Biznis

Na zvládnutie rodinných financií je dobré vytvoriť si rozpočet

"Niekedy je schopnosť vyžiť z financií, ktoré máme k dispozícii, hotovým umením."

TASR, 5. augusta 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Letné dovolenkové obdobie. Mnohí si už užili zaslúžené dni odpočinku, na ostatných to ešte len čaká. Dovolenka však často býva finančne náročná záležitosť, ktorá dôkladne "prevetrá" peňaženku. Aby sme po slnení a cestovaní bez ujmy opäť v septembri naplno nabehli na pracovné, školské i rodinné povinnosti, je dobré sa udržať v dobrej finančnej kondícii.

Už pred cestou, najmä do zahraničia, by sme si mali byť istí, či je mobil a internet nastavený podľa potrieb. Určite sa oplatí venovať pár minút telefonátu s operátorom alebo návšteve na obchodnom mieste a informovať sa, koľko budú stáť hovory, esemesky, ememesky či listovanie na internete. Oprášte i manuál telefónu, hlavne čo sa zamedzeniu prenosu dát týka. Jedným dotykom tak môžete zabrániť malej katastrofe na faktúre. Pamätajte, že telefón v rukách malých detí či tínedžerov na dovolenke, zvlášť keď sa nudia, nie je rozumná zábava.

Pozor na september, ak máte deti


September je pre naše peňaženky hotový postrach, ak s ním vopred nepočítame. Určite nepočkajú rôzne školské poplatky, električenky, stravné lístky, internát pre tých starších, jazykovka či tanečná. Ak máte doma maturanta a na obzore stužkovú, musíte byť o krok vpredu.

Ilustračné foto Foto: TASR
Ak ste oddychovali za peniaze požičané z banky alebo nebankovky, pri ich splácaní rozhodne letný režim neplatí. Aj odložená, "odpustená" alebo iná zvýhodnená splátka úveru má svoj začiatok. Nezabúdajte ani na financie z kreditnej karty či povoleného prečerpania na účte. Tie často ako "úverové" ani nevnímame, ale takisto majú svoju splátku a úrok.

Treba si viesť evidenciu príjmov a výdavkov


Výdavky na domácnosť sú podstatnou položkou pri každej žiadosti o úver a banky naozaj vedia prečo. Potrebujeme jesť, tankovať do auta, platiť telefóny, nájomné a pod. Túto časť rozpočtu by sme určite podceniť nemali. Dobrou pomôckou na zvládnutie domácich financií je zostavenie si rozpočtu.

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič
"Pred zostavením rozpočtu je potrebné viesť si minimálne dva mesiace podrobnú evidenciu všetkých príjmov a výdavkov. Bude vám stačiť obyčajný zošit, v ktorom urobíte päť stĺpcov – dátum, popis položky, príjem, výdavok, zostatok. Každý príjem, ale taktiež aj každý výdaj dôsledne zaznamenajte. Tak získate prehľad, kam sa vám peniaze za ten mesiac rozkotúľali a odkiaľ k vám peniaze prišli. Po získaní tohto prehľadu si zostavíte rozpočet na nasledujúci mesiac. Po skončení mesiaca rozpočet vyhodnoťte, t.j. zistite, v akom vzťahu sú príjmy. Ak boli vaše výdavky vyššie ako príjmy, musíte sa snažiť znížiť výdavky, zvýšiť príjmy alebo oboje. Z evidencie a rozpočtu už viete, na čo ste koľko minuli a môžete niektoré výdavky začať škrtať," uviedol Marián Kolembus z Provident Financial.

Komentáre