Biznis

Do Hrona vypustili 35 tisíc pstruhov a lipňov

"Vo štvrtok 27. septembra 2018 vypustili v okolí Brezna do rieky Hron zástupcovia Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu ďalšie tisíce kusov pstruha potočného a lipňa tymiánového."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 27. septembra 2018 15:30
Foto: ECO-INVESTMENT
Na akcii sa zúčastnil primátor mesta Brezno Tomáš Ábel, primátor mesta Ružomberok Igor Čombor a prezident holdingu ECO – INVESTMENT a. s., vlastník miestneho papierenského závodu Harmanec – Kuvert Milan Fiľo, ktorý projekt zarybnenia Hrona inicioval a financoval.
Foto: ECO-INVESTMENT

Početnosť pstruhov a lipňov v slovenských rybárskych revíroch neustále klesá. V priebehu posledných desať rokov poklesli počty pstruha potočného o viac ako polovicu. U ďalšej ryby typickej pre slovenské vody – lipňa tymianového, je situácia ešte horšia. Príčin úbytku rýb je pomerne dosť, najsilnejším faktorom je však znečisťovanie vodných tokov. Či už ide o havarijné znečistenie spojené s úhynom rýb, alebo o dlhodobé skryté formy znečisťovania. Vo vode neustále narastá množstvo „chémie“ používanej v priemysle, ale aj v domácnostiach. Ich dlhodobý vplyv na ryby a ostatné vodné organizmy vyvoláva veľké obavy medzi odborníkmi zaoberajúcimi sa touto problematikou. Obrovské množstvá odpadu a plastov, ktorými sú naše vody doslova zavalené, sa už prakticky stali bežnou súčasťou prírody.

Medzi našimi zamestnancami je veľa rybárov, s ktorými sa často rozprávam o problémoch s rapídnym úbytkom rýb v slovenských riekach. Keďže starostlivosť o mesto a región, v ktorom pôsobia naše závody, je pre nás prioritou, rozhodli sme sa aj takto prispieť k ochrane životného prostredia a vôd v okolí Brezna. Dnešná akcia je v tomto roku tretia fáza zarybnenia Hrona. Spolu sme do Hrona vypustili už približne 35 tisíc kusov rýb,“ povedal počas akcie prezident Eco - INVESTMENT, a.s. Milan Fiľo.
Foto: ECO-INVESTMENT

Na prospešnosti akcie sa zhodli aj obaja primátori miest Brezno a Ružomberok, ktorí projekt vrátenia života do slovenských riek privítali. „Hron a Váh sú naše najväčšie rieky a my sa o ne musíme a chceme starať. Verím, že v priebehu budúceho roka sa s výrazným prispením najväčšieho miestneho zamestnávateľa Mondi SCP, podarí rovnaký projekt realizovať aj na Váhu,“ povedal ružomberský primátor Čombor.
Primátor Brezna Tomáš Ábel ocenil najmä dobrú spoluprácu samosprávy so silným miestnym zamestnávateľom, ktorá prináša výsledky aj v oblasti ochrany prírody.

Závod Harmanec - Kuvert
Spoločnosť Harmanec – Kuvert, ktorá je súčasťou holdingu ECO – Investment, a.s., je spolu s nemeckým Mayer - Kuvert najväčším producentom obálok v Európe. Produkuje viac ako 20 miliárd obálok ročne. Závod v Brezne produkuje viac ako 6 miliónov obálok denne a približne 1, 6 miliardy obálok a papierových tašiek ročne. Na výrobu a potlač obálok disponuje dvadsiatimi strojmi. Má sklady s viac ako 10 000 paletovými miestami v Brezne, Bratislave, Prahe a Budapešti. Zákazníkom ponúka na okamžitý odberu široký sortiment výrobkov presahujúci viac ako 500 položiek. Harmanec - Kuvert je lídrom na trhu v oblasti presadzovania ochrany životného prostredia. Aktívne rozvíja projekty zamerané na ochranu životného prostredia, úspory spotreby energie, zvýšenie využitia recyklovaného papiera a farieb a cielene si vyberá dodávateľov na základe ich vzťahu k životnému prostrediu.

Komentáre