenších občanov či dokonca domáce zvieratá.

Ak ste tak dosiaľ neurobili, je najväčší čas chopiť sa vybavovania, aby vás nesplnené povinnosti nedobehli počas dní vytúženého oddychu. Momentálne sa vyhnete radom, ktoré sú najpočetnejšie v máji, a taktiež vyšším poplatkom.

Do kontroly sa pustite hlavne ak plánujete cestu do krajiny s vízovou povinnosťou, keďže mnohé si zakladajú na tom, aby bol pas platný napríklad najmenej šesť mesiacov po udelení víza alebo opustení krajiny. Táto dĺžka sa líši v závislosti od krajiny, informuje vás o nej konkrétny zastupiteľský orgán.

Rodičia pozor, aj najmenší Slováci musia mať pas


Obzvlášť obozretní by mali byť rodičia, už takmer dva roky totiž nie je možné zapísať údaje o dieťati do vlastného pasu. Koncom júna 2012 vstúpilo do platnosti nariadenie Európskej únie, ktoré ukladá povinnosť vydávať pasy už iba ako individuálne cestovné doklady.

Žiadosť možno predložiť na ktoromkoľvek oddelení dokladov, nielen v mieste trvalého bydliska, a to spolu s rodným listom dieťaťa. Dokonca nie je potrebný ani súhlas druhého rodiča, v prípade, že je pár rozvedený či nezosobášený.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Poplatky stúpajú v závislosti od veku dieťaťa a znižujú sa naopak s počtom dní, pre ktoré doklad potrebujete. V zásade teda platí pravidlo, čím skôr, tým lepšie. Za doklad pre maloletého staršieho ako 16 rokov zaplatíte 33 eur, od 6 do 16 rokov 13 eur a pre dieťa pod 6 rokov je to 8 eur. Ak vás tlačí čas, za vydanie do dvoch pracovných dní zaplatí občan trojnásobok sadzby a do 10 pracovných dní dvojnásobok. Od veku závisí i platnosť pasu, ktorá trvá 2, 5 alebo 10 rokov.

Pri tejto povinnosti sa vynára otázka fotografovania detí, najmä tých, ktoré nielen nevedia obsedieť, ale ani samostatne sedieť. V tomto prípade dostane rodič k dispozícii špeciálnu "zásteru", ktorá tvorí pozadie fotografie a svoju ratolesť si jednoducho posadí na kolená. Aby sa malí občania necítili v strohých úradníckych priestoroch nekomfortne, miesta pre fotografovanie sú taktiež vybavené hračkami a detským kútikom.

Čo platí u nás, inde nemusí


Ak dieťa necestuje s rodičom, podľa slovenského zákona o cestovných dokladoch nie je nevyhnutný jeho súhlas. To, čo platí u nás, však nemusí byť totožné so zahraničím, silno sa odporúča informovať sa o podmienkach v cudzej krajine, napríklad na príslušnom zastupiteľskom úrade, alebo prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí.

Nezabudnite na zvieratá


Povinnosti neobchádzajú ani domácich miláčikov, aj vaša mačka, pes alebo dokonca fretka sa musia ako správni cestovatelia vybaviť "pasom spoločenského zvieraťa", ktorý vystavuje veterinár. Platí takmer po celom svete, výnimku tvoria Veľká Británia, Škótsko a Írsko, ktoré si zakladajú i na platnej potvrdenke o vakcinácii proti besnote, vystavenej v spolupráci s laboratóriom schváleným Európskou úniou. U nás je akreditovaný Štátny veterinárny ústav v Zvolene.

Tip na záver


Ak dôjde k nepríjemnému zisteniu o strate či krádeži pasu, náležité "vybavovačky" vám môže zjednodušiť veľmi jednoduché a užitočné opatrenie. Ešte pred vycestovaním si nezabudnite zhotoviť kópiu pasu (respektíve aj víza) a schovajte ju mimo dokladov.

Komentáre