Biznis

10 najhodnotnejších bánk sveta

"Hodnota banky sa dá určiť podľa viacerých faktorov, dobrým ukazovateľom ich hodnoty je celkový súčet ich aktív. Podľa tohto v TOP 10 figurujú také banky, o ktorých na Slovensku veľa nevieme."

Erik Stríž, 18. októbra 2013 14:00
Ilustračná fotografia Foto: TASR


Napriek tomu, že ako veľmoc sa zo správ javia Spojené štáty americké, v skutočnosti jediná americká banka umiestnená v rebríčku TOP 10 obsadzuje až ôsme miesto. Prvú pozíciu si dlhodobo drží najväčšia čínska banka Industrial and Commercial Bank of China s aktívami v celkovej hodnote až 2,9 biliónov amerických dolárov.

TOP 10 najhodnotnejších bánk sveta


1. Industrial and Commercial Bank of China (Čína), aktíva 2954 mld. USD
2. HSBC (Veľká Británia), aktíva 2 681 mld. USD
3. Deutsche Bank (Nemecko), aktíva 2 597 mld. USD
4. Crédit Agricole (Francúzsko), aktíva 2 582 mld. USD
5. BNP Paribas (Francúzsko), aktíva 2 508 mld. USD
6. Mitsubishi UFJ Financial Group (Japonsko), aktíva 2 486 mld. USD
7. Barclays (Veľká Británia), aktíva 2 415 mld. USD
8. JPMorgan Chase (USA), aktíva 2 389 mld. USD
9. China Construction Bank (Čína), aktíva 2 362 mld. USD
10. Japan Post Bank (Japonsko), aktíva 2 119 mld. USD

Industrial and Commercial Bank of China Foto: ICBS
V dlhodobom meradle sa prvá štvorica najhodnotnejších bánk sveta zásadne nemení. Za posledné dva roky tieto posty zastávali spomenutá Industrial and Commercial Bank of China, nasledovaná britskou HSBC, ďalej nemeckou Deutsche Bank a francúzskou Crédit Agricole. Francúzske banky v rebríčku TOP 10 zastávajú až dve miesta, hneď po Crédit Agricole na 4. mieste je na tom piatom BNP Paribas s aktívami v celkovej hodnote 2,5 biliónov amerických dolárov.

HSBC Foto: HSBC
Napriek tomu, že britská HSBC Bank figuruje na druhom mieste, na Slovensku sa jej veľmi nedarilo. Jej pobočka HSBC Bank plc, ktorá pôsobila na Slovensku, musela ukončiť činnosť koncom tretiu kvartálu minulého roka a všetky jej aktivity vrátane nezrušených účtov prešli pod jej českú pobočku.

Komentáre