Biznis

Každý siedmy Slovák žije na hranici chudoby

"Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR sa životná úroveň Slovákov mierne prepadla, pričom až 13,2 % obyvateľov Slovenska bolo ohrozených rizikom chudoby. "

Erik Stríž, 30. augusta 2013 10:00
Ilustračná fotografia Foto: Wikimedia Commons
V porovnaní s predchádzajúcim rokom nastal mierny nárast miery rizika chudoby o 0,2 percentuálne body. Zistenie, že až 715 tisíc Slovákov (13,2 % obyvateľstva) sa nachádza v situácii hraničiacej s chudobou, vyplýva z prieskumu Štatistického úradu z minulého roka. Tento prieskum je štandardizovaný, takzvané výberové zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach EU SILC podáva komplexný obraz o chudobe, sociálnom vylúčení a životných podmienkach. Na Slovensku sa realizuje od roku 2005 a v súčasnosti sa uskutočňuje vo všetkých 28-ich krajinách Európskej únie, v Nórsku a na Islande.

346 eur mesačne je hranica


Finančné minimum, ktoré predstavuje hranicu rizika chudoby, bolo podľa posledných údajov zisťovania 4 156 eur na rok, čo v prípade jednočlennej domácnosti predstavuje približne 346 eur na mesiac. Dôvodom, prečo medziročne štatisticky stúpol počet ľudí na hranici chudoby, môže byť aj nárast samotnej hranice chudoby. Tá sa zvýšila o 9,8 %, teda o 31 EUR na mesiac.

Ilustračná fotografia Foto: Wikimedia Commons

Najohrozovanejší sú nezamestnaní


Mieru rizika chudoby na Slovensku najvýraznejšie ovplyvňuje ekonomická aktivita obyvateľstva. Najvyššie riziko chudoby bolo neprekvapivo zaznamenané u nezamestnaných, až 44,6 %. Oproti roku 2011 je to nárast o 2 percentuálne body. Medzi ďalšie najohrozenejšie skupiny patria domácnosti s tromi a viac závislými deťmi (35,1%), neúplné domácnosti (27,5%) a deti vo veku do 18 rokov (21,9%).

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižšou mierou rizika chudoby v rámci EÚ. V praxi to znamená, že zatiaľ čo u nás sa človek ešte len blíži k hranici chudoby, v ostatných štátoch by bol už dávno považovaný za chudobného.

V tejto súvislosti však treba upozorniť, že tento indikátor je pre jednotlivé krajiny počítaný vo vzťahu k ich národným hraniciam chudoby. Podľa Štatistického úradu SR porovnateľnejšie výsledky získame po zohľadnení národných hraníc rizika chudoby vyjadrené v parite kúpnej sily PPS. Tá eliminuje efekty rozdielnej cenovej úrovne medzi krajinami.

Ilustračná fotografia Foto: Wikimedia Commons

Sme na tom rovnako ako Fíni


Ak by sme naďalej čítali údaje z prieskumu EU SILC, mohli by sme Slovensko porovnávať s krajinami ako Fínsko a Maďarsko. Fínsko má rovnaké percento obyvateľstva hraničiacich s rizikom chudoby, Maďarsko o málo viac, presne 14 %. Susedná Česká republika je však v tejto štatistike umiestnená výrazne pozitívnejšie so svojimi 9,6 %. Pre zaujímavosť, v takom Lotyšsku je na hranici chudoby až 19,4 percenta obyvateľstva, čo predstavuje takmer každého piateho človeka vrátane detí.

Komentáre