Biznis

Bruna Jakub: Dievčatá, nebojte sa IT, sú to najlepšie platené pozície

"IT je ideálna budúcnosť pre ženy. Pomôže im skĺbiť kariéru s rodinným životom, tvrdí riaditeľka agentúry Adecco Slovensko Bruna Jakub."

Veronika Rosputinská, 27. novembra 2013 6:00
Bruna Jakub Foto: Archív Bruny Jakub


Riaditeľka agentúry Adecco Slovensko Bruna Jakub žije na Slovensku už dve desaťročia. Prišla z Ameriky a okolie poteší nielen dobrou slovenčinou, ale aj pozitívnou energiou, ktorú okolo seba šíri. Miluje Slovensko a Slovákov, pretože ako sama tvrdí, ak raz Slovák niekomu otvorí srdce, je to už navždy.

Prečo sa agentúra Adecco rozhodla podporiť program Cisco Networking Academy?

Je to absolútne jedinečný program, jediný svojho typu na celom svete. A obdivuhodné na tom je, že je podporovaný privátnym sektorom. Silno zasahuje do vzdelávacieho procesu a znalostí ľudí v krajinách, kde pôsobí. Takže na jednej strane je to privilégium s touto firmou spolupracovať, na strane druhej nás poprosili, aby sme s nimi spolupracovali.

Je zo strany mladých ľudí záujem sa v tomto odvetví vzdelávať?

Čo sa týka informačných technológií, záujem je skutočne obrovský. Keď si to tak zoberieme, každých šesť mesiacov je nejaký nový telefón, nová aplikácia, nový softvér, nový update a preto, ak neustále nebrúsiš svoje zručnosti, svoje kompetencie, nemáš šancu v tomto biznise dlhodobo uspieť. Takže záujem je obrovský.

Nároky na zamestnancov, najmä v tomto segmente, sú z roka na rok vyššie. Rastie priamo úmerne aj záujem ľudí o vzdelávanie?

Určite áno. Program má už 15 rokov a odkedy sa odovzdali prvé certifikáty, technológie išli ďaleko dopredu. Všetko sa rýchlo mení a tie decká sú bystré. Pokiaľ ich to baví a práca je aj ich koníčkom, veľmi sa o ďalší rozvoj technológií zaujímajú.

Agentúru Adecco riadite od leta 2008. Posunula sa odvtedy u uchádzačov o zamestnanie úroveň digitálnych zručností a schopností?

Úroveň tu na Slovensku je v tomto odvetví veľmi vysoká a podľa mňa vždy bola. Slováci vždy boli veľmi vynaliezaví. Nevýhodu mali pred pádom železnej opony, lebo nemali prístup k najrýchlejším strojom. Ale vždy boli veľmi šikovní. Oni rozobrali ten Atari, pridali k nemu zopár súčiastok, aby bol rýchlejší, výkonnejší, aby vedel robiť iné veci, než na aké bol ten počítačový stroj predurčený. Všetko zlé je na niečo dobré a myslím si, že tá úroveň tu na Slovensku je veľmi vysoká.Vo všetkých oblastiach sa teraz skloňuje ekonomická kríza.

Čo myslíte, je teraz obdobie pre biznis vhodné či skôr negatívne?


Je to taká výzva, čo sa týka podnikania. Je doba, keď každý podnik nejakej tej výzve čelí. Ale myslím si, že rok 2014 bude lepší, teším sa. Ale je pravda, táto kríza trvá už dlho, v podstate už od roku 2008.

Je práve vzdelávanie dôležitým nástrojom v boji proti kríze a nezamestnanosti? Napríklad spomínaný projekt Networking Academy?


Dnes nám chýba viac ako 11-tisíc zamestnancov v oblasti IT a ten dopyt, ktorý tu je, len tak neodíde, ale naopak, bude narastať. Je to výzva pre naše školy, pedagógov, aby pripravovali stále viac študentov práve v tejto oblasti. Veď sú to jedny z najlepšie platených pozícií na trhu...

Nie je to taký paradox? Je všeobecne známe, že v IT oblasti sa zarába najviac, ale stále je tých odborníkov tak žalostne málo. V čom je problém?

Problémom sú dievčatá. Mali by sa orientovať na IT, ale boja sa toho.

Keď my tomu nerozumieme...

Nerozumiete. Ale veď sa naučíte, naučíme sa. Poviem Vám zaujímavú historku. Na Slovensko som prišla v roku 1993 a práve tu som mala prvú skúsenosť s počítačom. A keď som sa ja za tých dvadsať rokov naučila pracovať s tým počítačom, iPhonom, aplikáciami, myslím, že ani dievčatá by sa nemali báť študovať IT. A ďalšia vec, IT je oblasť fantastická v tom, že je nielen dobre platená, ale aj maximálne flexibilná. Mnohé firmy dnes hovoria, nech sa páči, zriadime ti wifi, môžeš pracovať z domu. A to vidím ako ideálnu budúcnosť pre ženy – zapoja sa do pracovného procesu, ale dokonale ho skĺbia s rodinným životom, pomôže im to nájsť tú správnu rovnováhu. IT im môže ponúknuť túto jedinečnú príležitosť.

Prečo sa toho IT tak bojíme?

Ja naozaj neviem. Možno potreby analytického myslenia či matematiky? Veď minimum žien, možno tri z desiatich, povie, že milujú matiku. Ženy sa cítia byť tými empatickými, rozvíjajú skôr tie mäkké zručnosti. Ale dnes som videla dve deti z Handlovej, jedného chlapca a jedno dievča, čo sa venujú týmto technológiám. Hovorím si, chvála Bohu, je tu dievča! (smiech) Rodičia by ju mali podporovať. Rodičia by mali podporovať dievčatá, aby išli do tohto odvetvia, tu fakt majú budúcnosť. Sociológia je síce fajn, ale tu, v IT je budúcnosť...

Komentáre