Cestovanie

Autostop už nie je iba lacnou dopravou, ale hlavne životným štýlom

"Ak je vám tento životný štýl blízky, no nikdy ste stop neskúsili, možno práve toto leto je ten správny čas vytiahnuť prst z vrecka a skúsiť svoj prvý stop."

Matej Šulc, 25. júla 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Časy, kedy bolo stopovanie áut so zdvihnutým palcom iba nutnosťou, ako sa dostať z miesta na miesto zadarmo, sú už dávno preč. Autostop dnes stopári omnoho viac vnímajú aj ako súčasť svojho jedinečného životného štýlu.

Letecky často lacnejšie


Napriek tomu, že samotná doprava autostopom je zadarmo, musíme si uvedomiť, že v konečnom dôsledku nás môže stáť viac ako napríklad cesta lietadlom. S rozmachom nízkonákladových aeroliniek cena leteniek natoľko poklesla, že nás cesta na mnohé miesta v Európe môže stáť pokojne aj menej ako desať eur.

Ak sa rozhodneme vydať autostopom, musíme myslieť na dlhší čas, ktorý strávime na ceste, v súvislosti so stopovaním je dokonca príznačnejšie povedať pri ceste, vyššie ceny tovarov na čerpacích staniciach, ktoré žiadny stopár nemôže obísť a niekedy je nútený si niečo aj kúpiť a v konečnom dôsledku aj celkové väčšie vyčerpanie z náročnej cesty, ktorého rekonvalescencia tiež nejaké to euro stojí. Nemusíme si teda vysvetľovať, že pri rozumnom plánovaní dnes skutočne dokážeme lietať lacnejšie ako cestovať stopom. Aj napriek tomu ale môžeme vídať každé leto popri cestách či na čerpacích staniciach mnohých stopárov. Prečo je to tak?

Stopovanie životným štýlom


Zmena vnímania autostopu má hneď niekoľko dôvodov. V dnešnom pretechnizovanom svete plnom peňazí vzbudzuje u ľudí pocit spolupatričnosti. Každý vodič, ktorý sa rozhodne zobrať stopára, rovnako ako stopár, ktorý nastúpi do auta, nesie so sebou riziko a neistotu. Zastaviť stopárovi je pre mnohých ľudí s pokojným životným štýlom udalosť týždňa, o ktorej môžu rozprávať svojim znudeným kamarátom.

Ilustračné foto Foto: flickr.com
A platí to aj opačne, ak chcete trocha vzrušenia do svojho nudného života, stačí vytiahnuť prst na okraji najbližšej výpadovky. A v tom najlepšom prípade stretnete zaujímavých ľudí, ktorí vás obohatia o nové informácie, či už o cudzej krajine, svojom povolaní alebo životných skúsenostiach.

Pri stope sa tak často dozviete o krajine, a hlavne jej ľuďoch a ich živote, omnoho viac ako z hocijakého značkového bedekra. A s puncom jedinečnosti a dobrodružstva. Okrem toho máte pocit, že ste sa stali práve súčasťou globálnej siete spolupatričnosti. Človek, ktorému čo i len raz zastaví pri stope auto, má potom povinnosť v opačnom garde stopára zobrať.

Aj ekológia


Aj vás hnevá pohľad do prázdnych štvormiestnych áut, ktoré zbytočne znečisťujú životné prostredie? Nežili by sme zdravšie, keby sa miesta v autách využívali naplno? Určite áno. So silnejúcim vzťahom ku zdravému životnému prostrediu tak prirodzene narastá aj záujem o autostop. Dobrý pocit zo zaplnenia prázdneho miesta v aute určite nenechá žiadneho ochrancu prírody chladným.

Budujte komunitu


Účasťou na stopárskom tripe sa navyše stávate súčasťou svetovej siete stopárov a môžete sa tým okamžite pochváliť na špecializovaných stopárskych sociálnych sieťach, ktoré čakajú na nové informácie. S rozmachom nových technológií sa stopári už nestretávajú iba náhodne na stopárskych miestach, kde si kedysi nechávali odkazy, ale rovno ich zdieľajú miliónom kolegov po celom svete.

Ilustračné foto Foto: flickr.com
Neplatí už ani mýtus o chudobných stopároch, mnohí sú vybavení notebookom s internetom, či dokonca GPS prijímačom. K pocitu súdržnosti sociálnych skupín stopárov navyše pomáhajú aj rôzne stopárske súťaže. Ich pravidlom je dostať sa z miesta na miesto za čo najkratší čas a len s limitovaným množstvom peňazí.

Ak je vám tento životný štýl blízky, no nikdy ste stop neskúsili, možno práve toto leto je ten správny čas vytiahnuť prst z vrecka a skúsiť svoj prvý stop.

Komentáre