Cestovanie

Banská Belá láka stále viac turistov. Ponúka pamiatky aj oddych

"Banská Belá je síce malou dedinkou, no možností na aktívne vyžitie ponúka dostatok."

TASR, 27. júna 2016 9:00
Na snímke farský kostol sv. Jána evanjelistu a apoštola v Banskej Belej. Foto: TASR/Jana Vodnáková
Výhodná poloha a rýchle napojenie na rýchlostnú cestu R1, bohatá história či okolitá príroda a jej krásy, to sú lákadlá, ktoré do obce Banská Belá priťahujú stále viac a viac turistov.

Dedinku neďaleko Banskej Štiavnice mnohí poznajú ako ideálne miesto pre agroturistiku. S týmto zameraním tu v súčasnosti pôsobia dve zariadenia, v budúcnosti by podľa starostu Branislava Babiráda mali pribudnúť aj ďalšie. "Nad Halčianskym tajchom sa stavajú ďalšie dva agroturistické areály, ktoré by v priebehu dvoch-troch rokov mali byť sprevádzkované. V tejto oblasti vidíme veľký potenciál," podotkol starosta.

V obci takisto evidujú zvýšený záujem o ubytovanie. "Tie v súkromí, ktoré máme na internetovej stránke, často deklarujú plnú obsadenosť a ľudia volajú na obecný úrad, či nemáme nejaké podobné zariadenie, kde by sa mohli ubytovať. Sami vnímame, že kapacita ubytovaní je u nás nedostačujúca," zhodnotil Babirád. V dedine je tiež záujem o staré banské domy, ktoré odkupujú chalupári.

Na snímke kostol Panny Márie Škapuliarskej v Banskej Belej. Foto: TASR/Jana Vodnáková


Banská Belá je síce malou dedinkou, no možností na aktívne vyžitie ponúka dostatok. A to napríklad na Halčianskom tajchu či vodnej nádrži Jasenica. Za pozornosť stoja aj pamiatky, ktoré sa tu nachádzajú - Kostol sv. Jána Evanjelistu, Kostol Panny Márie Škapuliarskej, Kaplnka sv. Jána Nepomuckého, Belianska dedičná štôlňa, ktorá je zaradená aj do zoznamu pamiatok UNESCO. Takisto menej známy Masarykov prameň, tri zvonové studničky, studené diery či cyklotrasy Bajkom k tajchom.

Najväčším problémom dediny, ktorá bola v minulosti jedným zo siedmich slobodných banských miest, je tak ako na väčšine Slovenska nezamestnanosť miestnych. V obci kedysi fungovala fabrika Dinas, kde sa vyrábali žiaruvzdorné materiály. Pracovalo v nej okolo 300 ľudí, väčšinou miestnych. Dnes je už však minulosťou a areál, ktorý je v súkromných rukách, zväčša zíva prázdnotou. "Mnohí vo veku nad 50 rokov majú na trhu práce ťažké uplatnenie a ťažko si hľadajú prácu, takže práve tým sa snažíme vychádzať v ústrety pri zamestnávaní v rámci obce," podotkol Babirád s tým, že aj v súčasnosti má obec zamestnaných desať takýchto ľudí.

Na snímke rodinné domy v obci Banská Belá. Foto: TASR/Jana Vodnáková


Banská Belá má v súčasnosti 1186 obyvateľov. Odchod miestnych z dediny sa súčasné vedenie obce snaží zvrátiť tým, že podporuje individuálnu bytovú výstavbu, a to tak, že obec predávala stavebné pozemky. V poslednom roku dokonca podľa Babiráda zaznamenali nárast počtu obyvateľov. Do novopostavených domov, ktoré vyrástli na týchto pozemkoch, sa prisťahovali aj ľudia z okolia. Starosta verí, že práve takýmto spôsobom sa im podarí zastabilizovať počty detí v základnej a materskej škole. V tej musia dokonca tento rok otvoriť tretiu triedu. "Doteraz nám vždy stačili dve triedy, no tento rok sme už požiadali o rozšírenie," dodal starosta s tým, že ďalšiu triedu materskej školy robia z bývalej družiny.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Navštevuje najvyššie body v Európe. Zdolal ich už 34
Tri veci, na ktoré nesmiete zabudnúť pred odchodom na dovolenku
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: 12 tunelov z Hornej Štubne do Zvolena
VIDEO: Spoznajte metropolu Gemera inak, Revúca má novinku pre turistov

Komentáre