Cestovanie

Airspotting: Nadšenci lietadiel a fotografie v jednom

"Niekto do nich zo strachu ani nesadne, pre iných predstavujú len prostriedok prepravy, iba prológ k samotnému výletu. Sú však aj nadšenci, ktorí diaľku merajú práve kvôli lietadlám!"

Romana Juhásová, 18. marca 2014 6:00
Foto: Súkromný archív Keishi Nukina


Fotografovanie lietadiel (aviation photography alebo airspotting) pohltilo aj Slováka, aktuálne žijúceho v Tokiu, no vyrastajúceho v Nitre, Keishiho. Odmalička každoročne lietal na prázdniny za starou mamou do Japonska, obdiv k týmto silným strojom teda prišiel prirodzene. Pri pátraní po fotografii lietadla, ktorým mal letieť, narazil na internetovú stránku Airliners.net, združujúcu najpočetnejšiu komunitu podobných nadšencov a najmä, fotografov lietadiel.

Najnavštevovanejšia webstránka svojho druhu, založená v roku 1997 vo Švédsku, dáva dokopy nadšencov lietadiel z celého sveta. Okrem leteckých noviniek, aktívneho diskusného fóra, historických údajov a informácií o viac ako 400 modeloch tu možno nájsť tvorbu vyše 12-tisíc fotografov, ktorí patria medzi najoceňovanejších svojho druhu. Snímky totiž pred prijatím prechádzajú prísnou kontrolou, ktorá zaručuje vysokú kvalitu. Každodenný prírastok obrázkov dosahuje číslo 500.

Foto: Súkromný archív Keishi Nukina
Keishi sa foteniu lietadiel aktívne venuje od roku 2006. Za túto dobu ho jeho záľuba dostala na nemálo zaujímavých miest, zmapovanú má väčšinu hlavných európskych letísk, frekventované letiská v Spojených štátoch a v Japonsku. Momentálne sa zdržiava najmä na dvoch tokijských letiskách Handeda a Narita.

Foto: Súkromný archív Keishi Nukina
Sníva o fotografovaní na St Marteen v Karibiku, ktoré je mimoriadne atraktívne pre „airspotterov“ tým, že so sebou nesie istú dávku nebezpečenstva a adrenalínu. Lietadlá tam totiž prelietavajú turistom relaxujúcim na pláži priamo nad hlavou!

Ak milujete cestovanie nielen kvôli konečnej destinácii, ale aj pre lietanie samotné, možno je „airspotting“ práve pre vás.

Komentáre