Biznis

Na čom zarobili bohatí: Bill Gates

"Najväčší svetový filantrop, brilantný obchodník, počítačový génius. To je iba niekoľko prívlastkov, ktoré sú typické pre Billa Gatesa. Viete, na čom tento človek zarobil svoje miliardy? "

Erik Stríž, 25. septembra 2013 10:00
Bill Gates Foto: TASR/AP Photo
William Henry Gates III sa narodil do dobrej rodiny, čo určilo jeho budúcnosť. Bill sa tak dočkal mimoriadne dobrého rodinného, finančného a morálneho zázemia, vďaka čomu sa v skorom veku stal študentom prestížnej súkromnej strednej školy Lakeside School a neskôr zvučnej Harvardskej univerzity.

Ešte počas štúdií na strednej škole sa prejavil jeho záujem o elektronické zariadenia. Mladý Bill už vtedy získal prácu v jednej z lokálnych počítačových firiem, čím si zabezpečil prístup k mini-počítaču PDP-10 a už onedlho, vo svojich sedemnástich rokoch, bol schopný pripraviť kompletný program pre tvorbu školského rozvrhu. Za tento program dostal dokonca aj štipendium vo výške 4200 USD a išlo o jeho prvé veľké samostatne zarobené peniaze.

Bill Gates Foto: TASR/AP Photo
V roku 1973 nastúpil na Harvardskú univerzitu, na ktorej spoznal aj Steva Ballmera, neskoršieho šéfa Microsoftu. Zo strednej školy si so sebou priniesol ešte priateľa Paula Allena, s ktorým sa mu podarilo vytvoriť takzvaný interpreter programovacieho jazyka Altair BASIC pre prvý komerčne úspešný počítač Altair 8800. Práve tu je možno hľadať základný stavebný kameň súčasného Microsoft Corporation.

Micro-Soft


Aby mohla dvojica Gates a Allen svoj programovací jazyk predať, museli si založiť firmu. Preto v roku 1975 vznika spoločnosť Micro-Soft s jediným produktom - programovacím jazykom Microsoft BASIC.

Úspech tohto ich diela bol taký veľký, že určil ďalšie smerovanie firmy a vytvoril kapitál pre agresívnu expanziu. Tá si vyžadovala všetok Gatesov čas, preto v treťom ročníku opustil prestížny Harvard. Najvýznamnejší zlom v histórii Microsoftu nastal koncom 70. rokov, kedy uzavrel spoluprácu s gigantom IBM.

IBM sa v tom čase pripravovalo na vstup do sveta osobných počítačov a Gates sa stal dodávateľom operačného systému MS-DOS - pikoškou je, že v čase uzavretia miliónovej zmluvy nemal Micro-Soft ešte ani jedinú čiarku kódu pre tento systém. Gates teda predával zatiaľ neexistujúci produkt.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Dlho potom bol tento systém základom všetkých osobných počítačov sveta. Dnešný Windows vznikol až neskôr v novembri 1985 ako nadstavba pre operačný systém MS-DOS v snahe odpovedať na narastajúcu popularitu grafických používateľských rozhraní. Windows bol v podstate iba upravenou verziou prostredia Mac, na ktorom mal Gates v tom čase pracovať. Windows časom získal dominantné postavenie na celosvetovom trhu osobných počítačov a Gatesovi priniesol nesmierne bohatstvo, Steve Jobs so svojím Macom sa musel posunúť o stupienok nižšie. V súčasnosti je podiel Windowsu v počítačoch okolo 90 % s klesajúcou tendenciou. Bill Gates sa medzi rokmi 1996 až 2011 pravidelne zaraďoval na popredné priečky najbohatších ľudí sveta, prevažne na prvej pozícii.

Nadácia Billa a Melindy Gatesových


Časom sa stalo Gatesovo bohatstvo fenoménom. Toto bohatstvo Gates využil v nevídanej miere - so svojou manželkou vedie nádaciu Bill and Melinda Gates Foundation, ktorej rozmer zasahuje až vyše 20 rôznych humanitárnych cieľov. Sú medzi nimi boj s chorobami panujúcimi v krajinách 3. sveta vrátane HIV, pneumónie, malárie či tuberkulózy, pomoc ľuďom bez domova, vývoj nových liekov, kontrola tabakového priemyslu či finančná pomoc chudobným.

Bill Gates Foto: TASR/AP Photo
Nadácia vznikla symbolicky 1. januára roku 2000, čím akoby naznačila, že tesne pred koncom 20. storočia by sa mali aj veľmi bohatí podeliť o svoje bohatstvo s tými, ktorí to v živote nemali také jednoduché.

Priam bezkonkurenčná je snaha nadácie zlepšiť životy ľudí v krajinách tretieho sveta prostredníctvom vzdelávania a zdravotnej starostlivosti. Rozsah aktivít nadácie je však oveľa širší - za všetky marginálne aktivity pripomenieme obrovský objem rastlinných semien zachovaných pre budúce generácie v špecializovaných skladoch. Momentálne je Bill Gates hlavný softvérový architekt v Microsoft Corporation a zvyšok času venuje svojej nadácii.

Komentáre