Biznis

Marcel Rebroš: Vychovávame ľudí pre joby, ktoré dnes ešte neexistujú

"Informačné technológie sú čoraz populárnejšie, no nedostatok pracovníkov v tejto oblasti je stále veľký. V roku 2016 bude neobsadených pozícií zhruba 700-tisíc."

Veronika Rosputinská, 18. novembra 2013 8:00
Marcel Rebroš Foto: Peter Frolo


Aby mohlo Slovensko napredovať a byť schopným konkurentom silným krajinám, musí investovať do rozvoja nových technológií. To bez kvalitného vzdelávacieho programu nejde. Práve podporu vzdelávania ako hlavného nástroja pokroku presadzuje Marcel Rebroš, generálny riaditeľ spoločnosti Cisco Slovensko, ktorá stojí za najväčším e-learningovým program na Slovensku, Cisco Networking Academy.

Ste čerstvým nositeľom ocenenia IT osobnosť roka 2013. Čo pre Vás toto ocenenie znamená?

Je to pre mňa veľké ocenenie, ktoré si veľmi vážim. Je pre mňa veľkou cťou, že IT komunita, takto rozhodla v prospech Cisco. Nechcem aby to znelo ako klišé, ale ja skutočne beriem toto ocenenie ako ocenenie celej firmy.

Program Cisco Networking Academy predstavuje spoluprácu akademickej obce a súkromného a štátneho sektora v oblasti informačných technológií. Ako táto spolupráca vyzerá v praxi?

V praxi to znamená, že firmy, ktoré majú záujem o zamestnávanie ľudí s vyššou kvalifikáciou v IT oblasti, v našom prípade hovoríme o sieťových riešeniach, majú záujem spolupracovať s akademickými inštitúciami, pretože vedia, že práve akademická pôda je priestor, kam môžu prenášať svoje know-how a pripravovať študentov do praxe. Čím lepšie prídu pripravení, tým lepšie je to pre spoločnosti, ktoré ich najímajú, keďže ich môžu zapojiť oveľa rýchlejšie do tímov a rýchlejšie zvýšiť ich produktivitu.

Ako hodnotíte doterajší priebeh programu?

Pred tými pätnástimi rokmi, keď sme začínali etablovať Cisco u nás, mali sme to šťastie, že naša firma pochopila potrebu rastúceho dopytu po kvalifikovaných IT odborníkoch. Cisco centrálne vytvorilo tento program, do ktorého sa bolo možné zapojiť na úrovni jednotlivých krajín. My sme v tom videli obrovskú príležitosť pre Slovensko, slovenských Cisco zákazníkov a partnerov získať ľudí s priemyselnými certifikátmi. Doteraz sme vybudovali sieť 70 akadémií, medzi ktorými je 6 univerzít, 62 stredných škôl, 2 vzdelávacie inštitúcie, máme viac ako 25 tisíc študentov, ktorí sa zapojili do programu a 170 vyškolených lektorov.

Ako tento proces spolupráce so školami a študentmi začal?

Úplne prvý kontrakt bol podpísaný s Technickou univerzitou v Košiciach, ktorá spolu s nami tento projekt rozbehla. Potom prichádzali ďalšie podpisy a do programu sa zapájalo stále viac a viac stredných odborných škôl a gymnázií. Neskôr, tým, že sme dokázali podpísať Memorandum o spolupráci na úrovni Ministerstva školstva v roku 2001, rozbeh projektu začal byť exponenciálny a postupne sme narástli do súčasných spomínaných čísel.

Marcel Rebroš Foto: Peter Frolo
Aký je podľa Vás aktuálny stav informatickej spoločnosti? Čelí nedostatku pracovníkov v oblasti informačných a sieťových technológií?

Európska komisia sama predpokladá, že v nasledujúcich desiatich rokoch bude veľká potreba IT odborníkov. Štúdia dokonca hovorí, že v roku 2016 bude zhruba 700-tisíc neobsadených pracovných miest v obore IT. Veľká časť z toho budú určite sieťoví špecialisti, takže ten priestor tu je a je relevantný aj pre Slovensko. Ale ja verím, že tým počtom akadémií, ktoré tu máme, dokážeme tomuto trendu čeliť a keď bude potreba vyššia a ak bude záujem zo strany ďalších škôl a univerzít, radi ich do programu zapojíme.

Ako je to na Slovensku v porovnaní so zahraničím? Sú naši študenti schopní konkurovať tým zahraničným?

To je veľmi dobrá otázka, pretože práve to je to skvelé na tomto type vzdelávania. Dnes máme prostredníctvom Cisco sieťových akadémií k dispozícii najväčšiu triedu na svete, keďže vo všetkých krajinách sa študuje presne ten istý obsah. Je to najväčší komerčný e-learningový systém aký existuje a práve ten nám umožňuje súťažiť úplne rovnocenne s ostatnými krajinami. Ak sa pozrieme na históriu sme jednou z najúspešnejších krajín a dnes sa dá povedať, že sa už delíme o naše skúsenosti s veľkými krajinami ako je napríklad Rusko, Egypt, Rumunsko alebo Spojené štáty. Takže jednoznačne máme čo ponúknuť, študenti, ktorí u nás študujú, sa umiestňujú na top miestach v rámci rôznych medzinárodných súťaží. Sme na nich hrdí a jednoznačne sa máme čím pochváliť, máme tu ľudí, ktorí dokážu byť konkurencieschopní v rámci sveta.

Čo prinesie samotnej škole účasť na programe?

To je možno otázka viac na samotnú školu, pretože každá škola má nejaký ten svoj zámer. Každá škola si vezme z toho to, čo uzná za vhodné a integruje program v miere ktorú uzná za správne. Verím, že významným prínosom je úspech škôl pri reálnom uplatňovaní absolventov v praxi. Väčšina škôl má obrovský entuziazmus, zápal a chuť pracovať a my to veľmi oceňujeme, pretože lektori, ktorí nám dnes pomáhajú, musia obetovať svoj čas, časť svojej pracovnej náplne, aby sa venovali štúdiu a výučbe tohto programu.

Všeobecne je v IT oblasti zamestnaných viac mužov ako žien. Kde je problém, boja sa ženy povolaní v oblasti informačných a sieťových technológií?

Určite je pravda, že trpíme nedostatkom žien v IT priemysle a súvisí to pravdepodobne s tým, koľko žien študuje na školách a univerzitách technického smeru. Dnes je to číslo, ak sa nemýlim, zhruba na úrovni piatich percent. V priemere je to veľmi nízke percento a odpoveď nie je jednoznačná. Možno sa obávajú, že pri štúdiu je viac matematiky, fyziky a technických predmetov, ktoré môžu odrádzať. Na druhej strane, firmy si to už tiež uvedomujú a snažíme sa možnosti práce a atraktívnosť vzdelávania a práce v IT propagovať v maximálnej miere. V priebehu roka organizujeme rôzne semináre a besedy pre študentky stredných škôl a gymnázií, cieľom ktorých je priblížiť skúsenosti rôznych úspešných žien z nášho biznisu.

Problém so ženami v IT je teda iba na Slovensku? V zahraničí je tá situácia iná?

Určite budú existovať nejaké odchýlky medzi krajinami . Napríklad v Izraeli máme aj triedy, ktoré sú čisto ženskými kolektívmi. Je však zaujímavé, že trendy hovoria, že nejde výlučne o IT, ale o ten všeobecný pohľad na muža a ženu v práci. Štatistiky a prieskumy hovoria, že firmy a spoločnosti s vyrovnaným počtom mužov a žien dosahujú lepšie výsledky. Ženy podľa týchto štatistík obsadzujú vo firmách vrcholové manažérske pozície zhruba na úrovni 14 až 18 percent, čo je stále málo.

Ako vidíte budúcnosť programu Networking Academy?

Verím, že tento program bude úspešný aj naďalej, pretože to podstatné už má za sebou. Je rozbehnutý, funkčný, má skvelé základy a reputáciu doma aj v zahraničí. Program môže byť príkladom aj v iných oblastiach v rámci IT a my sa vieme podeliť o tieto skúsenosti či už v rámci IT asociácie alebo aktivít, ktoré robíme s Americkou obchodnou komorou. Veríme, že máme model, ktorý funguje a ktorý sa dá použiť ako obrovský nástroj na šírenie akéhokoľvek ďalšieho technologického alebo IT know-how. Rozmach nových pracovných pozícií je dynamický. Pozície ako analytik na kybernetickú bezpečnosť alebo špecialista na cloudové riešenia pred niekoľkými rokmi neexistovali. Dnes pri obrovsky dynamickom vývoji rôznych nových technologických oblastí, je to pre nás výzva učiť mladých ľudí novým zručnostiam a vzdelávať ich pre joby, ktoré skutočne ešte dnes možno neexistujú.

Komentáre