Cestovanie

Ubytovanie v Taliansku aj s prázdnou peňaženkou

"Bez použitia hotovosti či kreditnej karty sa navečeriate, od 18. do 24. novembra dokonca ubytujete v penziónoch po celej krajine. Počas Bartrového týždňa vám na to stačia korčule či marmeláda."

Romana Juhásová, 16. novembra 2013 6:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová


Niečo za niečo, ani na jednej strane to však nie sú peniaze. V dôsledku recesie zažíva bartrový obchod renesanciu. Výmenný systém nie je žiadnou novodobou vymoženosťou, i keď dnes naberá na popularite vďaka Internetu. Takéto prosté obchodovanie sa uplatňovalo už v praveku.

V súčasnosti si ho postupne obľubujú obyvatelia Talianska, ktorých síce zasiahla kríza financií, no nie produktivity. Pokiaľ i vy máte prázdnu peňaženku, no plnú pivnicu či skriňu pre vás nepotrebných, no pekných a zachovalých vecí, môžete podporiť taliansky cestovný ruch a užiť si výlet v krajine bohatej na krásu.

Obojstranne výhodné


S iniciatívou prišlo združenie talianskych Bed & Breakfast, teda menších, zväčša rodinných zariadení poskytujúcich nocľah a raňajky. Vychádzajú tak v ústrety tým, ktorí si v dôsledku krízy odopierajú dovolenky. Zároveň reagujú na trend uprednostňovania menej formálneho a hlavne lacnejšieho spôsobu ubytovania, hotelovú izbu si dopraje čoraz menej cestovateľov.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
Nápadu sa chopilo viac ako tisíc ubytovacích zariadení naprieč krajinou, 83 z nich v Ríme. Za izbu si „zaplatíte“ tovarom či službou, pokiaľ sa držíte v hraniciach úcty a užitočnosti, kreativite sa medze nekladú. Portál www.bed-and-breakfast.it uvádza napríklad domácu marmeládu, kolekciu DVD, menšie inštalačné či záhradnícke služby, alebo lekciu hry na hudobnom nástroji. Keďže kríza neobchádza ani cestovný ruch, zvýšená návštevnosť, v ktorú zariadenia dúfajú, bude výhodná obojstranne.

Za starostlivosť o rastlinky


Ak sa v tomto čase do Talianska nechystáte, možno vás poteší informácia, že na princípe platby v naturáliách fungujú niektoré zariadenia po celý rok. Penzión La Scainatella v hlavnom meste vám poskytne kľúče od izby na tri dni (bežne sa účtuje najmenej 80 eur za noc) na oplátku za starostlivosť o balkónové rastliny. Na zozname je ďalších 34 rímskych ubytovní.

Peňaženku netreba otvárať ani vo VillaVillaColle vo vyhľadávanom mestečku Bosa na Sardínii. Ostrov sa práve vďaka bartru vysporadúva s vôbec najvyššou nezamestnanosťou v Taliansku. Domáci Carlo Mancosu založil spolu s kamarátmi SardexNet – sieť spoločností využívajúcich výmenný obchod. Okolo 1300 členov je držiteľom kartičky s bodmi Sardex, pričom jeden bod má hodnotu asi jedno euro. Pilierom systému je i dôvera a aby ste ho mohli využívať, musíte mať na ostrove trvalý pobyt. Drží nad vodou najviac zasiahnuté malé a stredné podniky, ktorých ponuka je stále bohatá, chýba však dopyt.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Taliani si kvôli nedostatku peňazí zájdu na romantickú večeru pomenej, radšej ušetria a zostanú doma. Ak máte pri objavovaní krás Florencie podobný problém a uchyľujete sa k fastfoodom, skúste zájsť do Le Maiala. Pokiaľ si šéfkuchárku uctíte niečím využiteľným, napríklad potravinami na prípravu jedál, premení vám ich na chutnú večeru bez výčitiek z utrácania. V reštaurácii Sele zas uvítajú hlavne plody z domácej záhradky, ale cení sa i originalita.

Barter sa uchytil okrem iných štátov aj v Grécku, kde si nezamestnaní vymieňajú oblečenie, no hlavne potraviny. V dobe, keď je mena natoľko nestabilná, si obyvatelia viac cenia tovar či služby, ktoré svoju hodnotu tak skoro nestratia.

Komentáre