Biznis

Chystáte sa na svadbu či pohreb? Právo máte na platené voľno!

"Ak sa chystáte na svadbu či pohreb člena rodiny, máte nárok na platené voľno bez toho, aby ste si museli čerpať dovolenku. Zamestnávateľovi to však musíte relevantne preukázať."

TASR, 19. novembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Mnohí z nás si zvyknú šetriť svoje dovolenkové dni na neočakávané udalosti, čo je správne, veď nikdy nevieme, kedy deň či dva voľna budeme potrebovať. Keď sa ale chystáte na svadbu alebo v prípade úmrtia niekoho z rodiny, dovolenku si brať nemusíte. Nárok na platené voľno však máte len v prípade, že to zamestnávateľovi relevantne preukážete.

„V prípade úmrtia, napríklad potvrdením pohrebného ústavu alebo jeho prevádzkovateľa, v prípade svadby sobášnym listom," vysvetľuje Silvia Mačkay zo spoločnosti TREXIMA Bratislava.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
V prípade svadby sa zo zákona poskytuje pracovné voľno s náhradou mzdy na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe a pracovné voľno bez náhrady mzdy na účasť na svadbe dieťaťa a rodiča. „Podmienkou poskytnutia pracovného voľna v oboch prípadoch je, že sa svadba koná v deň, keď mal zamestnanec pracovať," dodáva Silvia Mačkay. To zvyčajne znamená pracovný týždeň.

Nárok podľa vzťahu


V prípade úmrtia rodinného príslušníka sa nárok na voľno líši podľa príbuzenského vzťahu zamestnanca k zosnulému. Pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytuje na dva dni pri úmrtí manžela alebo dieťaťa. „V prípade, že sa zúčastňujete na pohrebe týchto osôb, máte nárok na ďalší deň pracovného voľna," hovorí Mačkay.

Na jeden deň voľná má zamestnanec nárok na účasť na pohrebe rodiča a súrodenca, rodiča a súrodenca jeho manžela, ako aj manžela súrodenca zamestnanca. Ten príbuzný, ktorý obstaráva pohreb týchto osôb, má nárok na ďalší deň.

Na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, má pracovník nárok na účasť na pohrebe prarodiča alebo vnuka, prarodiča jeho manžela, alebo inej osoby, ktorá síce nepatrí k uvedeným príbuzným, ale žila so zamestnancom v čase úmrtia v domácnosti.

Komentáre