Cestovanie

Päť tipov, čo si treba pozrieť v Kežmarku

"Nadýchajte sa atmosféry niekdajšieho kráľovského mesta. Nezničili ho ani časté boje. Kežmarok patrí k atraktívnym turistickým lokalitám na Spiši. "

Katarína Bačová, 28. septembra 2018 11:00
Kežmarský hrad patrí k najzachovalejším hradom Spiša. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová
Kedysi kráľovské mesto Kežmarok čerpá zo svojej slávy dodnes. Centrum mesta ponúka exkurziu stredovekou architektúrou a patrí medzi mestské pamiatkové rezervácie Slovenska. Okrem rozľahlého hradu sú častým cieľom turistov UNESCO pamiatky, predovšetkým drevený artikulárny kostol.

Z histórie


Kežmarok vznikol zlúčením viacerých osád a odjakživa sa tu miešalo viacero národností – žili tu Slováci, Nemci, Poliaci, Česi, Židia a ďalší. Vďaka výhodnej polohe význam mesta rýchlo vzrastal. Postupne získalo mestské práva a v 15. storočí tiež dôležité politické a hospodárske privilégiá, napríklad právo rybolovu či právo používať erb.

Mesto nezničilo ani 13 vojen, ktoré ním prechádzali.
Hospodársku silu si udržalo až do 19. storočia, kedy sídlilo v Kežmarku až 40 cechov.

Centrum mesta ponúka exkurziu stredovekou architektúrou a patrí medzi mestské pamiatkové rezervácie Slovenska. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Vrátiť sa v čase môžete napríklad vychádzkou na Starý trh, najstaršiu kežmarskú ulicu so spišskými remeselnými domami. Zaujímavý zážitok ponúka aj starý cintorín. Tradičné remeslá pripomína letný festival Európske ľudové remeslo.

Ak vás zaujíma, čo ďalšie vidieť v Kežmarku, čítajte ďalej.

Hrad


Kežmarský hrad láka čoraz viac turistov. Je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši. Hlavná expozícia dokumentuje históriu Kežmarku a zahŕňa návštevu vyhliadkovej veže i hradnej kaplnky. Uvidíte tiež lekáreň, hladomorňu či staré zbrane. Na hrade nájdete aj samostatnú výstavu historických vozidiel.

Podľa riaditeľky Múzea v Kežmarku Eriky Cintuľovej už teraz pripravujú ďalšie expozíciu lapidária, ktorou chcú v novej sezóne opäť prilákať viac návštevníkov.

Kežmarský hrad ponúka aj expozíciu historických vozidiel. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


ČÍTAJTE TIEŽ: Levoču preslávil Majster Pavol. Jej atmosféru si zamilujete

Radnica a klietka hanby


Jednou z najvýraznejších budov centra Kežmarku je radnica. Pôvodne gotickú stavbu po veľkom požiari prestavali do renesančného štýlu, neskôr pribudla veža. Po ďalšom ničivom ohni získala klasicistickú podobu. Súčasný vzhľad radnice z 15. storočia vznikol až na začiatku minulého storočia.

Neďaleko radnice môžete vyskúšať klietku hanby. Podľa daňovej knihy z roku 1525 do nej zatvárali zlé ženy.

Radnica na Hlavnom námestí slúži pôvodnému účelu - sídli v nej mestský úrad. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


Artikulárny kostol


Na prvý pohľad nenápadný kostol v centre Kežmarku je v skutočnosti vzácnou historickou pamiatkou, zapísanou na Zozname svetového dedičstva UNESCO, spolu s evanjelickým lýceom. Ako ďalšie artikulárne chrámy bol Kostol Najsvätejšej Trojice postavený bez jediného klinca, z najlacnejšieho materiálu – dreva – a mimo mestských hradieb.

Protestantom pri jeho stavbe údajne pomáhali švédski námorníci – pripomínať ich má vrch interiéru v tvare obrátenej provy lode a okrúhle okná ako na lodi.

Artikulárny kostol v Kežmarku je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


ČÍTAJTE TIEŽ: Navštívte Bardejov: Má vraj najkrajšie námestie na Slovensku

Nový evanjelický kostol


Stojí hneď vedľa artikulárneho kostola. Upúta netradičnými architektonickými prvkami a výraznou kombináciou farieb. Projekty architekta Teofila Hansena boli totiž pôvodne určené pre orient.

Súčasťou stavby je od začiatku 20. storočia aj mauzóleum Imricha Thökölyho, rodáka z Kežmarku, ktorý viedol jedno z najväčších protihabsburských povstaní v Uhorsku.

Nový evanjelický kostol púta netradičnými architektonickými prvkami a výraznou kombináciou farieb. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


ČÍTAJTE TIEŽ: Rovnobežka, pravoslávny chrám, Solivar: Poradíme, čo vidieť v Prešove

Bazilika minor sv. Kríža so zvonicou


Kežmarská bazilika patrí k najväčším gotickým chrámom Spiša. Hlavný oltár zdobí dielo majstra Pavla z Levoče – socha Ukrižovaného Krista, zapísané v UNESCO.

Vedľa kostola sa nachádza zvonica zo 16. storočia. Renesančnú pamiatku obdivujú turisti vďaka sgrafitovej výzdobe, ktorá vzniká vyškrabávaním do viacvrstvovej omietky.

Kežmarská zvonica patrí k tým najkrajším na Spiši. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová


O KEŽMARSKEJ SVETLONOSKE
"Elektrická energia je samozrejmou súčasťou nášho každodenného života. Oficiálnym rokom zavedenia elektrickej energie v Kežmarku je rok 1894. Slávnostný deň pre Kežmarok nastal dňa 1. októbra, kedy bolo v meste odstavené petrolejové osvetlenie a nahradilo ho elektrické.

V tomto parku sa v minulosti na podstavci nachádzala bronzová socha ženy, tzv. "Svetlonos", ako spomienka na zavedenie elektrickej energie. Mala zdvihnutú pravú ruku, v ktorej držala pochodeň. Socha bola zvnútra dutá, do pravej ruky mala zavedený elektrický prúd, aby pochodeň v noci svietila."
(Zdroj: Mesto Kežmarok)

Kežmarská Svetlonoska pripomína zavedenie elektrickej energie v meste. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová

Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová



Mesto Kežmarok patrilo k významným centrám Spiša. Užite si jeho atmosféru a obdivujte budovy, v ktorých sa písali dejiny. Zážitok prináša už krátka prechádzka centrom.

Komentáre