Biznis

Občianske združenie Ružomberčan láme rekordy

"Počet jeho členov sa blíži k šiestim tisícom."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 21. januára 2019 12:55
Foto: OZ Ružomberčan
Rok 2018 bol pre mesto Ružomberok aj vďaka Občianskemu združeniu (OZ) Ružomberčan mimoriadne pestrý a prínosný. Okrem toho, že počet členov združenia stúpol na viac ako 5 780, má OZ Ružomberčan za sebou niekoľko úspešných projektov a akcií, ktoré pre svojich členov zorganizovalo.

Uplynulý rok v číslach
OZ Ružomberčan patrí nepochybne k najväčším občianskym združeniam na Slovensku. V minulom roku sa rozrástlo o 3 140 členov. Najviac (1 600) sa ich registrovalo od januára do apríla a výrazný záujem (387 zaregistrovaných členov) zaznamenali aj v decembri. Najviac, cez 4 800 členov, pochádza priamo z Ružomberka. Členmi sú aj obyvatelia obcí z ružomberského okresu, viac ako stovka členov je z obcí Likavka, Lisková, Liptovské Sliače, ale aj Dolnokubínčania a Bratislavčania. Ženy tvoria 58%, muži zvyšných 42%. Čo sa týka veku, niečo vyše 53% tvoria členovia do 65 rokov a ostatných viac ako 46% členovia nad 65 rokov. Aktuálne, k 20. januáru, je v OZ Ružomberčan zaregistrovaných 5947 členov.

OZ Ružomberčan – Ľudia pre mesto, mesto pre ľudí
Cieľom nášho OZ je vytvorenie lepších podmienok pre život v meste a dosiahnutie toho, aby sa do Ružomberka opäť radi vracali nie len domáci, ale aj návštevníci,“ hovorí zakladajúca členka OZ Jana Štreitová. Obdobie zakladania tohto združenia sa spája aj s neistou situáciou v otázke dostavby diaľnice ako aj s výstavbou nového papierenského stroja v Mondi SCP. „Založením OZ Ružomberčan a našimi aktivitami sme chceli v prvom rade upozorniť na nutnosť riešiť tieto, pre ekonomiku a rozvoj mesta, dôležité problémy. So záverom roka 2018 môžeme konštatovať, že stavba diaľnice sa obnovila a pre úseky R1 sa realizuje súťaž na dodanie projektových dokumentácií na stavebné povolenie. Posledný novembrový deň uplynulého roka bol výnimočný aj pre Mondi SCP, keďže v rámci projektu ECO Plus bola oficiálne začatá výstavba nového papierenského stroja. Najmodernejšia technológia výroby obalového papiera dáva možnosť uplatniť sa šikovným, vzdelaným a zručným ľuďom. To je tiež jeden z našich cieľov - aby Ružomberčania nemuseli cestovať a hľadať prácu mimo nášho regiónu,“ dodala Jana Štreitová.

Nie je to len o členskej kartičke výhod
Vďaka členstvu v OZ Ružomberčan majú jeho členovia možnosť navštíviť množstvo kultúrnych či športových podujatí priamo v meste alebo sa zapojiť do rôznych aktivít a prispieť k skrášleniu a zveľaďovaniu svojho okolia. Rok 2018 odštartoval Novoročným koncertom s umelcami ako Jozef Holý či Miroslav Dvorský. Ružomberčania mohli obdivovať aj husľového virtuóza Dalibora Karvaya či ďalšieho významného Ružomberčana akým je Marián Sleziak. Humorným slovom zas potešili Karel Šíp a Josef Náhlovský v programe Minipárty, ktorý hudobne sprevádzali speváčky Dasha a Bára Basiková. V spolupráci s Nadáciou Supra zakončilo OZ Ružomberčan tento rok Vianočným koncertom za účasti famóznych hudobníkov ako Ilona Csáková, Vašo Patejdl, Markéta Konvičková a v neposlednom rade legendárny Karel Gott. Medzi kultúrnymi akciami organizovanými OZ Ružomberčan nechýbali ani aktivity pre deti a mládež, ale tiež skrášľovanie životného prostredia výsadbou a starostlivosťou o kus nového lesa nad Baničným či spolupodieľanie sa na organizácii Ružomberskej bežeckej ligy. Všetky ďalšie aktivity nájdete aj na stránke www.ozruzombercan.sk.

Nový rok privítali Novoročným koncertom
OZ Ružomberčan chce aj v roku 2019 pokračovať v postupnom napĺňaní svojho programu. Na výročnom stretnutí členov predstavili plán akcií na najbližšie obdobie. Ten bude dostupný na webstránke OZ, aby mali všetci členovia dostatočný čas naplánovať si jednotlivé akcie a stať sa súčasťou aktívneho života v Ružomberku. Ako prezradila Štreitová, v pláne majú projekt pre žiakov základných škôl, ktorý by ich motivoval k poznaniu techniky a získaniu manuálnych zručností. Pokračovať chcú tiež v projekte starostlivosti o les nad Baničným a tiež v organizovaní športových akcií, ktorými podporia zdravý životný štýl. „Vzhľadom k tomu, že našimi členmi sú v nemalej miere aktívni starší občania, chceme využiť ich potenciál pre podporu záujmu mládeže o ružomberské tradície,“ dodala k plánom združenia.
Foto: OZ Ružomberčan

Prvou akciou, ktorá otvorila pôsobenie OZ Ružomberčan v roku 2019 bol Novoročný koncert. Kultúrne podujatie sprevádzané orchestrom Gustava Broma pod vedením Vlada Valoviča so speváčkami Ivanou Regešovou, Zuzanou Gambovou, Andreou Zimányiovou a tiež speváckym hosťom Martinom Chodúrom sa uskutočnilo v nedeľu, 20. januára. Koncert organizovalo OZ Ružomberčan s Nadáciou SUPRA. Nadáciu SUPRA založili bývalí a súčasní papierníci a celulozkári pracujúci v podniku Mondi SCP.

Nadácia aj v minulom roku pomohla rodinám a jednotlivcom, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách. Zakúpili sme niekoľko prístrojov pre Ústrednú vojenskú nemocnicu Ružomberok, podporili domovy sociálnych služieb, detské a materské centrá. Bez finančnej podpory zo strany ECO-INVESTMENT a.s., spolumajiteľa ružomberských papierní a osobnej angažovanosti pána Milana Fiľa, by sme však našu činnosť, rovnako ako činnosť OZ Ružomberčan, realizovať nemohli,“ povedal predseda správnej rady Nadácie SUPRA Marián Bujňák.

Komentáre