Biznis

Havarijné poistenie auta: Na čo sa vlastne vzťahuje?

"Treba si uvedomiť, že havarijné poistenie auta sa nevzťahuje na všetky problémy, ktoré s autom môžete mať."

TASR, 20. augusta 2013 12:00
Technológia Car-to-X informuje automobily o situácii na ceste Foto: Daimler
Havarijné poistenie je určené na ochranu vozidla pred nečakanými nástrahami, ako je napríklad dopravná nehoda či jeho krádež. Je dôležité uvedomiť si, že havarijné poistenie nie je určené na škody, ktoré nie sú spôsobené dopravnou nehodou, ale funkčným namáhaním, prirodzeným opotrebením, únavou materiálu, konštrukčnou alebo výrobnou chybou.

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta
Napríklad jazda pod vplyvom alkoholu je dôvodom krátenia poistného plnenia v havarijnom poistení. Krátenie alebo zamietnutie sa uplatní, ak vodič viedol v čase poistnej udalosti vozidlo pod vplyvom alkoholu, návykových látok alebo sa bezdôvodne odmietol podrobiť skúške na použitie alkoholických nápojov alebo návykových látok.

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Základné rady


Aby si poškodený zabezpečil rýchly a bezproblémový proces likvidácie poistnej udalosti, je dôležité dodržať niekoľko základných rád Lucie Muthovej z Allianz-Slovenskej poisťovne: "Pre prípad, že by vám auto ukradli, nenechávajte si doklad o evidencii vozidla v aute. Ak máte škodu väčšiu ako 4000 eur, vždy privolajte na miesto nehody políciu. Zdokumentujte dopravnú nehodu čo najpodrobnejšie. Ak máte možnosť, odfoťte si miesto, na ktorom sa stala a škodu na aute, najlepšie bezprostredne po vzniku nehody. Odložte si kópie kľúčov od auta na bezpečné miesto. V prípade jeho krádeže bude totiž poisťovňa od vás vyžadovať všetky originály a kópie kľúčov od poisteného vozidla či kľúče a ovládače od zabezpečovacích zariadení. V žiadnom prípade nesadajte za volant pod vplyvom alkoholu. Jazdite podľa predpisov, nikdy sa nespoliehajte len na to, že škodu vám zaplatí havarijné poistenie. V stávke je nielen váš život, ale aj životy ostatných na cestách."

Komentáre