Biznis

Čo by ste mali vedieť o operatívnom leasingu?

"Operatívny leasing môže byť pre vás riešením , ak si chcete prenajať vozidlo a zároveň nechcete riešiť údržbu daného vozidla."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 4. marca 2019 12:56
Foto: Leaseplan.sk
Operatívny leasing môže byť pre vás riešením , ak si chcete prenajať vozidlo a zároveň nechcete riešiť údržbu daného vozidla. Všetky riziká a problémy s vozidlom má na starosť leasingová spoločnosť, ktorá vám dané vozidlo prenajala do vlastníctva. Po uplynutí doby prenájmu vrátite automobil späť prenajímateľovi. Tento druh leasingu vám umožňuje istú dávku flexibility a nezávislosti.

Prečo si zvoliť operatívny leasing?


Základná výhoda spočíva v tom, že auto máte k dispozícii kedykoľvek, ako keby bolo vaše. Vozidlo môže byť staršie alebo nové, prenajímate si ho na 24, 36 alebo 48 mesiacov a mesačne platíte stále rovnakú finančnú čiastku. V jednotlivých mesačných splátkach je započítaný rozdiel medzi kúpnou a zostatkovou hodnotou vozidla, čiže nie je nutná žiada kaucia pre zabezpečenie automobilu. Nemusíte pritom riešiť zostatkovú hodnotu auta a jeho následný predaj. Likvidáciu poistných udalostí zabezpečuje poskytovateľov leasingu, spravidla poistné býva oveľa nižšie. Pri kúpe auta na operatívny leasing potrebujete len doklad totožnosti a doklad o príjme. O nič viac sa nemusíte starať, len si naplno užívať pocit z jazdy.

Pre koho je operatívny leasing určený?


Hoci operatívny leasing bol pôvodne navrhnutý pre podnikateľov, v poslednej dobe si získal svoju obľúbenosť i u súkromných osôb. Je to teda pre všetkých, ktorí nemajú záujem automobil vlastniť, ale len si ho prenajať.

Aký je rozdiel medzi kúpou automobilu na úver a na leasing?


Pri aute kúpeného na úver je, takisto ako pri leasingu, nutné uhradiť určitú čiastku kúpnej ceny a zostatok prefinancuje danému predajcovi finančná spoločnosť. Spomínanej finančnej spoločnosti splácame zvyšok kúpnej ceny. Splácanie trvá zhruba 3 až 4 roky. Oproti autu na leasing, u úveru je odpočívaná naraz daň z pridanej hodnoty.
Výhodou operatívneho leasingu je jednoduché a rýchle vybavenie aj keď nedisponujete veľkým finančným obnosom.

Oproti tomu nevýhodou operatívneho leasingu je požičanie automobilu, teda musíte byť opatrní v prípade drobných poškodení na ktoré sa nevzťahuje poistka.

Výhodou využitia úveru je okamžité vlastníctvo automobilu a možnosť nastavenia dĺžky splácania.
Nevýhodou je zložitejšie vybavovanie a potreba ručiteľa alebo možnosť ručenia automobilom.

Komentáre