Biznis

Vianoce sa blížia, venujeme blízkym darček alebo peniaze?

"Slováci sú podľa prieskumu stále verní klasike a svojim blízkym darujú na Vianoce darčeky. V susednom Česku ľudia presedlávajú na darčekové poukazy a finančnú hotovosť."

TASR, 12. novembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta


V predvianočnom období je v nákupných centrách ruch čulejší, ľudia míňajú peňazí viac a snažia sa zohnať darčeky, ktoré potešia ich blízkych. Je to ale naozaj tak? Snažíme sa vymyslieť dokonalý darček alebo si to uľahčíme darčekovým poukazom?

Podľa medzinárodného prieskumu spoločnosti Profi Credit je väčšina Slovákov stále verná klasike, až 79 percent ľudí uprednostňuje darčeky. U susedov v Českej republike je situácia iná, čoraz viac ľudí si s výberom vhodného darčeka hlavu neláme a pod stromček dá darčekový poukaz alebo dokonca finančnú hotovosť. Darovať darček uprednostňuje až 89 percent Poliakov či 87 percent Bulharov.

Ak darujeme, tak čo?


Najobľúbenejšími darčekmi sú vo všetkých spomínaných krajinách hračky, knihy a elektronika. Takmer polovica Čechov uvádza, že darčeky zaobstaráva už v priebehu roka. V decembri nakupuje 37 percent z nich, na Štedrý deň vyrazí do obchodu každý štrnásty Čech a osem percent si darčeky nedáva vôbec.

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Na Slovensku a v Poľsku je mesiacom nakupovania darčekov predovšetkým posledný mesiac roka. V decembri do obchodov vyrážajú viac ako dve tretiny Slovákov a 70 percent Poliakov. Každý deviaty Poliak darčeky nenakupuje vôbec. Bulhari si často nechávajú nákupy na poslednú chvíľu a na Štedrý deň vyrazí do obchodov tretina z nich.

„Z roka na rok sa u nás zvyšuje podiel darčekov kupovaných cez internet. Týmto spôsobom ho kúpi viac ako polovica Čechov a podobne je to aj na Slovensku. Online nákupy pritom začínajú byť bežnou záležitosťou aj pre staršie generácie nad šesťdesiat rokov," priblížil marketingový riaditeľ Profi Credit Ondřej Šmakal.

Koľko minieme?


Väčšina opýtaných Čechov neplánuje za darčeky zaplatiť viac ako minulý rok. Tri štvrtiny by sa radi zmestili do päťtisíc korún, čo je necelých dvesto eur. Podobne je to aj na Slovensku – 74 percent, v Poľsku 89 percent a v Bulharsku 83 percent. Každý ôsmy Čech uvažuje o tom, že si vezme na nákup vianočných darčekov úver. V Poľsku a v Bulharsku je to štvrtina ľudí a na Slovensku je ochotná zadlžiť sa kvôli Vianociam tretina opýtaných.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
„Pred Vianocami zaznamenávame vždy zvýšený záujem o spotrebiteľské úvery. Na darčeky si viac než päťtisíc korún požičia 78 percent Čechov. Peniaze potom spravidla použijú na nákup vecí do domácnosti, ktoré si darujú na Štedrý večer. Ľudia by nemali podľahnúť nákupnému ošiaľu. Odporúča sa stanoviť si finančný limit a ten v žiadnom prípade neprekračovať," uzavrel Šmakal.

Komentáre