Biznis

Zlozvyky, ktoré kradnú čas a peniaze: Ktoré z nich máte aj vy?

"Poplatky na bežnom účte, kreditné karty, nevýhodné úvery a pôžičky. Hospodárime so svojimi financiami rozumne?"

TASR, 3. decembra 2013 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Žiť od výplaty k výplate nemusí byť len odrazom nízkeho platu a vysokých výdavkov. Hovorí sa, že je umenie vyjsť z mála a ten, kto má veľa, chce ešte viac. V prvom prípade sú ľudia prinútení počítať každé euro, v tom druhom tí, čo netrpia núdzou, jednoducho na konci mesiaca nevedia, kde sa ich peniaze rozkotúľali.

Marián Kolembus, manažér úverových rizík Provident Financial tvrdí, že sa nezaujímame o rôzne poplatky na bežnom účte, odsúhlasíme povolené prečerpanie na účte, aj keď ho nepotrebujeme, tešíme sa z ponuky kreditnej karty, aj keď ide o jeden z najdrahších typov úverov a platíme niekoľko úverov v rôznych bankách, lebo sme leniví spojiť ich do jedného.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Chybou je aj to, že berieme tú prvú ponuku, nie sme trpezliví a vyhovárame sa na čas, neštudujeme dôsledne ponuky, nie sme ochotní počúvať vysvetlenia poradcu v banke. Peniaze si vyberáme z akéhokoľvek bankomatu, najmenej z tej „našej“ banky.

„Východiskom, ako sa ich zbaviť, či už zarábame menej alebo viac, je uvedomiť si ich – plánovať nielen financie, ale dávať pozor na svoje správanie, prehodnotiť prístup k veciam, ktoré nás okrádajú o čas i peniaze. Rodinný rozpočet a vedomie, že viem, čo a prečo robím, určite pomôže," uzatvára Kolembus.

Ak ste pozorne čítali, vo vedľajšej záložke už určite máte otvorený internet banking a kontrolujete, ako s tými svojimi financiami hospodárite vy. Šetriť sa dá na rôznych detailoch a ako sa hovorí, babka k babce, budú kapce.

Komentáre