Biznis

Prezident ČR udelil Milanovi Fiľovi vysoké štátne vyznamenanie

"V deň 100. výročia vzniku Československej republiky, 28. októbra 2018, udelil prezident Českej republiky Miloš Zeman štátne vyznamenania 41 osobnostiam. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 29. októbra 2018 12:48
Foto: ČTK
Medzi ocenenými, ktorí si z rúk prezidenta ČR prevzali štátne vyznamenanie bol aj prezident a predseda predstavenstva ECO-INVESTMENT a.s. Milan Fiľo.

Medailu za zásluhy I. stupňa získal Milan Fiľo v oblasti umenia ako podporovateľ kultúry, vzdelávania a zdravotníctva. „Prijať z rúk pána prezidenta vyznamenanie v deň, kedy si pripomíname vznik prvého demokratického štátu Čechov a Slovákov, je pre mňa veľká česť. Ocenenie vnímam ako prejav uznania, nesmierne si ho vážim a som zaň vďačný,“ povedal po skončení slávnostného ceremoniálu vo Vladislavskej sále Pražského hradu Milan Fiľo.

Spoločnosť ECO-INVESTMENT a.s. z iniciatívy pána Fiľa podporuje verejne prospešné projekty na Slovensku, v Českej republike ale aj v Bosne a Hercegovine a v ďalších krajinách, kde pôsobí. Pomoc regiónom, v ktorých sa nachádzajú výrobné podniky holdingu znamená miliónové dotácie v oblastiach zdravotníctva, školstva, kultúry i ekológie. Pre Ústrednú vojenskú nemocnicu v Ružomberku nakúpil niekoľko kľúčových prístrojov, pomohol pri založení Katolíckej univerzity a podporuje jej činnosť. Pomáha úspešným športovým klubom, pomáha občianskym organizáciám pri skvalitňovaní života komunít. V spolupráci s bývalými i súčasnými zamestnancami SCP Ružomberok založil NADÁCIU SUPRA, ktorá pomáha rodinám papierníkov, ktoré sa ocitli v zložitej životnej situácii.

V samotnom srdci Prahy zrekonštruoval budovy Kláštora u Hybernú, kde podporuje mimoriadne úspešné muzikálové divadlo Hybernia. Viac ako desať rokov finančne prispieva na rozsiahle opravy Kostola Panny Márie Víťaznej na Bielej Hore a v objekte Břevnovského kláštora. Úzko spolupracuje so Slovenským inštitútom v Prahe pri podpore česko–slovenskej spolupráce v oblasti umenia.

Milan Fiľo významne prispieva na sirotince v Afrike a Ázii, a tiež na nemocnice pre chudobných a nakazených vírusom HIV, ktoré v rozvojových krajinách zakladá Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety.

O spoločnosti ECO-INVESTMENT, a.s.:
ECO-INVESTMENT, a.s. je česko-slovenský priemyselno-investičný holding, ktorý pokrýva dlhodobé investície v rámci celej Európy. Hlavnými oblasťami investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, spracovanie mäsa, reality a telekomunikácie.

Komentáre