Biznis

Hypokalkulačka – nástroj, vďaka ktorému vypočítate výhodnosť hypotéky

"Tradičné praktiky spočívajú v tom, že na vybavenie hypotéky musíte cestovať do pobočky finančnej inštitúcie a tam s konzultantom prebrať vašu požiadavku."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 5. marca 2018 8:00
Foto: ČSOB
Moderné spôsoby však klientom prinášajú rôzne inovácie, medzi ktoré patrí aj nástroj hypokalkulačka.

Tá slúži, ako už z názvu vyplýva, na výpočet údajov, ktoré sú pri rozhodovaní sa dôležité. Hypotekárny úver a jeho schvaľovanie súvisí s hodnotou zakladanej nehnuteľnosti, dĺžkou splácania a úrokovou sadzbou, ktorá býva zafixovaná na niekoľko rokov.

Aby ste si vedeli vypočítať výšku splátky a v podstate i to, či sa hypotéka oplatí, do všetkých políčok zadáte príslušné hodnoty. Ak spĺňate kritériá pre získanie hypotéky s daňovým bonusom (predtým hypotéka pre mladých), odškrtnete aj to.

Vypočítajte si aj mimoriadne splátky
Hypotéka online a jej kalkulácia nie sú jediné uľahčenia, ktoré sú teraz k dispozícii. Ak chcete čo najviac ušetriť a taktiež skrátiť dobu splácania, môžete si zvoliť mimoriadne mesačné splátky. Hodnotu jednej splátky zadáte do príslušného políčka hypokalkulačky, následne sa vám vyobrazí suma, ktorú môžete na hypotéke ušetriť, a nová doba splácania.

Pre príklad sme si aj my zadali ľubovoľné hodnoty – pri úvere 50-tisíc eur, zakladanej hodnote nehnuteľnosti 80-tisíc eur a dobe splácania 20 rokov (úroková sadzba 1,3 % na fixnú dobu 3 roky) sme zistili, že mesačná splátka vychádza na 237 eur. Ak by sme ale realizovali mimoriadnu mesačnú splátku 200 eur, celkovo by sme ušetrili až 3 396 eur a dobu splácania by sme si skrátili na polovicu.


Výhodou mimoriadnych splátok je to, že sú bez poplatkov, ich výšku si sami zvolíte (dané je však rozmedzie od 200 eur do 1,5 % požičanej sumy) a ich úhrady môžete realizovať cez mobilnú aplikáciu.
Ak by ste si takto zostavili hypotéku, ktorá sa vám pozdáva, môžete o ňu aj požiadať alebo ju ešte prekonzultovať vo vopred dohodnutej pobočke banky.

Komentáre