Biznis

Richard Branson, zakladateľ značky Virgin

"Richard Branson je zakladateľom stoviek firiem zastrešených značkou Virgin. Ostrieľaný biznismen má majetok v hodnote vyše štyroch miliárd dolárov. Ako ho nadobudol?"

Erik Stríž, 15. novembra 2013 6:00
Richard Branson Foto: TASR/AP Photo


Richard Branson je rodený Brit. 63-ročný chlap s dlhými blond vlasmi a mladíckym imidžom srší charizmou plnou energie, humoru a optimizmu. Sám tvrdí, že nie je potrebné do podnikania vstupovať s víziou zmeniť svet alebo s jedinečným nápadom. Všetko sa vraj usporiada samo.

Richard Branson sa narodil v roku 1950 v čase, keď technológie neboli ani zďaleka na takej úrovni, ako dnes. Pritom práve Richard Branson je lídrom v oblasti vesmírnej turistiky - jeho projekt Virgin Galactic založený v roku 2004 prakticky ako jediný disponuje potenciálom už v dohľadnej dobe poskytovať komerčne dostupné vesmírne výlety.

Časopis Student


V Bransonovom životopise sa uvádza, že počiatkom jeho podnikateľskej činnosti je založenie časopisu Student v roku 1964. Tento časopis založil paradoxne až po svojom odchode zo školy. Sám bol zlým študentom a podľa vlastných slov sa mu v tomto prostredí ani veľmi nepáčilo. Prostredníctvom časopisu Student chcel reagovať na v tom čase začínajúci vojnový konflikt vo Vietname. Branson patril medzi zarytých odporcov vojen.

Richard Branson, Virgin Foto: Virgin.com
Časopis sa tešil veľkému úspechu a Branson ako 20-ročný v roku 1970 založil obchod s hudobnými platňami, ktoré zákazníkom zasielal poštou. Tento obchod zaznamenal úspech aj vďaka tomu, že inzeroval vo vlastnom časopise, ktorý čítali prevažne mladí ľudia so záujmom o hudbu.

Nahrávacia spoločnosť za pol miliardy


Zásielkovým predajom vinylových platní sa Branson dostal k slušným peniazom, ktoré využil ako kapitál na ďalšie podnikanie. Tým sa stali aktivity spoločnosti Virgin Records, ktorá fungovala ako nahrávacie štúdio a vydavateľstvo.

Richard Branson, Virgin Foto: Virgin.com
Úspech tejto novej etapy Bransonovho života na seba dlho nenechal čakať, prvým správnym krokom bol kontrakt s umelcom Mikom Oldfieldom. Tento talentovaný multiinštrumentalista z Anglicka, Bransonov rovesník, si získal priazeň verejnosti svojským štýlom, v ktorom mieša spolu rock, ethnic a klasickú hudbu. Neskôr po získaní ďalších prostriedkov sa vydavateľstvo Virgin Records stalo domovským nahrávacím priestorom aj pre Sex Pistols, až sa v roku 1992 presunulo pod značku EMI za kúpnu cenu 500 miliónov libier.

Vzostup až k oblakom


Táto obrovská transakcia však nebola len Bransonovou snahou o ukončenie jednej životnej etapy. V skutočnosti bola vynútená finančnými problémami spôsobenými jeho inou spoločnosťou Virgin Atlantic Airways. Tá vznikla ešte v roku 1984 ako reakcia na nie celkom uspokojivú úroveň leteckej prepravy. Spoločnosť Virgin Atlantic Airways mala za úlohu túto úroveň zvyšovať a poskytnúť dobre platiacim zákazníkom vysoký štandard leteckej prepravy.

Vlaky Virgin po celom svete


Predajom vydavateľstva Richard Branson naklonil misky váh na svoju stranu. Stratil síce strategické vydavateľstvo, získal však kapitál na ďalšiu expanziu prepravných spoločností. Vyplatil dlhy spojené s leteckou spoločnosťou a investoval do rozvoja novej firemnej siete pôsobiacej v Európe.

Richard Branson, Virgin Foto: Virgin.com
Spoločnosť Virgin Trains založená v roku 1993 získala licenciu na prevádzkovanie liniek “Cross-Country” a známa sa tiež stala prevádzkovaním talianskeho Pendolina. Zo značky Virgin sa stalo zastrešenie pre rozsiahle spektrum dopravných spoločností, vrátane tých mimo Európy - napríklad Virgin Nigeria alebo Virgin America.

Lety do vesmíru aj zelené iniciatívy


V posledných rokoch je meno Richarda Bransona spájané najmä s vesmírnym programom Virgin Galactic, ktorého cieľom je vytvoriť infraštruktúru a technológie pre reálnu vesmírnu turistiku. Od roku 2004 sa síce ešte skutočný turistický let na orbit Zeme nekonal, ale realizácia takéhoto projektu nie je otázkou na niekoľko mesiacov. Smelé zdroje hovoria, že do plnej prevádzky by mohla byť spoločnosť Virgin Galactic uvedená ešte v priebehu tohto desaťročia.

Okrem uvedených firiem Branson zasiahol aj do mnohých iných oblastí podnikania. Virgin Mobile je telekomunikačná spoločnosť, ktorá poskytuje služby mobilného operátora a poskytovateľa internetových služieb v krajinách ako USA, Veľká Británia, Austrália, Francúzsko, Chile, Kanada, Južná Afrika a India. Britská pobočka firmy bola predaná v roku 2006 spoločnosti NTL Telewest za takmer miliardu libier a premenovala sa na Virgin Media, v ktorej Branson naďalej vlastní 15-percentný podiel.

Richard Branson, Virgin Foto: Virgin.com

V roku 2006 vznikli spoločnosti Virgin Comics a Virgin Animation, ktoré sa zameriavajú na tvorbu komiksov a filmových animácií. Medzi ďalšie významné podnikateľské aktivity, do ktorých vstúpila spoločnosť Virgin, patrí investovanie do obnoviteľných a inovatívnych zdrojov energie a environmentálnych spoločností (Virgin Green Fund) a podnikanie vo finančných službách, cestovnom ruchu, ako aj prevádzkovanie fitness a wellness centier v rôznych častiach sveta.

Richard Branson sa vďaka značke Virgin dostal k rozprávkovému bohatstvu, avšak podľa jeho vlastných slov pre neho biznis nikdy nebol na prvom mieste. Na to vraj stavia svoju vlastnú rodinu a vo svojej knihe “Robte to ako Virgin” píše aj o tom, ako skĺbiť podnikanie s rodinným životom.

Komentáre