Cestovanie

Amatérsky historik objavil zabudnutú časť Berlínskeho múru

"Ak bude kus stavby označený za pôvodnú časť Berlínskeho múru, potom to bude "historický moment"."

TASR, 27. januára 2018 11:00
Amatérsky historik Christian Bormann stojí vedľa 80 m dlhej zabudnutej časti Berlínskeho múru 24. januára 2018 v Berlíne. Foto: TASR/DPA
Takmer 30 rokov po tom, čo Nemci v ľudovom povstaní proti totalitnému režimu zbúrali Berlínsky múr, amatérsky historik zrejme našiel 80 metrov dlhý, predtým neznámy diel nenávidenej bariéry. Tá v studenej vojne symbolizovala rozdelenie Berlína, Nemecka, ale aj Európy na východnú komunistickú a západnú demokratickú časť.

Posledný originál


Kus múru v zalesnenej oblasti Berlína je "posledným existujúcim kusom originálu", povedal 37-ročný Christian Bormann. Ten strávil väčšinu života pátraním a skúmaním svojej štvrte Pankow na severe Berlína. Je to najzaľudnenejšia a druhá najväčšia mestská časť nemeckej metropoly.

Bormann v stredu pre tlačovú agentúru DPA uviedol, že kus objavil už približne pred 18 rokmi - asi desať rokov po odstránení škaredého múru počas pádu komunistického režimu vo Východnom Nemecku.

Bormann podľa svojich slov informoval úrady o náleze až tento týždeň, obáva sa totiž, že kus múru poškodí počasie.

Kus múru v zalesnenej oblasti Berlína je "posledným existujúcim kusom originálu", povedal 37-ročný Christian Bormann. Ten strávil väčšinu života pátraním a skúmaním svojej štvrte Pankow na severe Berlína. Foto: TASR/DPA


Dodal, že úrady tomu najprv neverili a jeho tvrdenie ich "ohromilo". Predstavitelia úradov zároveň vyhlásili, že do veľkej miery je zdokumentovaných už vyše 1000 kusov a úlomkov múru.

Historický moment


Hovorkyňa Pamätníka Berlínskeho múru Gesine Beutinová povedala, že ich organizácia "predpokladá", že to, čo Bormann našiel, je naozaj časť bývalej hranice medzi Západným a Východným Nemeckom, ktorá sa kľukatila cez Berlín v dĺžke 44 kilometrov.

Ako však dodala, ich organizácia si nemôže byť istá na 100 percent, kým spomínaný kus nepreskúmajú odborníci.

Ak bude kus stavby označený za pôvodnú časť Berlínskeho múru - ktorý komunisti nazvali protifašistická zábrana - potom to bude "historický moment" a dané miesto si bude vyžadovať ochranu, doplnila Beutinová.

Komentáre