Cestovanie

Tam, kde sa skrývajú odpadky i poklady

"Ak plánujete výlet do nejakého väčšieho mesta, vyhraďte si čas na návštevu jeho blšieho trhu. O kultúre krajiny a rytme mesta vám často povie viac ako deň strávený medzi stenami múzeí."

Romana Juhásová, 13. novembra 2013 14:00
Blší trh v Číne. Foto: Romana Juhásová


Že nie ste lakomí a odkázaní na tovar z druhej ruky? Na trhoch sa stierajú majetkové rozdiely, s obľubou tu trávia víkendy skúsení zberatelia, milovníci starožitností, mladí ľudia, medzi ktorými sú dnes trhy mimoriadne „sexi“ a z nemalej časti turisti. Austrálačania ich priliehavo nazývajú „trash and treasure markets“.

Niektorí predajcovia zastávajú stratégiu „za pokus nič nedám“ a na deku či stolík vyložia doslova všetko nepotrebné, čo dom dal. Iní ponúkajú krásne skvosty, originálne kúsky, ktoré v obchodných reťazcoch nemožno zohnať.

Najvhodnejšie je vybrať sa na trhy hneď ráno, predbehnete ostatných a vyberiete si zo širokej ponuky toho najlepšieho. Majstri zjednávania ale často zaujmú presne opačnú stratégiu, nakupujú tesne pred zatvorením, keď sú predajcovia ochotní zbaviť sa tovaru za nižšiu cenu.

Blší trh v Nice. Foto: Romana Juhásová
Ak máte pred sebou deň poctivého chodenia po pamiatkach, pravdepodobne si so sebou starožitný nábytok nosiť nebudete. Poteší však i milá drobnosť, doplnok či suvenír napríklad v podobe historickej pohľadnice mesta. Alebo jednoducho vychutnávajte. Tieto miesta plné ľudí, hlukov a života sú úžasne pestré, fotogenické a nikdy nie rovnaké.

Príjemnú prechádzku na čerstvom vzduchu, hlavne za slnečného počasia, si tu môžte dopriať zväčša v každom ročnom období, prípadne sa v stánkoch zahriať šálkou niečoho teplého. Blšie trhy bývajú doplnené i o stánky s občerstvením a nie hocijakým, ale čerstvým ovocím, zeleninou a tradičnými výrobkami výbornej kvality a ceny.

Francúzsko a storočná tradícia


Niektoré európske blšie trhy majú viac ako storočnú tradíciu a vďaka tomu úžasnú atmosféru minulosti. Napríklad vo francúzskom Lille sa La Braderie, teda výpredaj, koná síce iba prvý septembrový víkend, no vo forme veľkolepej, na ploche takmer celého mesta, s vyše 10-tisíc predajcami a viac ako dvoma miliónmi pravidelných návštevníkov. Slávnosť sa organizovala už v stredoveku a bola spojená s hromadným ochutnávaním mušlí – slávok.

Blší trh vo Varšave. Foto: Romana Juhásová
Parížske víkendy zas patria slávnemu La Marché Serpette a to už viac ako dvesto rokov, keďže sú mimoriadne obľúbené, odporúča sa vyjsť na lov dopoludnia. Tradícia neobchádza ani Azúrové pobrežie, v Nice jej zas patrí každý pondelok, keď stánky s ovocím a kvetmi vystriedajú starožitnosti, módne doplnky a knihy.

Najväčšie a najfarebnejšie


Jeden z najväčších trhov vôbec sa tiahne dlhou ulicou Portobello Road, ktorá pretína väčšinu londýnskeho Notting Hillu. Stánky s čerstvým ovocím a zeleninou sú tu zabývané už od 19. storočia, v 40-tych a 50-tych rokoch minulého storočia sa pridali obchodníci so starožitnosťami. Okrem doplnkov bytových je tu záplava tých módnych s dávkou originality až extravagancie. Aj skladba rockovej skupiny Blur „Blue Jeans“ začína slovami „Air cushioned soles, I bought them on the Portobello Road on a Saturday“, teda o topánkach zakúpených na tomto markete.

Blší trh v Nice. Foto: Romana Juhásová
Svojráznou atmosférou oplývajú južanské „blšáky“, najznámejšie sú v Madride a v Barcelone. Katalánske kulinárske špeciality, starožitnosti či literatúru ponúka napríklad najväčší tunajší Mercat dels encants. Madridský El Rastro je zapísaný ako kultúrne dedičstvo, možno je vám povedomý z filmov, piesní či beletrie. Oblečenie, kožené kabelky, bižutéria, hračky a knihy, predáva sa všetko možné.

Perfektné úlovky si určite prinesiete aj z Berlína či Amsterdamu, kde sú blšie trhy nemenej zásobené.

Netreba chodiť ďaleko


Za európskymi metropolami nezaostáva ani nám blízka Viedeň, trh na Naschmarte odporúča i Lonely Planet ako jeden z tých naj, ktoré Európa ponúka. Užiť si ho môžete každú sobotu od pol siedmej ráno do šiestej popoludní. Po ceste do rakúskej metropolty si odpustite bagetu z pumpy a ušetrite si miesto na skutočné jedlo, druhá časť trhu je zameraná na najkvalitnejšie ovocie, zeleninu, mliečne výrobky či rôzne nakladané suroviny. Krásne vône i farby.

Pravidelné trhy sa konajú i u českých susedov, obľúbené sú tie na pražskom Tylovom náměstí či na Rašínovom náměstí, tiež nechudobné na kulinárske produkty.



Popularita tohto retro spôsobu obchodovania a nakupovania sa nevyhla ani Slovensku. Nedeľný susedský bazar na Žilinskej ulici sa na zimu presunul do priestorov A4 v budove YMCA a možno si tu ísť príjemne v teple nakúpiť každý druhý týždeň. Popritom sú v Bratislave veľmi vítané milé iniciatívy ako Dobrý trh na Panenskej, Retro burza a burzy kníh. Zberateľské burzy starožitností, kuriozít a blšie trhy sa udomácnili v Lučenci každú nedeľu, podobne ako napríklad aj v Piešťanoch.

Komentáre