Cestovanie

5 tipov na dobrodružnú letnú dovolenku v Európe

"Tento rok nás leto prekvapilo o čosi skôr ako zvyčajne. Už od apríla teplomer ukazuje vysoké teploty, myšlienky na letnú dovolenku tak mnohým víria hlavou už teraz."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 28. mája 2018 11:47
Foto: eVisions Advertising
A ak nie ste plážový typ, ale v cudzích krajinách hľadáte skôr dobrodružstvo, vyraziť ešte pred hlavnou turistickou sezónou sa naozaj oplatí. Ale kam? Prinášame zopár tipov na dobrodružstvo v Európe.

Slovinsko


Kedysi len tranzitná krajina pri našich cestách do južnejšie situovaného Chorvátska, dnes však čoraz vyhľadávanejšia lokalita pre pohodlných dovolenkárov, ale aj nadšencov dobrodružnej turistiky. Ak už máte naše Tatry prelezené hore-dole a hľadáte niečo podobne náročné (a vysoké), slovinské hory budú pre vás to pravé orechové. Budete sa cítiť takmer ako doma, slovinské chodníky sú totiž takisto prehľadne značené, ako tie naše.
Najznámejším pohorím v Slovinsku sú Júlske Alpy, kde nájdete aj známy Triglavský národný park s najvyššou horou Slovinska Triglav (2 864 m). Celá oblasť je známa nádhernou prírodou – jazerami, jaskyňami, vodopádmi, podzemnými riekami, priepasťami, jednoducho všetkým, čo pohladí dušu každého dobrodruha. Možno to kladie trošku vyššie nároky na cestovné poistenie, mnohé úseky vám totiž adrenalín v krvi zaručene zdvihnú.

Fínsko


Hoci sa nám väčšinou Fínsko spája len s hokejom, saunou a vodkou, krajina tisícich jazier toho ponúka omnoho viac. Jednou z najväčších lákadiel sú práve spomínané jazerá, ktorých sú naozaj tisíce. Fínsko nie je veľmi hornatá krajina, najvyšší vrch meria „len“ 1325 metrov, takže na vysokohorskú turistiku budete musieť ísť inde. Ale! Ak nepotrebujete kopce, ale autentickú divočinu, Fínsko vám učaruje. Tisíce značených turistických trás, nekonečné plochy divokého lesa, početné jazerá, to všetko vás doslova pohltí.
Nezabudnite však na opatrnosť – fínska divočina je rozsiahla a prináša svoje riziká aj bez strmých štítov. Nezabudnite si viacdenné treky dobre naplánovať a zásobiť sa. Zaobstarajte si kvalitné mapy a neschádzajte z vyznačených trás. Odmenou vám bude skvelý zážitok, prespávanie v turistických chatkách, možnosť skvelej rybačky a priamy kontakt s panenskou severskou prírodou.
Foto: eVisions Advertising

Bez poistenia ani na krok


Každé vycestovanie zo sebou prináša určité riziko, pri cestách s nádychom dobrodružstva je však toto riziko ešte o niečo väčšie. Nezabudnite na správnu prípravu, dobrodružstvo sa môže totiž veľmi rýchlo zmeniť na nočnú moru. Najväčšími dvoma faktormi spôsobujúcimi väčšinu nešťastia na cestách sú precenenie vlastných síl a možností a podcenenie rizík v zvolenej destinácii.
Nezabudnite na cestovné poistenie. V krajinách Európy vám síce v akútnych prípadoch bude na ošetrenie stačiť európsky preukaz zdravotného poistenia, to je však nedostačujúce. Nevyhnutnosťou je aj komerčné cestovné poistenie. V dnešnej dobe nie je problém zjednať si cestovné poistenie do zahraničia online, takže výhovorky o nedostatku času neobstoja. Kvalitné porovnávače poistenia, ako napríklad superpoistenie.sk, vám navyše vyhľadajú to najlacnejšie poistenie presne podľa parametrov, ktoré na vaše dobrodružstvo potrebujete.

Grécko


Na prvý pohľad Grécko do nášho zoznamu vôbec nezapadá. Čo už môže byť v takej populárnej dovolenkovej destinácii dobrodružné? Okrem nádherných pláži, teplého mora a bohatej starovekej kultúry si však Grécko schováva niečo aj pre horských nadšencov. Horská turistika sa v Grécku dá robiť vo viacerých lokalitách. Peknými pohoriami je známy najmä ostrov Kréta s najvyšším vrcholom Psiloritis (2 456 m). Infraštruktúra je tu dobre vybudovaná, všade sú k dispozícii chodníčky, horské chaty a zdroje vody.
V Grécku si určite nenechajte ujsť výstup na bájny Olymp. Ide o najznámejšiu horu Grécka, ktorej najvyšší vrchol Mytikas sa nachádza takmer vo výške troch kilometrov (2 919 m), preto určite nepodceňte prípravu ani výbavu. Nemusíte byť priamo horolezec, ale kvalitná a pevná obuv, dostatok tekutín, mapa a znalosť pohybu vo vysokohorskom prostredí by mala byť samozrejmosť.

Bulharsko


Pre Slovákov je Bulharsko stále viac menej neobjavenou krajinou, ktorú si väčšina spája s nízkou úrovňou služieb a slabo rozvinutou turistickou infraštruktúrou. Bulharsko však rozhodne nemusí byť len lacnou dovolenkovou destináciou. Väčšiu polovicu povrchu krajiny tvoria hory. Ak ste sa pri tejto informácii zasnene zadívali z okna, Bulharsko je pre vás tou pravou krajinou na letnú dovolenku.
Hlavnými lákadlami sú pohoria Pirin a Rila. Pirin má najvyšší vrchol Vichren (2 914 m), Rila sa zase pýši najvyšším vrcholom celého Bulharska – Musala (2 925 m). Netreba si vyberať, určite stihnete vyliezť na oba. Nezabudnite na kvalitné mapy a venujte zvýšenú pozornosť okoliu. Bulharské značenie turistických trás sa v posledných rokoch síce značne zlepšuje, stále však nedosahuje špičkovú úroveň, na akú sme zvyknutí z domácich hôr.

Čierna Hora


Čierna Hora sa nachádza južnejšie od Chorvátska, v ktorom sa väčšina turistov prúdiacich z Európy zastaví. Tí, ktorí pokračujú ďalej do tejto maličkej krajiny, určite neoľutujú. Čierna Hora je samostatným nezávislým štátom len od roku 2006, predtým bola súčasťou Srbska a Čiernej Hory. Krajina je síce malá, ale má pre každého niečo – nádherné pohorie Durmitor s najvyšším vrcholom Bobotov Kuk (2 523 m) a malebným horským Čiernym jazerom, stredoveké historické mestá a očarujúce morské pobrežie.
Ďalšie dobrodružné miesto v Čiernej Hore je jazero Skadar, ktoré sa nachádza na hraniciach s Albánskom. Rozlohou ide najväčšie jazero na Balkáne. Samotná vodná plocha aj okolie jazerá sú od 80. rokov národným parkom, a to predovšetkým kvôli unikátnemu výskytu vtáctva – je to jedna z najdôležitejších vtáčích rezervácií v Európe. Je to taktiež skvelé miesto, kde stráviť pár dní, okúpať sa v jazere a vychutnať si pohostinnosť miestnych obyvateľov. Najmä čiernohorská strana jazera je lemovaná pôvabnými horskými dedinkami, kde od miestnych obyvateľov lacno kúpite skvelý domáci syr alebo víno.


Komentáre