Cestovanie

Cestovateľská inšpirácia: Po stopách umenia a histórie Berlína

"Javisko nie tak dávnej histórie, dnes stále napredujúce permanentné stavenisko naplnené zmesou kultúr a ľudí. "

Romana Juhásová, 28. novembra 2013 12:00
Berlín Foto: Romana Juhásová


Centrum umeleckej avantgardy, tanečný parket najdivokejších klubov a sídlo fascinujúcich miest. V Berlíne si každý nájde niečo pre seba. Atmosféru dotvára príjemné uvoľnené tempo tohto tolerantného mesta.

Do Berlína aj za vianočným mestečkom


Návštevu nemeckej metropoly si môžete naplánovať kedykoľvek, momentálne sú pridanou hodnotou krásne vianočné trhy na viacerých miestach, napríklad na Gendarmenmarkt. Mesto otvorilo ich brány tento podelok. Po symbolickom jednoeurovom poplatku vstúpite na ideálnu pôdu pre šiesty hriech. Nasajte vianočnú atmosféru a vôňu typických nemeckých klobások, cisárskych trhancov a vareného vína.

Prehliadka s kopou informácií zdarma


Ak sa ocitnete v Berlíne a chcete sa o pohnutej histórii mesta so znakom medveďa dozvedieť viac, určite využite ponuku sprievodcov. V angličtine i v španielčine, niekoľkokrát denne a čo je až neuveriteľné – zadarmo. Samozrejme, sprievodcovia kompliment za kvalitné služby v podobe niekoľkých eur neodmietnu, je to však len a len na vás. Na bezplatnú dva a pol hodinovú prehliadku sa registrujete cez internet na originalberlintours.com. Ak vám avizované časy nevyhovujú či preferujete samostatnú prechádzku, hlavné pamiatky bez problémov obeháte aj sami, na vlastných nohách a v tempe, ktoré sedí vám.

Stopy histórie pešou nohou


Asi najrozpoznávanejším symbolom hlavného mesta je brána, cez ktorú doň v minulosti vstupovali tí, čo niečo znamenali, pod názvom Bradenburgská. Týči sa nad Parížskym námestím na vrchole s bohyňou víťazstva. Meno Victoria však neniesla vždy, pôvodná okrídlená bohyňa mieru Eirene očarila Napoleóna, ktorý si ju vzal do Paríža, avšak zostala mu len na osem rokov. Do Berlína sa vrátila už ako spomínaná víťazka. Že by jej hrdý pohľad smeroval práve na francúzsku ambasádu na námestí?

Berlín Foto: Romana Juhásová
V pozadí sa rozprestiera najrozsiahlejší park Tiergarten, prirovnávaný k Central Parku v New Yorku, v ktorom sa ešte stále drží farebná jeseň. Kompletne nezávislý od hluku veľkomesta miestami pripomína skôr les. Medzi stromami sa skrýva niekoľko pamätníkov, množstvo pokojných zákutí a dokonca tunajšia zoologická záhrada. Berlín je naozaj zelené mesto, rastie tu vyše 400-tisíc stromov.

V tomto bode si nemožno nevšimnúť budovu Ríšskeho snemu Reichstag, sídlo parlametu Bundestag. Vďaka renovácii sirom Normanom Fosterom z roku 1999 pribudla sklenenná vyhliadková kupola, ktorú denne po bezplatnej registrácii krúžia zástupy turistov. Honosná stavba si už čo-to prežila, v roku 1933 vyhorela do tla, o dvanásť rokov ju zas zničili Soveti.

Rovno pred zrakom politikov leží spomienka na nezvratné chyby minulosti v podobe pamätníka obetiam holokaustu. Netypický memoriál tvoria betónové kvádre rôznych rozmerov a rozmiestnenia, formujúce sa do akéhosi bludiska. Architekt ponechal iterpretáciu na každého návštevníka individuálne, neexistue žiadna dobrá ani zlá odpoveď na otázku, čo kvádre znázorňujú. Tieto jednoduché minimalistické tvary v spojení s meniacou sa výškou podlahy majú však nepochybnú, akúsi ponurú atmosféru, najmä keď po ich puklinách stekajú kvapky dažďa.

Berlín Foto: Romana Juhásová
Neinformovaný turista pravdepodobne ani nevenuje pohľad miestu nachádzajúcemu sa len zopár metrov od pamätníka. Nie je sa čomu diviť, je to len obytná budova a pred ňou parkovisko. I keď obyčajnosť tohto miesta tomu nenapovedá, práve tu, pätnásť metrov pod zemou, sa nachádzali nacistické bunkre, kde si Adolf Hitler v apríli 1945 vzal život.

V blízkom okolí netreba vynechať ani jeden z troch fragmentov berlínskeho múru, spojený s múzeom Typografia teroru s bezplatných vstupom a kompletným prehľadom udalostí nacistického Nemecka. Po piatich minútach chôdze sa dostanete k miestu bývalého priechodu medzi rozdeleným Berlínom Checkpoint Charlie, colnica bola však po zjednotení odstránená a v súčasnosti ide len o napodobneninu, ktorá nechýba vo fotoaparáte takmer žiadneho turistu.

Berlín Foto: Romana Juhásová
Na breku rieky Sprévy tvorí jednu z dominant Berlínsky dóm, veľkolepý zvonku i zvnútra. Za vstup si zaplatíte, no skromná suma vás dostane až na strechu evajelického chrámu s mestom na dlani, či naopak do podzemnej krypty, miesta odpočinku panovníkov.

Umenie v galériach i na ulici


Berlín skutoče žije umením, pastvu pre oči skrýva galéria Gemäldegalerie, ktorá zastrešuje 1500 diel, nevynímajúc zvučné mená ako Rembrandt, Goya, Botticelli, Holbein, Canaletto, Hals, Rubens, Vermee a iní. Milovníkov surealizmu určite nadchne výstava jeho majstra Salvadora Dalího na Postupimskom námestí.

Cestu popri vlakovej stanici Ostbanhoff lemuje viac ako kilometer sa tiahnúci múr, jeden z troch zachovalých fragmentov 165 kilometrového originálu. I keď je mimo centra, ľudí sem priťahuje jeho originálne prevedenie. V roku 1990 ho pomaľovalo viac ako sto domácich a zahraničných umelcov výjavmi z histórie s múrom spojenej. Tým dali vznik East Side Gallery, najväčšej galérii pod šírim nebom vôbec.

Tip na záver


Počas potuliek mestom pravdepodobne natrafíte na nespočetné stánky s currywurstom, klobáskou s pikatnou zmesou indických korení. Ide o berlínsku špecialitu, v ktorej sa dokonale spája tradícia s multikultúrnou príchuťou a domáci jej venovali i originálne múzeum.

Komentáre