Biznis

Malcolm Forbes, svetová ikona biznisu a okázalosti

"Priezvisko jeho otca sa stalo názvom jednej z najuznávanejších publikácií sveta a značkou, ktorá mu vyniesla pre bežného človeka nepredstaviteľné bohatstvo. Malcolm Forbes, tvorca moderného Forbesu."

Erik Stríž, 6. septembra 2013 10:00
Malcom Forbes Foto: Forbes

Americký sen - 2. generácia


Malcolm Forbes nie je tým americkým podnikateľom, ktorého by sme radi videli ako vzor. Nezačínal od nuly, nemusel sa potýkať s ťažkým životom a k životnému dnu sa priblížil iba ak počas druhej svetovej vojny, do ktorej musel narukovať. Možno práve vďaka tomu, že mal v detstve a dospievaní prakticky neobmedzené možnosti, dokázal postupne z magazínu svojho otca spraviť megalomanský stroj na peniaze, ktorý dokázal financovať jeho okázalý životný štýl.

Malcom Forbes sa narodil 19. augusta 1919 v americkom Brooklyne do zámožnej rodiny škótskych imigrantov. Už ako dieťa vraj pracoval vo vydavateľstve svojho otca, ten už vtedy tlačil magazín Forbes, avšak nie s takým veľkým úspechom. Ako jeden z dôkazov, že malý Malcom mal tlačiarenskú farbu v krvi, sa uvádza jeho publikačná činnosť v jeho trinástich rokoch. Vtedy mal od svojich rodičov dostať tlačiarenský lis, na ktorom neskôr ako 15-ročný vyrábal noviny pre svoje najbližšie okolie a školský časopis na škole Lawrenceville.

Vojna neobchádza ani bohatých


Odklon od výchovy a životného štýlu v aristokratickom duchu nastal po absolvovaní odboru Politických vied na prestížnej univerzite Princeton, kedy narukoval do americkej armády počas druhej svetovej vojny. Nasadený bol do Európy, slúžil na frontoch vo Francúzsku, Belgicku, Holandsku a Nemecku. Priradený bol do 334. pešieho pluku 84. pešej divízie a pracoval s ťažkým guľometom.

Malcom Forbes Foto: Forbes
Koncom roka 1944 si zranil stehno pri bitke v nemeckom Aachen, v ktorej padlo až 10-tisíc vojakov. Prepustený z liečenia bol v auguste 1945 sa stal sa nositeľom vyznamenaní Bronzovou hviezdou a Purpurovým srdcom.

Prestížne pracovné pozície


Po návrate do Ameriky sa začal aktívne venovať publikačnej činnosti pod značkou Forbes, jeho cieľom bolo pokračovať v zveľaďovaní finančného a materiálneho bohatstva. Magazín Forbes bol už v tom čase pomerne dobre zabehnutý projekt, ktorého začiatky sa datujú na rok 1917. Mladý Malcolm Forbes prešiel viacerými vedúcimi pozíciami, od redaktora, cez šéfredaktora, asistenta vydavateľa, vydavateľa, viceprezidenta až napokon sa stal prezidentom spoločnosti. Spoločnosť celkom prevzal až v roku 1954 po smrti svojho otca.

Chodiaca reklama vďaka okázalosti


To, že Malcom Forbes spravil z magazínu svojho otca jeden z najprestížnejších časopisov vôbec, je fakt. Dokázal to dobre premysleným vedením ľudí a víziou, ktorá si vyžadovala okázalý životný štýl. Rovnako, ako sa neskôr stal Hugh “Hef” Hefner ikonou časopisu Playboy aj vďaka svojmu excentrickému životu, tak sa stal Malcom Forbes živou reklamou na svoje vydavateľstvo. Zúčastňoval sa najrôznejších takmer dobrodružných aktivít, jazdil na svojom Harley Davidsone, organizoval veľkolepé narodeninové oslavy a rád nakupoval luxusný tovar - vrátane špecialít, akými boli jachty. Známe sú tiež jeho lety teplovzdušným balónom, dokonca pokoril vtedajší svetový rekord v rýchlosti preletu krížom cez Spojené štáty.

Súčasná podoba magazínu Forbes Foto: Forbes

Veľké zisky z jediného projektu


Malcom Forbes zarobil v prvom rade na vydávaní magazínu Forbes, na reklame v ňom a jeho predaji. V druhej polovici 20. storočia sa magazín Forbes tlačil v náklade 735-tisíc kusov a každý rok zostavoval rebríčky 400 najbohatších ľudí Ameriky. Forbes si vďaka časopisu každý rok prilepšil až o 65 miliónov dolárov. Majetok Malcoma Forbesa odhadol magazín People na niečo medzi 400 miliónmi až jednou miliardou dolárov, čo ho nezaraďuje medzi najbohatších ľudí Ameriky, určite však medzi tých, ktorí najviac míňali.

Malcolm Forbes zomrel 24. februára 1990 na infarkt, ako rozvedený muž s piatim deťmi. Riadenie vydavateľstva prebral jeho syn Malcom mladší, volaný aj Steve. Aj keď nepatril medzi aktívnych filantropov, údajne až niekoľko miliónov dolárov venoval na charitatívne účely práve v deň svojej smrti.

Komentáre